‘Meeste Syriërs zitten helemaal niet te wachten op revolutie’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 cerridwen

Stuitend is het volkomen ontbreken in dit artikel van de vele doden die inmiddels gevallen zijn in Syrië. Het leger is op grote schaal ingezet, dat levert veel geweld op. Dit levert meteen ook een verklaring waarom er niet heel veel mensen aan het betogen zijn tegen de regering: het is niet zonder gevaar. Het behoeft geen betoog dat de pro-assad betogers geen strobreed in de weg werd gelegd voor hun steunbetuiging.

Natuurlijk, de situatie in Syrië is genuanceerder en complexer dan een simpel ‘iedereen is de boze dictator zat’ schema. Zeker, er is waardering voor de stabiliteit die Assad brengt. Er is bovendien veel wantrouwen richting buitenlandse inmenging. Maar in een land als Syrië is het volstrekt onmogelijk om te bepalen of dit ‘de meerderheid’ is. Ik stel slechts vast dat ondanks de grootschalige inzet van leger en veiligheidsdiensten het protest zich nog steeds uitbreidt. Daar is veel moed voor nodig, samen met steun van mensen om je heen, die misschien niet op straat te zien zijn.

#2 Loupe

@1:
Misschien snappen de Syriers ook wel dat je land niet noodzakelijk leefbaarder wordt door 1 persoon van de troon stoten:

Nauwelijks enkele maanden later lijkt Egypte echter steeds meer in de greep van een snel om zich heen grijpende chaos. De economie is in elkaar gestort en de Wereldbank heeft al gewaarschuwd dat de Egyptische autoriteiten in september niet meer in staat zullen zijn de import van graan te betalen, wat zich zou vertalen in een regelrechte hongersnood. Er heerst een algemeen gevoel van onveiligheid onder de burgers en een groeiend aantal Egyptenaren blijkt het vertrek van Mubarak te betreuren.

#3 cerridwen

@Loupe: het is niet zo dat alles wat Jansen zegt persé onzin is, maar om uiteindelijk de conclusie te kunnen trekken dat de meerderheid van de Syriërs Assad steunt, moet hij al de misdaden van het Assad-regime (zowel in het neerslaan van de huidige protesten als in het soort samenleving wat dat heeft opgeleverd) negeren. Ook in de quote die jij aanhaalt is duidelijk wat zijn agenda is, want hij zet de ‘chaos’ in Egypte zwaar aan. Egypte is voor zover ik het begrijp een half vol/half leeg verhaal: er is veel veranderd, maar het heeft een prijs.

Waarom hij zoveel moeite doet om de regering van dictators in het MO te rechtvaardigen, lijkt me een interessante vraag.

#4 Prediker

Ik vind Janssens argument dat Syrische oppositiegroepen massaal wapens kopen op de Libanese markt en dat er tussen die demonstranten bewapende bendes lopen, meer hout snijden.

Hij haalt daarbij ook nog het hoge aantal gewonden onder politie en militairen aan.

Buitenlandse inmenging door veiligheidsdiensten valt bovendien niet uit te sluiten. Assad staat niet bekend als een vriend van Israël of de VS, dus het is helemaal niet ondenkbaar dat die oppositiegroepen geld ontvangen om Syrië in een chaos te storten (of Assad i.i.g lekker bezig te houden). Is weer een bedreiging voor Israël minder, zullen we maar zeggen.

#5 Bontenbal

Mensen die onderdrukt worden, keren zich tegen diegenen die proberen de orde te verstoren.

#6 cerridwen

@Prediker: valt me van je tegen. Het zijn allemaal geruchten waarvan ik vermoed dat ze uiteindelijk uit de koker van het assad-regime komen (of het regime althans goed uitkomen). Geen woord in het stuk van Janssen over de protesten en het geweld waarmee ze neergeslagen worden.

Het zal best dat er geheime diensten actief zijn in Syrië. Maar ik zie dat niet als een overtuigend argument om met tanks een stad binnen te trekken en op betogers te schieten.

Kijk alleen al wat voor materiaal er op één dag binnenkomt, op het live-blog van enduring america (Scott Lucas):
http://www.enduringamerica.com/home/2011/5/22/syria-libya-and-beyond-liveblog-an-aid-corridor-for-the-moun.html

#7 christinA eijkhout

Toch vreemd dat ” arabisten” , zo´n conclusie trekken, terwijl de beelden en berichten wijzen op afslachting van eenieder die zich tegen de staat verzet.
Maar eerlijk is eerlijk , de kogels maken inderdaad geen onderscheid tussen de groeperingen.

#8 Joop

Het lijkt me dat de bevolking inderdaad gaat voor stabiliteit. In Syrië is een aardige middengroep ontstaan. Vele hoogopgeleiden. In Damascus mag in tegenstelling tot het platteland behoorlijk veel. Basar Assad is niet de man van de harde hand, dat zijn de jongens uit het leger ronddom hem. En bovenal staat de VS (bondgenoot van vijand Israël niet hoog in het aanzien.

Dit verzin ik niet allemaal zelf, dit hoor ik van iemand die daar vandaan komt. Die zegt zelfs dat wij fout voorgelicht worden, dankzij het westen die anti-Assad zijn. Zij kijkt met een schotel naar een Syrische zender vanuit Damascus die zegt zij zelf niet onder controle staat van het regime. Nee, dat is de vrijheid van de media (…)

#9 gbh

echt niet te geloven hier, maar goed assad is tegen die kutjoden en dan mag je van sommigen hier met een gerust hart je eigen bevolking uitroeien

#10 alt. johan

1. een regime heeft jaren en jaren de tijd om propaganda voor zichzelf te maken. Van propaganda kun je in het algemeen zeggen dat het werkt.

2. Het regime heeft ook jaren en jaren de tijd om zichzelf onmisbaar te maken. Ze hebben immers veel geld en middelen tot hun beschikking.

3. Meegaan “geloven” in het regime is een vorm van overleven.

Dissidentie kost veel mentale energie, en wat levert het je op? alleen maar isolement en frustratie! En marteling/celstraf als je niet oplet.

Al met al is het niet zo raar dat vele mensen voor het regime zijn. Het doet met denken aan het voormalige SovietUnie waar een verbazend groot deel van de mensen positief is over Stalin.

#11 Syriër

wat jullie niet begrijpen is dat dit een westerse media oorlog tegen syrië is.

Ik daag iedereen uit, maar dan ook echt iedereen om zelf naar syrië te gaan en zelf te zien wat er aan de hand is in plaats van te luisteren naar wat elke valse anonieme bron van informatie zegt.

Als regime Assad valt heb je de eerste 10 jaar burgeroorlog waar de christenen, joden (ja die heb je ook in syrië) alawieten en alle andere minderheden zullen worden afgeslacht om daarna een islamitische staat te verkondigen die het syrische volk niks te bieden heeft behalve kei zware armoede, achterlijkheid op een ongekende niveau, en vrouwen onderdrukking!

Ik hoop dat jullie dan aan die mensen straks zullen denken als ze straks door moslim terroristen worden afgeslacht als kippen? maar nee dat gaan jullie niet doen want jullie zijn net zo hypocriet als jullie “democratische” regering die alleen meer zijn eigen volk naait met bezuinigingen en belasting betalen zodat moslim fundi’s van jullie geld duizenden haatzaaiende moskee’s kunnen worden gebouwd, chapeau hollanders!

Nederlandse volk schaam je diep en wordt eens wakker!

#12 cerridwen

@Syriër: Ik ken mensen in Syrië. Die zijn het niet met je eens.

Intussen schiet het leger en veiligheidstroepen elke dag ongewapende demonstranten dood. Bekijk de filmpjes, ze hebben geen wapens. Het lijkt me toch dat mensen in een beschaafd land het recht hebben om hun mening te uiten zonder doodgeschoten te worden, niet? Hoeveel doden mogen er van jou vallen om Assad overeind te houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*