Lobby elektrische sigaret komt op stoom

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (33)

#1 Bismarck

Lijkt me op zich goed. De elektrische sigaret is bij lange na niet zo ongezond als een echte en tot nu toe is de introductie ervan in ieder geval in Nederland flink gedwarsboomd.

#2 De eerste Rob

@1 Als je het bekijkt als een alternatief voor roken dan is het goed.

Je ziet tegenwoordig ook shishapennen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Shishapen) op de markt verschijnen die vooral bij jongeren populair zouden zijn. Deze variant van de E-sigaret bevat vaak geen nicotine, maar ik zie hier wel enige potentie als opstapje naar het echte werk. De jeugd wordt alvast klaargestoomd voor het idee van roken (stokkie in de hand en zuigen maar).

Paradoxaal genoeg is de E-sigaret (die wel nicotine heeft) dan misschien wel hetgene dat mensen van het echte roken afhelpt.

Ik ben benieuwd wat ze hier over 10 jaar over zeggen. Het is ook interessant om te weten hoe dit op het vlak van wetgeving inkadert. Als een flitsende E-sigaret met nicotine al aan kinderen verkocht mag worden dan wordt het wel erg eenvoudig om te beginnen met roken.

#3 Bismarck

@2: Waarom zou je van een E-sigaret overstappen op een vieze stinkstok? Dat het niet aan kinderen verkocht mag worden lijkt me bijzonder logisch. Er worden immers ook geen nicotinepleisters verkocht aan minderjarigen?

#4 De eerste Rob

Een collega van mij heeft het zojuist wat telefoontjes gepleegd en de kwestie voor de Belgische wetgeving uitgezocht. Zit er geen nicotine in, dan is het product in principe voor iedereen te koop. Dit kan je dan dus als een opstapje zien naar roken.

Elektronische sigaretten met nicotine vallen onder de geneesmiddelenwetgeving. Dit betekent dat er eerst een vergunning moet worden verleend voordat het product op de markt mag worden gebracht. De verkoop is vervolgens aan restricties onderhevig. Dit kan je dus zien als een alternatief voor roken, maar is alvast geen lokmiddel voor kinderen.

#5 De eerste Rob

@3

Waarom zou je van een E-sigaret overstappen op een vieze stinkstok?

Waarom zou men überhaupt roken?

Dat het niet aan kinderen verkocht mag worden lijkt me bijzonder logisch. Er worden immers ook geen nicotinepleisters verkocht aan minderjarigen?

Dat is een logische gedachtengang, maar het is niet zomaar gezegd dat de wetgeving rekening houdt met dergelijke nieuwe producten (denk maar aan de problemen met designer drugs). Voor België zit het overigens wel snor (zie mijn vorige reactie).

#6 Bismarck

@5: Waarom zou men überhaupt crystal meth of heroïne gebruiken?

@4: Dat vallen onder de geneesmiddelenwetgeving vind ik ergens wel grappig. Daarmee wordt impliciet toegegeven dat roken als een ziekte beschouwd wordt.

#7 De eerste Rob

@3 & @6 De viezigheid van roken heeft veel mensen niet weerhouden om te beginnen met roken. Het gaat erom wat op dat moment hip is op het schoolplein, bij het voetbalveld of op de hoek bij de snackbar. Niemand begint met roken omdat het lekker is (tenzij je bent opgevoed in een huis met verstokte rokers).

Die Shishapen zou dan ook zomaar eens een opstapje kunnen zijn. Eerst is het gaaf, vervolgens wordt er gevraagd of je niet het ‘echte werk’ wil proberen.

#8 Hans Verbeek

Ik hoopte op een satirisch nieuwsberichtje van De Speld… maar het blijkt nog erger

#9 Bolke

Gelukkig ben ik gewoon gestopt, geen e-smoker of andere onzin voor mij

#10 analist

Waarom zou men überhaupt roken?

Omdat het lekker is.

#11 Olav

@10: Zo is dat. Ik heb nog een Romeo y Julieta liggen, die moest ik maar eens gaan aansteken.

#12 zmmmmnoicert

@De eerste Rob, #7 Eerst is het gaaf, vervolgens wordt er gevraagd of je niet het ‘echte werk’ wil proberen.

Punt is, E-Sigaretten zijn lekkerder, makkelijker, cooler, een stuk minder ongezond en vooralsnog volgens mij ook goedkoper. En mogelijk ook nog eens verslavender. Ik denk niet dat de stap van E-Sigaret naar ouderwetse sigaret snel gemaakt zal worden. Wellicht om een keer te proberen, maar meer ook niet.

Verwacht ik. Maar dan nog heb je in feite gelijk; de drempel om een E-Sigaret te proberen is sowieso al een stuk lager dan bij een gewone sigaret. De stap naar E-Sigaretten met nicotine is dan snel gemaakt.

Maar zelfs dan zou het netto-effect op grote schaal positief kunnen zijn. Het ligt m.i. voor de hand dat E-Sigaretten minder snel tot kanker leiden; er zitten immers geen carcinogenen in. Neemt niet weg dat nicotine wel degelijk tot kanker leidt omdat het de natuurlijke verdediging tegen kanker (apoptose) onderdrukt en bovendien nog steeds voor hart- en vaatziekten zal zorgen. In hoeverre de introductie van de E-Sigaret voor minder ziektekosten zal zorgen is dan nog slechts een rekensommetje. Maar wel een hele lastige;)

#13 De echte Rob

@12

Ik denk niet dat de stap van E-Sigaret naar ouderwetse sigaret snel gemaakt zal worden. Wellicht om een keer te proberen, maar meer ook niet.

Mogelijk valt het mee. Het lijkt me alvast een kleinere stap dan van geheel niet roken naar wel roken. Hoe dan ook: het is natuurlijk allemaal gehypothiseer. Ben echt benieuwd of die E-sigaretten op grote schaal gaan aanslaan en ben ook benieuwd wat dit uiteindelijk voor het marktaandeel van de ouderwetse sigaret gaat betekenen.

#14 sikbock

@rob; leuk die stepping stone theorie. Als je af en toe een jointje rookt eindig je geheid met een spuit in je arm op een openbaar toilet en als je af en toe naar meisjes kijkt trek je ze na een paar jaar als vanzelf van hun fiets onder een donker viaduct…

#15 Kalief

@Sikbock

Dat pleit ervoor om dat alles niet af en toe maar continu te doen. Als je voortdurend stoned bent gaat dat spuiten niet lukken en als je voortdurend naar de meisjes kijkt raak je niet verzeild onder een viaduct.

#16 sikbock

@15: wel logisch

#17 zmmmmnoicert

@sikbock, #14 Als je af en toe een jointje rookt eindig je geheid met een spuit in je arm op een openbaar toilet (…)

Dat is natuurlijk onzin. Maar cannabis is natuurlijk ook in Nederland wel een gateway-drug, een gateway naar peuken roken.

#18 sikbock

@17: het is maar net wat je als gemene deler aanwijst..

alles wat rookt is geen sigaret wil ik maar zeggen.. als dat wel het geval zou zijn moeten we ook het gebruik van de open haard maar ontmoedigen ;-)

#19 De eerste Rob

@14 Het werkt niet echt om het hier in het absurde te trekken. Het is namelijk een kwestie van percentages: sommige dingen kunnen wel duidelijke stepping stones zijn terwijl de correlatie ergens anders zwak is.

Hoe dat bij de shishapen zit zal moeten blijken.

#20 zmmmmnoice

Overigens heb ik na lang procrastineren naar aanleiding van deze thread toch maar een esmokertje besteld. Schrijf dat maar op je conto, sargasso! Weer een e-smokert erbij! :p)

#21 De eerste Rob

@20 Als alternatief voor de traditionele peuk?

#22 zmmmmnoice

@21 Check.

#23 sikbock

@20: pas op met die dingen als ze nicotine bevatten. Ik heb die e-smoker met nicotine een aantal jaren geleden geprobeerd. In die nicotinecapsules zat ongeveer evenveel nicotine als 2 pakjes shag.

Bij mij ging zo’n capsule in 1 dag op en kreeg dus veel te veel nicotine binnen. Voelde me daar niet goed bij.

Ben zelf daarom al een tijd overgeschakeld op sigaren. Makkelijker vanaf te blijven dan sigaretten (minder junkerig) en lekkerder..

#24 zmmmmnoice

@sikbock, #23 Dat hoor ik van iedereen die overstapt. De meesten krijgen het vrij snel onder controle. En als dat qua rookfrequentie niet lukt kun je ook terugvallen op capsules met relatief weinig nicotine. Ik zal hier rapport uitbrengen:-)

Overstappen op sigaren vind ik ook riskant – ik ken meerdere mensen die die dingen uiteindelijk half over de longen zijn gaan kettingroken…

#25 jvdheuvel

Ja ik ben ook om. Heb me wat ingelezen en ik ga ook elektronisch. Zo blijkt toch weer het nut van Sargasso. Bedankt!

#26 jvdheuvel

@24 ja sigaren rook ik ook over de longen en ik weet ook niet wat beter is: longkanker of keelkanker.

#27 Olav

Genieten van sigaren moet je leren. Veel sigarettenrokers zijn uit op de bekende snelle nicotinehit, maar die krijg je niet van een sigaar (zonder te inhaleren).

Het is zoiets als slowfood vs. fastfood.

Rookverslaafden die nog niet zeker weten of ze wel willen stoppen kunnen zichzelf een plezier doen door in elk geval te leren hun behoefte uit te stellen. Bijvoorbeeld: niet roken voor acht uur ’s avonds. Het verlangen naar nicotine wordt vanzelf minder naarmate je er minder van inneemt.

#28 zmmmmnoicert

@Olav, #27 Het verlangen naar nicotine wordt vanzelf minder naarmate je er minder van inneemt.

Heb je daar een bron bij? Bij mij neemt het verlangen enkel af naarmate als ik er langer niks van in neem. Iedere dag je verlangen op de proef stellen en van die peuk vervolgens de ultieme beloning maken heeft volgens mij eerder een omgekeerd effect.

#29 Olav

@28: Ik heb er eens een stuk over gelezen dat me serieus en overtuigend voorkwam en waarvan de strekking ook overeenkwam met mijn eigen ervaring. Kan ik nu natuurlijk weer niet terugvinden, dus misschien had ik wel wat minder stellig moeten zijn…

Waar het op neer kwam: je kan het minimale nicotineniveau in je bloed waarbij je je nog prettig voelt (evt. stapsgewijs) naar beneden brengen. Want door veel te roken komt dat niveau steeds hoger te liggen en dan moet je dus constant aanvullen om op dat niveau te blijven. Eigenlijk logisch.

Maar minderen vergt wel enige discipline, je moet niet ’s avonds de schade willen inhalen als je overdag niet hebt kunnen roken. Je moet dus wel wat lichte ontwenningsverschijnselen voor lief nemen, en dan een poosje geduld hebben.

En natuurlijk zal het ook niet voor iedereen even goed werken. Zelf hoef ik in elk geval geen elektrische sigaret want ik vrees dat het dan toch te verleidelijk is om er overdag aan te gaan lurken.

#30 zmmmmnoicert
#31 Olav

@30: Lijkt erop, maar het stuk dat ik me herinner was een Engelstalig wetenschappelijk artikel, en ik las het zeker meer dan vijf jaar geleden. Ik weet alleen echt niet meer waar ik het vandaan had, het spijt me dat ik je daar niet mee kan helpen.

#32 Jebber

Hoop dat er op 31 maart echt wat gaat veranderen en dat wij dampers eens echt serieus genomen worden.

https://go-vapour.nl/overheid-voor-de-rechter-gedaagd-door-esigbond/#.VRQf-E10ywk

#33 Erik-Jan

Dat werd ook is tijd. Het wordt tijd dat de overheid dit wat serieuzer oppakt, vele gebruikers zijn enorm tevreden en de werking is ook vele malen beter dan een e-sigaret. Zoals ook op http://www.esigaretervaring.nl te lezen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*