Laacher See staat niet op ontploffen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (17)

#1 frank

Ik was tien jaar terug nog daar. In de Laachersee. Geen vreemde geurtjes, wel een mooie Romaanse kerk die blijkens monumentenwetgeving in Duitsland niet vernield mag worden. Zal dus wel meevallen met de ontploffing. Net als de megatsunami die New York gaat vernietigen die van een landslide van La Palma (Canarisch Eiland) moet komen. Volgens National Geographic. Yeah.
Wel onwerkelijk om te bedenken dat 13000 jaar terug de Rijn helemaal verstopt is geweest met puimsteen. Daar zouden onze rijnaken nu wel wat moeite mee hebben.

#1.1 Harm - Reactie op #1

“wel een mooie Romaanse kerk die blijkens monumentenwetgeving in Duitsland niet vernield mag worden.”

Dat is dan een hele gerusstelling.

#2 kevin

Daily Mail…

#3 zmmoccc

Het bewijs voor de “Nee natuurlijk niet” stelling is ongeveer net zo dun als het bewijs voor een op handen zijnde uitbarsting:P

Wel ogen openend dat die vulkaan zo recent nog is uitgebarsten.

#4 Dr Banner

Veel van onze oudste kerken zijn gebouwd met tufsteen = bij uitbarsting na uitregenen aan elkaar gebakken hete as, uit het Laacher See gebied in de oost Eifel. Gezaagd uit aspakketten van deze uitbarsting en van haar voorgangers. Sindsde Romeinen in zwang.

Er is NIET iedere 12.000 jaar een uitbasting van deze magmahaard met het kaliber van 12.900 jaar geleden. Dat gebeurt maar af en toe, en meestal tijdens of kort na koudste perioden in ijstijden (zoals ook de laatste keer). De expert op deze vulkaan is Prof. Schmincke. Google die maar.

#4.1 frank - Reactie op #4

IDD Dr B, Het einde der ijstijden is dan ook gelijk het einde der tijden. Ook in de Auvergne en andere slapende vulkaangebieden in Europa.

#4.2 boog - Reactie op #4

Wat Banner zegt. Leestip: The Quaternary Volcanic Fields of the East and West Eifel (Germany) (van Schmincke, dus)

In summary, a scientifically sound statement can be made to the effect that, while volcanism in the Eifel is dormant at present, new volcanoes can form at any time. In analogy to other scoria type volcanoes (e.g. the two famous historic scoria cone/lava flow eruptions in Mexico […] such eruptions are likely to be heralded months to years in advance by increased seismicity, deformation, increased gas flux and compositional changes in magmatic gases, and increased groundwater outflow rates.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4
  • Vorige reactie op #4
#4.3 Bismarck - Reactie op #4

Misschien heeft iemand betere informatie, maar zover ik kon vinden is die vulkaan pas twee keer uitgebarsten, één keer minstens 30.000 jaar geleden en één keer ongeveer 12.940 jaar geleden. Hoe ze aan dat interval van 12.000 jaar komen is me verder een raadsel.

#4.4 HansR - Reactie op #4.3

Einde der tijden hysterie een beetje voeden?

#5 Bontenbal

Toen ik daar >15 jaar geleden was, waren die bubbels er ook al. Niets om je zorgen over te maken, lijkt me.

#5.1 pietuithellevoet - Reactie op #5

Toch jammer als tie niet binnenkort uitbarst. ’t zou weer ‘ns wat anders zijn.

#5.2 frank - Reactie op #5.1

Piet, bij jou om de hoek is het as van de vorige klap nog te vinden op het strand!
http://www.wtkg.org/ov_028.html

#5.3 DrBanner - Reactie op #5

meteen doorprikken die zeepbellen!

#6 vandyke

RTL doet ook lekker mee:
Volgens berekeningen van wetenschappers zou de vulkaan elke 12.000 jaar moeten uitbarsten. Deze vulkaan is zwaar over tijd: de laatste uitbarsting was 12.900 jaar geleden.

http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/gesprekvddag/2012/w01/supervulkaan-op-uitbarsten.xml

#6.1 MrOoijer - Reactie op #6

Die 12.000 jaar als schatting van een cyclus slaat nergens op. Dit gebied heeft een paar grote vulkanen die volgens geologen een lange cyclus van 100.000 jaar rust en een kortere van enkele 10.000-en jaren activiteit kennen. Alleen deze Laacher See vulkaan hield zich daar niet aan, kwam voor het eerst plotseling 11.000 BP tot ontploffing (dat is dus inmiddels 13.000 jaar geleden, niet 12.900). Kortom het verleden geeft geen enkele informatie over een cyclus.

Het zou ontzettend leuk zijn om er achter te komen hoe de Mail aan zijn informatie kwam. Welke dikke duim speelde hier een rol?

#7 Bismarck

Koblenz is trouwens wel een mooie stad. Ik herinner me nog dat ik er op fietsvakantie eens doorheen ging. We hebben zeker een half uur staan kijken naar de rijnaken, die het daar stroomopwaarts bijzonder moeilijk hadden.

#8 Harm

Het NRC schrijft dat Karel Knip ook van mening is dat er niets aan de hand is
en dat bracht me toch even aan het twijfelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*