Nederland weigert Europees Parlement inzage documenten belastingontduiking

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar belastingontduiking krijgt van een aantal landen, waaronder Nederland, geen inzage in sleuteldocumenten.

Dat meldt Sven Giegold, Europarlementariër van de Groenen en lid van de commissie.

It is clear that Europe’s leading tax havens are afraid of the investigation of the European Parliament. It is a scandal that access to the documents is denied even under the most restrictive conditions. I call on the countries to stop their secrecy and grant the European Parliament access to the documents. A lack of cooperation to fight tax dumping is at the costs of those who pay fair taxes.

Giegold roept met name Nederland op de gevraagde informatie te leveren.

0

Reacties (14)

#1 Joop

Recht op privacy van de kapitalisten moeten we respecteren. Van de zotte, dat het EU parlement info moet hebben voor een vruchteloos onderzoek.

#2 Bismarck

@1: Hoezo privacy van de kapitalisten? Het gaat hier om overheidsdocumenten.

#3 Mario

Wat nou belastingontduiking? Marktwerking!!1!

#4 Jos van Dijk

@1: het gaat om zogenaamde tax rulings, afspraken over belastingvoordeeltjes voor multinationals; die kunnen verschillende landen nu tegen elkaar uitspelen

#5 Stoic

@1.
2.100.000.000.000 dollar is niet vruchteloos.
An article today is by Roisin Davies on Truthdig:
Large U.S. Firms Hold $2.1 Trillion Overseas to Dodge Taxes

The 500 largest U.S. companies would owe an estimated $620 billion in U.S. taxes were it not for the more than $2.1 trillion in offshore cash that most of the firms hold in foreign tax havens, according to a report released this week.

#6 Gilgamesh

Ik heb het idee dat @1 sarcastisch bedoeld was…

#7 Nonkel

Wat maakt dit nu een schandaal? Bij mijn weten is belasting nog steeds een nationale bevoegdheid waarover lidstaten geen inzage hoeven te geven. M.a.w: dit gaat het EP niets aan. Niet haar bevoegdheid om over te beslissen, dus haar onderzoek is niet van belang. Zeker als je de uitkomst wel kunt raden, gezien de opstelling van de ep er.
Zo zie ik dus de weigering van Nederland. We werken niet aan aan dit EU onderzoek, want Nederlandse kernbevoegdheid. Je weet namelijk dat wanneer je het gesprek aangaat, dat een vervolg zal gaan hebben. De bekende vinger geven..

#8 Bismarck

@7: Belasting op internationals is nou net typisch iets dat subsidiariteit overstijgt en dat dus niet aan nationale regeringen overgelaten moet worden. Terecht dat de EU (liever nog de VN) zich daar in mengt.

#9 Bolke

Nederland heeft gelijk, de EU heeft niks met onze belastingen te maken of zijn we ineens een vazal van de EU geworden?

#10 Inca

Nederland heeft nu voorgoed afstand gedaan met ‘we zouden er wel wat aan willen doen, maar ja, als klein landje alleen begin je nu eenmaal niks.’

#11 Nonkel

@8:
Dan moet je pleiten voor EU wetgeving (het overstijgt ook.EU), maar zolang die er niet is kan elke lidstaat weigeren mee te werken aan belastings-initiatieven op EU niveau. Daarbij ben ik het niet met je eens dat belasting de staat overstijgt, enkel omdat bedrijven internationaal zijn. Kijk bijv naar de EU zelf, niet bepaald een voorbeeld mbt belasting betalen. Daarbij, belasting is een kernbevoegdheid. Dat moet je wel legitiem kunnen innen. Bijv als je eigen grondgebied en infrastructuur hebt.

#12 Bismarck

“Dan moet je pleiten voor EU wetgeving”
Om goede wetgeving te initiëren is eerst informatie nodig. Daar vraagt de EU nu om.

“Daarbij ben ik het niet met je eens dat belasting de staat overstijgt, enkel omdat bedrijven internationaal zijn.”
Das dan jammer voor jou. De EU is ineengezet om zich bezig te houden met problemen die landsgrenzen overstijgen. Multinationalproblematiek is daar bij uitstek een voorbeeld van en dus een EU-bevoegdheid.

@9: “zijn we ineens een vazal van de EU geworden?”
Nee, Nederland is al sinds de oprichting daarvan deel van de EU. Zwitserland en Kosovo zijn voorbeelden van vazalstaten van de EU.

#13 Nonkel

@12:
Onzin. De EU is ineengezet om oorlog te voorkomen door samenwerking en wederzijdse afhankelijkheid te bevorderen tussen staten. Dat was iets tussen staten, niet supranationeel.
Daarnaast vraagt het EP voor informatie. Echter, zij mogen geen wetgeving initiëren. Dus helaas voor jouw, maar deze vlieger gaat niet op.

#14 Letaupe

Die informatie is al lang beschikbaar. Het onderzoek is alleen een schaamlapje om lekker nog flink lang “even” niets te hoeven doen. Bij de belastingdienst is deze info beschikbaar. De Jager, Weekers en Wiebes hebben er alles aan gedaan om niets te hoeven doen. Ons parlement heeft ook pakjes boter op het hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*