Lange wachttijden voor inburgeringsexamen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw bericht over de lange wachttijden voor het inburgeringsexamen.

Duo erkent dat het ‘heel erg druk is’ op de vijf examenlocaties. Hoelang de wachttijd is kunnen ze niet bevestigen. Een van de oorzaken is de grote toestroom van vluchtelingen van 2014, aldus een woordvoerder. “Wat je merkt is dat iedereen nu na drie jaar alle examenonderdelen het liefst in één keer wil doen, op één locatie.” Daar was Duo niet op berekend.

Want hey, niemand kon dat natuurlijk zien aankomen… In 2014 komt er een hele stroom Syriers binnen, vervolgens stellen we als regel dat nieuwkomers maximaal 3 jaar hebben om dat examen te halen – waarbij ze ook nog eens alles zelf uit moeten zoeken, maar de som 2014 + 3 = 2017 is kennelijk een brug te ver.

Ik krijg wel eens het gevoel dat dit niet gewoon stommiteit is, maar eenvoudigweg bewust wegtreiterbeleid.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Mario

Even een beetje “de druk” opvoeren: alle -al dan niet zelfverklaarde- Nederlanders sauwuh die ‘inburgeringstest’ eens moeten gaan doen. Wettelijk en verplicht, DNA involved. Enzo.

Wat ik zoal meekrijg, over dit soort “tests”, is dat ‘autochtonen’ daar meestal voor falen.

Eigenlijk ook niet zo gek:
https://np.reddit.com/r/beholdthemasterrace/
https://np.reddit.com/r/tokkiefeesboek

#2 JANC

@1: ’t Zal wel weer aangegrepen worden voor extra maatregelen. Niet Duo, maar tegen de asielzoekers, maar “that goes without saying”

#3 Henk van S tot S

Den Haag heeft weer eens wat op het onderwijsgebied geregeld.
;-)
Maar het is natuurlijk ook niet redelijk om van de mensen, die het “normale onderwijs” totaal verbureaucratiseerd hebben, te verwachten een cursus inburgering kunnen regelen.

Misschien moeten we een paar gepensioneerde Teleac-cursusmakers, vragen een en ander in elkaar te zetten.

Ook veel goedkoper voor de cursisten.

#5 tigger

Voor de liefhebbers van testjes:
http://www.exercisesinburgering.nl

#6 AndreSomers

Ik snap niet zo goed dat kennelijk zo velen kiezen voor deze zinloze en vernederende route om te voldoen aan de inburgeringsplicht. Er is een alternatief: NT2. Dat is Nederlands leren op een niveau dat ook echt bruikbaar is in de maatschappij, zonder daarbij de vernederende maatschappelijke oriëntatie te hoeven doen. De vele vluchtelingen uit 2014 waren toch vooral de meer gegoede burgers uit Syrië? Dan zou je zeggen dat ze in staat zouden moeten zijn om met de nodige studie in drie jaar NT2-I tenminste te halen.

Edit: Oh… Helaas… Ik zie dat de regels aangepast zijn. De groep uit 2014 had deze route nog kunnen gebruiken, maar sinds 1/1/2015 moeten ook de NT2-ers eraan geloven: https://www.inburgeren.nl/inburgeren-hoe-moet-dat.jsp#

#7 Johanna

@6: Je inburgeringsplicht gaat in op het moment dat je een verblijfstatus krijgt, maar in de praktijk kun je pas echt goed met je inburgering beginnen op het moment dat je vanuit het azc naar een reguliere woning verhuisd bent. Daar wil nog wel eens wat tijd tussen zitten. Ter illustratie: per 15 mei 2017 verblijven er volgens het COA 23.737 mensen in de opvang. Daarvan heeft 40%, 9491 mensen een verblijfsvergunning. Die mensen wachten nog op huisvesting, terwijl hun inburgeringstermijn al wel loopt.

Waar je ook rekening mee moet houden: vluchtelingen hebben in hun land van herkomst en tijdens hun vlucht vaak ingrijpende dingen meegemaakt, met soms traumatisering tot gevolg. Ook het (langdurig) verblijf in een azc is vaak niet bevorderlijk voor je geestelijk welzijn. Dit alles zorgt ervoor dat het niet zo vanzelfsprekend is dat mensen gestructureerd en geconcentreerd met een nieuwe taal leren aan de slag kunnen gaan.
Bovendien: terwijl een Syriër hier zijn leven opbouwt, gaan de bombardementen en gifgasaanvallen op de Syrische steden vooralsnog helaas nog steeds door. Zorgen over de veiligheid en het lot van familieleden en naasten dragen niet bij aan wat dan zo mooi heet: een optimaal leerklimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*