Maak een einde aan de stage/werkervaringsplek!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Werkervaringsplekken vergroten immers de economische ongelijkheid:

We’ve all seen them: Ads for unpaid internships can be found on billboards and listservs across the country. Every posting uses a different euphemism to justify offering full-time work for no pay, but there’s something they all forget to write: “Poor people need not apply.”

Every single time you see a posting for an unpaid internship, you’re seeing a posting that’s only open to people who can afford to work for free. In countless industries, from film-making to public policy, entry-level jobs have disappeared, replaced by unpaid internships. These unpaid and unregulated positions drive down wages across the whole economy, and prevent anyone without economic privilege from getting ahead. […]

Voor bedrijven lijkt dit geweldig, maar is dat ook zo?

It’s not just about the law; it’s also about attracting a diverse range of talented applicants. Employers in every industry need to ask themselves: Do we want to recruit the most talented, dedicated and skilled applicants? Or do we just want to recruit the wealthy? If organizations want workplaces that are less white and male, they should start by paying their interns.

Some unpaid internships are illegal; all unpaid internships are immoral. We all deserve fair pay, and a fair shot at our dreams.

It’s time to end unpaid internships.

Preach it!

Degene die denkt dat unpaid internships, AKA ‘onbetaalde/nauwelijks betaalde werkervaringsplekken’, een Amerikaans fenomeen zijn, heeft het overigens volstrekt bij het verkeerde eind.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Derpjan

Verbied het gewoon voor mensen die niet een stage voor een geaccrediteerde opleiding volgen (leg de straf bij de “werkgever”). Dan moet de overheid natuurlijk wel het goede voorbeeld geven…

#2 Vilseledd

Tja, de overheid heeft van arbeid een schaars product gemaakt. Er zijn wachtlijsten voor vrijwilligerswerk en zelfs voor de dwangarbeid van sociale diensten. Mensen hebben er veel voor over om niet met de nek aangekeken te worden. De oplossing is afschaffing van het minimumloon. Als de werkgever 300 euro mag betalen, dan kan de werkloze aan het werk geraken en de werkervaring opdoen om door te groeien. Nu trekt het inderdaad mensen, die het zich kunnen permitteren; het leuke vrijwilligerswerk trekt VUT’ers of slimme uitkeringsgerechtigden, die zo buiten de dwangtrajecten blijven. En de dwangarbeid trekt wanhopige werklozen. En ik voorspel ook nog, dat mensen voor vrijwilligerswerk willen betalen, te beginnen met het akkoord gaan met een onvolledige declaratieregeling en daarna doordat vrijwilligersorganisaties botweg contributie vragen.

#3 Derpjan

@2

Met 300 euro kun je nog niet eens de huur van de gemiddelde studentenkamer betalen… Niemand gaat voor 300 euro werken tenzij de prijzen hard dalen (en dat gebeurt niet als bv. de helft van de bevolking wel boven het huidige minimumloon blijft verdienen), je krijgt er dan gewoon een hoop dieven, overvallers en helers bij.

#4 Vilseledd

@3: “Met 300 euro kun je nog niet eens de huur van de gemiddelde studentenkamer betalen.”

Natuurlijk niet, maar dat is in de situatie, waarin de overheid bewust schaarste creëert op de woningmarkt, zorgt, dat studeren noodzakelijk is om een normale baan te kunnen vinden en huisbazen weten, wat ze maximaal kunnen vragen. Als de woningmarkt vrij is, studeren niet noodzakelijk, maar je ook meteen kunt werken en pappie dus niet automatisch bijspringt, dan vragen huisbazen dergelijke prijzen. Afschaffing van het minimumloon kan dus ook nooit op zichzelf staan.

“Niemand gaat voor 300 euro werken tenzij de prijzen hard dalen (en dat gebeurt niet als bv. de helft van de bevolking wel boven het huidige minimumloon blijft verdienen)”

Dan snap je weinig van economie. Wanneer dehelft niet meer op het minimumloon aanspraak kan maken, maar slechets op de helft ervan, zakken de bestedingen in en zal de markt de prijzen aanpassen. Er komt druk op de lonen boven het minimumloon, omdat de prijzen dalen en werkgevers niet achterlijk zijn en dat ook zien, wat resulteert in een gezonder ‘loongebouw’.

“je krijgt er dan gewoon een hoop dieven, overvallers en helers bij.”

Nee dus, die heb je juist nu. Want de herverdelingspolitiek werkt juist niet; veel mensen vallen buiten de boot vanwege de ingewikkeldheid van de veelheid aan op elkaar inwerkende inkomensprotheses. Die toeslagen en uitkeringen worden overigens steeds meer uitgekleed en aan eentje ervan heb je al gerefereerd, die van de studenten. Opleidingen houden er stilzwijgend rekening mee, dat je studenten niet 40 uur per week in huns studie kunt laten steken met als gevolg een afkalvende kwaliteit van studie. Tientallen procenten van de studentenpopulatie missen de algemene ontwikkeling om te snappen, waar jij en ik het hier over hebben.

#5 mark3000

Natuurlijk niet, maar dat is in de situatie, waarin de overheid bewust schaarste creëert op de woningmarkt

Er staan 260.000 woningen op Funda. Welke schaarste heb je het over precies…

Wanneer dehelft niet meer op het minimumloon aanspraak kan maken

De helft? Je hebt het hier over 8.5 miljoen Nederlanders?

werkgevers niet achterlijk zijn

Niet achterlijk, maar wel gefocussed op winstmaximalisatie. En die optimale winst ligt niet op het punt waarbij iedereen in staat is om het desbetreffende product te kopen. Dus dat “prijzen aanpassen” gaat heel erg tegen vallen. Voordat je anderen mensen uitmaakt voor “weinig snappen van economie” zou ik zelf nog een paar lessen nemen.

Tientallen procenten van de studentenpopulatie missen de algemene ontwikkeling om te snappen, waar jij en ik het hier over hebben.

Ongelooflijk, dat iemand zoiets neerzet…

Tot slot, het gegeven dat onbetaalde stages worden aangeboden en het gegeven dat er ook studenten zijn die de stage vervolgens gaan doen, laat zien dat het markt-minimumloon op 0 ligt.

#6 Sil.

Mijn vrouw is verloskundige en zojuist begonnen aan een echoscopie opleiding. Voor haar stage uren moet ze €40 per uur betalen aan de verloskundigepraktijk waar die stage plaatsvind. Dit schijnt normaal te zijn.

Welcome to the machine…

#7 Toko Senang

Volgens mij zijn de coschappen al decennialang een bijna onbetaaalde stage…Maar in het algemeen zijn de onbetaalde stages een graadmeter voor de courantheid van de studie, en een waarschuwing voor aankomende studenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*