McDonalds legt uit hoe hun werknemers rond kunnen komen van dat loontje… maar….

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Je hebt twee banen nodig (62 uur 74 uur) om het kloppend te maken.
(via Brechtje)

Open artikel

Reacties (16)

#1 frankw

Geen treffender illustratie hoe vrij de Markt maakt
/pun intended

#2 JaapD

Wat een figuren daar bij McDonalds. Niet alleen slecht eten, maar ook slecht kunnen rekenen.

#3 Andy Cap

Leuke post. Nou ja, “leuk”, volstrekt absurd.

#4 Krekel

@1: Zeg van de vrije markt wat je wil, maar in een vrije markt zou een dergelijk beleid rechtgezet kunnen worden door stakingen. Het feit dat ‘secondary strikes’ strafbaar zijn in de V.S. is immers de directe reden waarom bedrijven als McDonald’s en Wall Mart een dergelijk loonbeleid ongestraft kunnen blijven voeren. En die strafbaarstelling is (uiteraard) niet het gevolg van de markt, maar van wetgeving.

(Voor de duidelijkheid, ik voel me niet geroepen om je hierop aan te spreken doordat ik tot de zogenaamde ‘vrijemarktfundamentalisten’ behoor, maar juist, integendeel, doordat jij meegaat in het frame van die zogenaamde ‘vrijemarktfundamentalisten’. Zij stellen namelijk dat goedaardige bedrijven hun labbekakkerige werknemers een eerlijk ( = marktconform) loon willen betalen, maar dat een sinistere overheid hier een stokje voor steekt. ‘Links’ stelt feitelijk exact hetzelfde, alleen keren ze de bijvoeglijk naamwoorden om: sinistere bedrijven willen hun hardwerkende werknemers een oneerlijk ( = marktconform) loon betalen, maar een goedaardige overheid steekt hier een stokje voor.

Meegaan in dat frame versterkt het conservatieve waanidee van een ‘hulpbehoevende onderklasse’ die zich alleen kan handhaven met de steun van een overheid, en de ‘productieve bovenklasse’ die haar potentieel gefrustreerd ziet door een bemoeizuchtige overheid. Zoals dit voorbeeld duidelijk maakt is dat frame onzin: niet de lagere klassen worden bediend door de overheid, maar de hogere.

(Dit mag natuurlijk ook verwacht worden van een speelbal van belangen als de overheid: de (economisch) dominante belangen worden het best behartigd.)

Zonder wetgeving die stakingen strafbaar stelt zouden deze werknemers immers gemakkelijk zelf kunnen opkomen voor hun rechten, zoals een loon waarvan je redelijkerwijs kunt rondkomen.)

#5 frankw

Dag Krekel, De eerste alinea dikke plus. Maar ik begrijp in het geheel niet die drie alineas in italics waarmee je “mij” laat meegaan met de vrijemarkt fundamentalisten. Zou je dat (kort) willen toelichten?
Een Echt Vrije Markt is mijn ogen overigens onmogelijk zonder gigantische ellende.

#6 McLovin

@4: WTF heeft vrije markt met stakingen te maken?

En in het algemeen: “I don’t want to live in any kind of dog-eat-dog Ayn Rand erotic fantasy. Human beings are worth more than that. Anyone who works 40 hours a week (nevermind 74 hours) ought be able to take care of all the basic necessities in life. ” Dit zou moeten worden opgenomen in de grondwet.

#7 Kalief

@6 Staken is het niet leveren van arbeid als de afnemer niet wil betalen. Hetzelfde marktprincipe als dat jij je brood niet meekrijgt als je de bakker niet betaalt.

#8 parallax

Want het stakingsverbod is de enige reden van deze structurele inkomensongelijkheid.

#9 Joost

@8: En het extreem makkelijke ontslagklimaat. Zeker op dat niveau is het voor jou honderd anderen.

#10 Bismarck

@9: Toch goed lopende marktwerking dus?

#11 Joost

Nee, want het stakingsrecht is beperkt.

/full circle

#12 Krekel

@6: “Zou je dat (kort) willen toelichten?”

Willen wel, kunnen blijkbaar niet … in mijn ogen is #4 namelijk duidelijk genoeg.

@8: Natuurlijk niet.

#13 su

@4: In een ‘vrije’ markt huurt de baas een blik Zimmermans om de vakbondsleiders af te knallen. Gebeurt nog dagelijks.

#14 Bismarck

@11: Maar voor een stakende werknemer toch 100 anderen?

#15 analist

In een echte vrije markt laat de baas een lading Mexicanen/Polen invliegen zodat de stakers niet terug hoeven te komen.

#16 Joop

@15.

Stakers? In Nederland hoeven er bij geheel nieuwe projecten helemaal geen Nederlanders meer te komen – Polen, Portugal, Duitsland. Allemaal werken ze zogenaamd harder. De uitzendbureau’s trouwens die de mensen regelen hebben toevallig hun hoofdkantoren allemaal in Valetta op Malta. Vanwege de gunstige voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*