Milieu- en anti-corruptie-activiste wordt de eerste vrouwelijke president van Slowakije

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De anti-populistische en pro-Europese advocaat Zuzana Caputová heeft de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen.

Čaputová is nieuw in de politiek, eerder gelauwerd voor acties tegen het illegaal dumpen van bedrijfsafval en verder bekend als verdediger van LGBT-rechten. Op de achtergrond speelt nog steeds de verontwaardiging over de moord op de journalist Jan Kuciak en zijn vriendin, vorig jaar februari. Meer achtergrond hier.

0

Reacties (4)

#1 Hans Verbeek

Slowakije is een parlementaire republiek. De voornaamste macht ligt bij de regering, geleid door de minister-president, sinds 2018 Peter Pellegrini. De partij van Pellegrini heeft in het parlement 83 van de 150 zetels… een absolute meerderheid.
De partij waarvan Zuzana Čaputová lid is, Progressive Slovakia, bestaat pas sinds 2017 en heeft nul (!!!) zetels in het parlement. Het lijkt mij dat de presidente maar weinig kan veranderen zonder de goedkeuring van het meerderheidskabinet van Pellegrini. #justsaying

In 2020 zijn er nieuwe parlementsverkiezingen. Dan wordt het interessant of de progressieve partij van Caputova ook een meerderheid (of substantiële minderheid) in het parlement zal krijgen.
Wat zullen de Slowaken gaan stemmen volgend jaar?

#2 Jos van Dijk

@1: De president heeft slechts beperkte macht, dat klopt. De keuze voor Čaputová zegt wel iets over de stemming in het land. Daar kan het zittende parlement natuurlijk aan voorbijgaan (komt in de beste families voor ;), maar dat zal de stemmen voor haar partij volgend jaar alleen maar in positieve zin beïnvloeden.

Iets anders is dat de uitslag het beeld nuanceert van de politieke situatie in Oost-Europa. De beweging richting autoritaire illiberale regimes die de afgelopen jaren breed is uitgemeten in de media wordt niet door alle Oost-Europeanen ondersteund. Er zijn ook belangrijke tegenbewegingen, die moed kunnen halen uit de overwinning van Čaputová. Vandaar ook mijn suggestie aan het eind van het vorige artikel:

Misschien is het een idee voor Europese partijen die zich zorgen maken over de situatie in deze landen om deze oppositie een steuntje in de de rug te geven.

#3 Hans Verbeek

@2:

De beweging richting autoritaire illiberale regimes die de afgelopen jaren breed is uitgemeten in de media wordt niet door alle Oost-Europeanen ondersteund.

Lijkt me een open deur, Jos.
Waarom meten “de media” die beweging zo breed uit?
Wat is precies de rol van “de media”?

Moeten “Europese partijen” nu de Oost-Europese oppositie gaan steunen? Is dat niet een beetje raar?
Stel je voor dat Oost-Europese partijen hier in West-Europa de populistische oppositie (FVD, AFD, UKIP en 5-sterren-beweging) zouden gaan steunen.

Ik ben geen voorstander van een multi-nationale federalisering van Europa. Dat leek de afgelopen decennia wel een mooi ideaal. Maar ik zie nu het voordeel van kleine, lokale en economisch zelfstandige staten, die alleen samenwerken als beide partijen er duidelijk voordeel van hebben.

#4 Bismarck

@3: “Moeten “Europese partijen” nu de Oost-Europese oppositie gaan steunen? Is dat niet een beetje raar?”
Tja, democratisering en rechtstatelijkheid waren toch echt Copenhagencriteria voor lidmaatschap van die Oost-Europese staten. Kun je natuurlijk zeggen dat het niet de partijen, maar bestuur van de EU is die daar voor moet waken, maar als die hun taak onvoldoende waarnemen?

“economisch zelfstandige staten”
Dream on, zoiets hebben we in Europa in geen 12 eeuwen meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*