Nederlanders omzeilen wachtlijsten zorg via België

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - België trekt en groeiend aantal patiënten uit buurlanden. Vooral cardiologie en orthopedie zijn populaire trekkers. Oorzaak zijn o.a. de lange wachtlijsten voor bepaalde behadelingen.  Nederlanders vormen de grootste groep grensoverschrijdende zorgzoekers.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Bismarck

Ik ken wel wat mensen die in België naar het ziekenhuis zijn geweest. Het is meer dan alleen de wachtlijsten. Eigenlijk alles waar wacht in zit is daar korter. Er is veel minder bureaucratie dan in Nederland, waardoor je ook veel sneller een ziekenhuis doorloopt als je bv. bij verschillende afdelingen moet zijn. Althans dat is wat ik hoor.

#2 weerbarst

gelukkig is er nog marktwerking anders waren we helemaal slaven.

#3 De echte Rob

Ja, alleraardigst die korte wachtlijsten in België. Tot zover het positieve nieuws. Als je als inwoner van België met de zorg te maken krijgt dan kost het wel even automatisch 12% van je brutoloon. Moet je vervolgens een standaardoperatie ondergaan (liesbreuk, 1 nachtje ziekenhuis met meerdere mensen op een kamer) dan mag je alsnog ruim 500e aftikken.

Om maar niet te spreken over de slechte persoonlijke behandeling van de artsen daar. Het is toch altijd een verademing wanneer ik in Nederland te maken krijg met artsen die beseffen dat patiënten goed geïnformeerd moeten worden.

#4 De echte Rob

@3 Heb geleerd dat die 12% eigenlijk 13% is, maar in tegenstelling tot wat ik dacht niet enkel de financiering van zorgkosten betreft, dus daarom: foei Rob!

#5 P.J. Cokema

@4: Over die kosten: daar heb je vast een bron-met-link voor?

Over die behandeling door artsen: dat zal wel persoonlijk zijn en, net als in Nederland, verschillen per arts en/of patiënt?
Zo heb ik 1x een Belgsiche ervaring en die was prima en een paar maal een Nederlandse ervaring, waar ik nu nog kwaad om ben.
Maar je zei het al, foei Rob!;-)

#6 objectief

Het woord omzeilen heeft een negatieve gevoelslading.
Wat is er op tegen dat Nederlanders gebruik maken van Belgische artsen en ziekenhuizen ?

#7 Bismarck

@6: Net als bij de vele Nederlanders die gebruik maken van Belgisch onderwijs en Belgische wegen, is het probleem dat ze er niet een evenredige betaling tegenover zetten. Dat betekent dat het verschil moet worden aangevuld met belastinggeld dat (voornamelijk) door Belgen is opgebracht. Dat zou je ook misbruik kunnen noemen, zeker in situaties (zoals met Nederland en België), waarin het gebruik van elkaars met belasting gesubsidieerde zaken niet bepaald in evenwicht is. Iets soortgelijks geldt voor Duitsland en Nederland als het over onderwijs gaat, maar dan in het nadeel van Nederland.

Overigens hoeft omzeilen helemaal geen negatieve lading te hebben. Er is bijvoorbeeld niets negatiefs aan het omzeilen van een zandbank of een hondendrol. Komt die negatieve lading die jij voelt stiekem niet toch van het feit dat je het voor jezelf voelt als voorkruipen door een wachtlijst te omzeilen?

#8 De echte Rob

@5 Het linkje: http://www.socialsecurity.fgov.be/nl/over-de-fod/sociale-zekerheid-kort/hoeveel-werknemers.htm Die 13,07 is het percentage waar ik op doelde.

Over die behandeling: uiteraard ben ik maar één persoon met een slechts een beperkt aantal ervaringen met artsen. Het is alleen dat mijn ervaringen zo mooi passen bij wat ik daar verder zie onder werkende mensen, namelijk dat mensen zijn opgeleid om hun vak goed te kunnen, maar dan vaak wel op een verbaal en sociaal onkundige manier.

#9 P.J. Cokema

@8: Daar staat dat geneeskundige verzorging 3.55 % van je brutoloon kost. Die 13% kom je aan door andere sociale voorzieningen er bij te tellen. 2x foei, Rob?

#10 De echte Rob

@9 Ah, maar dat had ik bij #4 al gecorrigeerd. 1x foei Rob, 1x foei P.J. Cokema :)

#11 De echte Rob

@7 Ik ben wel benieuwd naar wat je daar zegt over de niet-evenredige betaling bij zorg voor Nederlanders in België. Heb je daar ook iets van een interessant linkje bij?

Trouwens, je benoemt dat Duitsers van het Nederlandse onderwijs profiteren. Hetzelfde gaat op voor Nederlanders die van het Belgische onderwijs profiteren. Een jaartje universiteit in België kost je zo’n 600e. Nu zal België daarom geen reguliere Nederlandse studenten aantrekken, maar als je als student in NL een tweede masterstudie wil volgen na het afronden van je eerste master, dan betaal je gerust 9-14k euro per jaar.

#12 Bismarck

@11: Je noemt het zelf al, de opleiding van de Belgische artsen (en ander personeel) is al grotendeels door België betaald omdat het collegegeld er zo laag is. Het onderwijs had ik in #7 trouwens ook al genoemd.

Overigens trekt België al jaren duizenden (vorig jaar 5773) Nederlandse reguliere studenten en dan hebben we het alleen nog over het hoger onderwijs. Van oudsher worden in de grensstreken ook al veel kinderen naar België gestuurd, vooral degenen die geen HAVO/VWO aankunnen (want in België krijgen ze beter vakonderwijs) en degenen die wat moeilijker handelbaar zijn (want in België zijn ze wat strikter dan in Nederland).

#13 De echte Rob

@12

Je noemt het zelf al, de opleiding van de Belgische artsen (en ander personeel) is al grotendeels door België betaald omdat het collegegeld er zo laag is.

Ja ok, als Nederlanders in België zorg krijgen dan wordt de dienst betaald door Nederlandse zorgverzekeraars maar uiteraard worden de kosten voor het onderwijs niet direct terugbetaald. Of dit de Belgen uiteindelijk geld kost, dat is mij niet duidelijk. Dat hangt toch af van hoeveel de Nederlandse zorgverzekeraars betalen aan de Belgische hulpverleners en hoeveel dat de Belgische overheid uiteindelijk ook weer oplevert in de vorm van belastingen.

Overigens trekt België al jaren duizenden (vorig jaar 5773) Nederlandse reguliere studenten en dan hebben we het alleen nog over het hoger onderwijs.

Uiteraard. Ik wilde zelf alleen even het verschil in collegegelden aanstippen als reden voor het volgen van onderwijs in België voor bepaalde groepen studenten. Een aantal reguliere studenten gaan uiteraard ook naar België, maar dat is niet vanwege het verschil van het collegegeld.

#14 Bismarck

@13: “Een aantal reguliere studenten gaan uiteraard ook naar België, maar dat is niet vanwege het verschil van het collegegeld.”

Zelfs als dat waar is (en volgens mij is het verschil in collegegeld steeds vaker wel motief van deze beweging), blijft ongeacht het motief desondanks voor elke Nederlandse student een prijskaartje aan de Belgische belastingbetaler achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*