Nederland loopt ver achter in de bestrijding van klimaatverandering

Op de jaarlijkse klimaatindex vinden we Nederland op plaats 34 (van de 60).

Ver achter Zweden, Litouwen en Marokko. Wel nog ruim voor de Verenigde Staten. Dat land bevindt zich op plaats 56, net boven Iran en Saoedie-Arabië.

GroenLinks Europarlementslid Eickhout:

“De uitstoot per hoofd van de bevolking is in Nederland enorm hoog, zeker vergeleken met andere Europese landen. Daarnaast is het aandeel duurzame energie in Nederland beschamend laag. Landen als Zweden of Portugal maken echt werk van duurzame energie en dat zie je duidelijk terug in de cijfers.”

De Climate Change Performance Index wordt samengesteld door Germanwatch, the NewClimate Institute en Climate Action Network met de hulp van 300 experts. In de metingen worden meegewogen: de uitstoot van broeikasgassen (40%), energiegebruik (20%), klimaatbeleid (20%) en hernieuwbare energiebronnen (20%).

Open waanlink

 1. 2

  @: ”het aandeel duurzame energie in Nederland beschamend laag”
  Dat blijven we maar herhalen. Zweden heeft heel veel bos, dus biomassa. Noorwegen heeft veel waterkracht.
  In een vlak, dichtbewoond land heb je dat niet

 2. 3

  @2: Nederland heeft veel windkracht en flink wat dakoppervlak. Nederland laat ook nog steeds kolencentrales werken. De nieuwe regering belooft CO2 uitstoot af te vangen, niet te verminderen. Ik zie geen enkele reden om ons land te verontschuldigen voor de lage score op dit gebied.

 3. 4

  @3: “Nederland heeft veel windkracht”
  .. en is dichtbevolkt en dat geeft vele Nimby-effecten. Zelfs op zee klagen de mensen over het uitzicht op windmolens.

 4. 5

  Als men de cijfers bekijkt van de Wereldbank over CO2-emissies dan blijkt dat Nederland al sinds de piek CO2-emissie in 1979 de emissies min of meer constant heeft weten te houden. Voorwaar geen slecht prestaties. Als de rest van de Wereld dit ook had gedaan hadden we probleem van de Klimaatverandering kunnen oplossen. Maar helaas al die andere landen dit zo geweldig zijn hebben dat niet gedaan. De globale CO2-emissie steeg met 85 procent. Waar komt toch steeds weer die neiging vandaan om ons land zo neer te sabelen en andere landen zo op te hemelen.
  bron: https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.KT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren