Nederlanders zijn tegen belastingontwijking, maar…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nederlanders zijn in meerderheid tegen belastingontwijking, blijkt uit een onderzoek van Motivaction. Maar of dit gaat doorklinken in het stemgedrag is hoogst onzeker. Uit het persbericht van ActionAid:

Bijna tweederde laat een strenge aanpak van brievenbusfirma’s zeker of misschien meewegen op 15 maart in het stemhokje. Tegelijkertijd wist eind december maar de helft van de ondervraagden welke politieke partijen brievenbuspraktijken willen aanpakken. De 44% van de mensen die dat denken te weten, noemde de SP (9%), PvdA (6%), GroenLinks (5%), VVD (4%), SGP (2%), CDA (2%) PvdD (1%), CU(1%), 50+(1%) en de PVV (12%). Het is opmerkelijk dat die laatste partij zonder standpunt op belastingontwijking, toch de hoogste score krijgt. Onderzoeksbureau Motivaction maakt de kanttekening dat mensen hun eigen standpunten toeschrijven aan ‘hun’ partij en de PVV gaat op dit moment nu eenmaal in alle peilingen op kop.

Meer over het onderzoek in opdracht van ActionAid Nederland vind je hier.

0

Reacties (13)

#1 beugwant

Er is zondag dus een debat maar:

PVV, VVD en CDA hebben overigens bedankt voor deelname

Het gebeurt overigens steeds vaker dat ik iemand, die zijn voorkeur voor die partijen uit, er op wijs dat hij dat hardop deed.

#2 Lennart

@1: Hm, kennelijk bestaat jouw sociale omgeving vooral uit angstige broekpoepertjes. De mensen die ik tegenkom die PVV, VVD of CDA stemmen zijn daar altijd open en eerlijk over geweest.

#3 Henk van S tot S

Het is opmerkelijk dat die laatste partij zonder standpunt op belastingontwijking, toch de hoogste score krijgt.

Zo opmerkelijk is dat toch niet in een land met steeds meer “hoger opgeleiden”
;-)

#4 beugwant

@2: Hier zijn ze dat ook, maar voorheen heb ik het voor lief genomen.

#5 analist

Hint voor Jos: mensen vinden verschillende dingen belangrijk, en daarnaast ook niet even belangrijk.

#6 Jos van Dijk

@5: Dat is zeker waar.

Mijn ‘hint’: Het onderzoek zou voor partijen die de aanpak van belastingontwijking hoog op hun lijstje hebben staan een aansporing moeten zijn om zich op dit punt meer te profileren.

#7 analist

@6: hoeveel % van de burgers heeft dit in de top 3 van zijn/haar issues? kan mij voorstellen dat die bij velen gevuld is met immigranten/buitenlanders, pensioen, zorgkosten. bij mij – hoger opgeleide stedeling – staat deze ook niet in de top drie: dat is milieu, werkgelegenheid, behoorlijk bestuur. belastingontwijking is toch small potatoes lijkt mij

#8 Le Redoutable

De meesten zijn tegen belastingontwijking, maar als men ontdekt dat men dan op moet draaien voor de miljarden misgelopen belastingen als die bedrijven naar het buitenland vertrekken dan is men in het stemlokaal plotseling wat minder principieel.

#9 beugwant

@8: Men moet het ook ermee combineren dat in Nederland verdiend geld ook in Nederland belast wordt voordat het naar Taxsylvanië wordt gesluisd.
Al blijf ik kieskeurig waar ik mijn koffie drink.

Daarbij is het echt niet zo dat de kleine burger straks twee keer zoveel aan de fiscus kwijt is, zo graag de peren dat beeld ook willen schetsen.

#10 Gwen

Ter vergelijking, zie hier welke partijen zelf ook zeggen iets te willen doen aan belastingontwijking en hoe concreet het wordt: https://mvokieswijzer.nl/thema/belastingontwijking/.
Overbodig te zeggen dat de PVV er nul, noppes, nada over zegt.
Overigens staat de SP ook niet vooraan in deze strijd.

#11 Le Redoutable

@9 Vele goederen maken tegenwoordig een half rondje wereld voordat ze hier verkocht worden. Als je een Frans boek in Nederland bij Amazon in Ierland koopt, waar wordt het geld dan verdient? Als je een kopje koffie voor 3.5 euro verkoopt wat 50 cent kost om te maken, zit dan de winst bij de marketing of bij de plek waar de koffie verkocht wordt? Met miljoenen producten valt hier geen zinnige deling in te maken.

De belastingtarieven is net als bijna als onderhevig aan marktwerking, je kan een hoge belasting vragen en dan trek je weinig bedrijven of een lage en trek heb je veel bedrijven, ergens zit daar een optimum en daar doen wij het best goed in gezien de opbrengst. Sterker die belasting concurrentie is noodzakelijk voor een gezonde wereldeconomie, dat zal straks ook Trump remmen om at te gekke dingen te gaan doen. Lage tarieven hoeven niet altijd te lage opbrengsten te betekenen, de Aldi is ook goedkoper dan de AH, maar is niet per se minder winstgevend, het is meer een keuze.

Twee keer zoveel zal de burger niet kwijt zijn, maar elke Euro die we minder binnenkrijgen zal links of rechtsom toch ergens anders vandaan gehaald of bezuinigd moeten worden. Voor geen enkele partij is dat een leuke boodschap aan zijn kiezer. Voor de multinationals maakt het niet uit die verhuizen zo hun hoofdkantoor van Amsterdam naar Londen.

#12 beugwant

@11: En straks van Londen weer terug…
Die koffie wordt hier gezet, hier betaald en moet dus ook hier worden belast. Dat het kostenplaatje van die koffie vooral uit aan zichzelf afgedragen royalty’s voor de auteursrechten bestaat, is een ander verhaal. Die 3% belasting daarop mag wel eens omhoog danwel moet wat eronder kan vallen eens worden ingeperkt. En ja, dat is dan misschien jammer voor die anderhalve man en paardekop die werken op de Herengracht 566.
En als alleen ‘belastingconcurrentie’ (41 punten) zaligmakend zou zijn, was onze rivierendelta een onbewoond natuurgebied in plaats van een aaneengesloten bebouwde kom.

#13 analist

Voor de multinationals maakt het niet uit die verhuizen zo hun hoofdkantoor van Amsterdam naar Londen.

Brexit gemist? speelt maar krap 9 maanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*