Makers EPD willen uitstel privacy-eis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De makers van het EPD willen later om toestemming vragen van de patient. Veel minder mensen dan verwacht hebben toestemming gegeven en daardoor dreigt het systeem veel dossiers te moeten sluiten. Dat levert ‘gezondheidsrisico’s’ op, aldus de verantwoordelijke. Ah, daar hebben we het gezondheidsrisico-argument weer….

Open artikel

0

Reacties (7)

#1 NietJeZus

Ironisch. Ook ik wil niet meedoen aan dit faalproject maar ik weet zeker dat de vrijblijvendheid er snel af is wanneer dat EPD eenmaal is geïntroduceerd.

De natte droom van iedere verzekeraar, en onze overheid maakt het mogelijk. Stelletje ongelooflijke prutsers dat het zijn.

#2 lurker

Minister Schippers kennende komt dat uitstel er gegarandeerd. Die laat zich echt niet afschrikken door een paar miljoen eigenwijze burgers (als 400.000 mensen toestemming hebben gegeven terwijl het VZVZ hoopte op het vijftienvoudige, dan is er blijkbaar aan 6.000.000 mensen toestemming gevraagd). Triest om te zien hoe het EPD ons door de strot wordt geduwd.

Zijn er eigenlijk zorgverzekeraars die niet meedoen – of die in het verleden op z’n minst hebben bewezen dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan? Ik zit momenteel bij CZ, dus ik ga sowieso overstappen.

#3 Inca

@Lurker, ik denk niet dat er een zorgverzekeraar tegen is. In theorie klinkt het immers niet onlogisch, en bij behoorlijk opererende waarborgen en toezichthouders (inclusief machtsmiddelen) en artsen die de moeite nemen informatie goed vast te leggen, te lezen en integer te behandelen zou het ook best mogelijkheden bieden. Vanuit hun streven naar een goede zorg denk ik dus niet dat er iemand tegen is.

Daarnaast, minder positief: de zorgverzekeraars zijn behoorlijk innig met elkaar verbonden, bv doordat ze moeten samenwerken in de verrekening van de kosten van de zorg van onverzekerden en van de AWBZ. Ik denk dus niet dat je al te veel onafhankelijkheid hoeft te verwachten. Zou een zorgverzekeraar openlijk twijfelen aan de integriteit van de medeverzekeraars, dan volgen daar ongetwijfeld snel repressailles op. (Drie hoeraatjes voor de vrije markt. Er is eigenlijk geen keuze.)

Of er verzekeraars zijn die zorgvuldiger zijn dan andere… ik weet het niet. CZ, Achmea en Agis lijken me niet de juiste partijen – ik zou liever voor wat kleinere verzekeraars gaan. Wel goed kijken dat het niet stiekem toch bij een grote maatschappij hoort. Volgens ZN zijn dit de zorgverzekeraars: https://www.zn.nl/branche/zorgverzekeraars/ (En dan zijn Agis en Achmea ook nog verder verstrikt / onderdeel van elkaar / iets dergelijks.)
Garanties biedt het verder nauwelijks denk ik.

#4 Bismarck

Het wordt dus nog kwaadschikser.

#5 Bismarck

Wat eigenlijk als het aantal toestemmingen over een half jaar nog steeds tegen valt? Dan maar de eis helemaal laten vallen? De “gezondheidsrisico’s” blijven immers voor elke persoon die geen toestemming geeft bestaan.

#6 Glauke

Zou dit niet een heel duidelijke aanwijzing zijn dat het een verrekte slecht idee is?

Eerst schiet de Eerste Kamer het af, vervolgens doen burgers domweg niet mee.

#7 Noortje

NRC is goed bezig op gebied EPD. Voortdurend nieuwe artikelen, redelijk goed onderbouwd. Blij dat een krant dit goed oppakt. De publieke opinie zal echter wel met zwaar geschut moeten komen wil het de informatiegeile zorgverzekeraars en minister Schippers afschrikken. Een lange lijst aan tekenen dat dit ons kwaadschiks door de strot geduwd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*