Koerden heroveren terrein rondom Kobani

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu.nl:

Milities van Syrische Koerden hebben maandag stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het zuiden van de Syrische grensplaats Kobani heroverd.

De Koerden laten weten geen behoefte aan extra grondtroepen (lees: Turken) te hebben, maar wel aan wapens om de tanks en andere voertuigen van IS te kunnen bestrijden:

Volgens de Syrisch-Koerdische leider Salih Muslim zijn grondtroepen niet noodzakelijk om te voorkomen dat Kobani in handen valt van IS. Antitankwapens zijn voldoende om de aanvallen van de extremisten op Kobani af te slaan.

Dit plaatst nogmaals het militaire vermogen van IS in perspectief. Zonder de zware wapens die ze in Irak en Syrië buitmaakten op – doorgaans – gedemoraliseerde regeringstroepen, kunnen ze weinig uitrichten tegen een vastbesloten lokale militie met een paar kalashnikovs en RPG’s.

Op het moment dat westerse luchtaanvallen die zware wapens uitschakelden, werd IS rond Kobani weinig meer dan een concurrerende militie die op vreemd en onbekend terrein moest vechten.

Dat wil echter niet zeggen dat IS makkelijk te verslaan is. Uit het eigen gebied zijn ze, zoals dat gaat met lokale milities, natuurlijk een stuk minder eenvoudig te verdrijven.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Cerridwen

Dit is nogal voorbarig, op verscheidene punten.
– ten eerste is het nog maar de vraag hoe duurzaam dit heroveren is. Het is niet de eerste keer dat er berichten komen van het heroveren van plekken op de IS door de Koerden van Kobani. Vaak blijkt de volgende dag dat juist de Koerden weer terrein hebben verloren.
– De voorzichtige conclusie lijkt dat de opmars van IS in Kobani voorlopig tot stilstand is gekomen, er is een evenwicht bereikt.
– Dat komt door de intensieve luchtaanvallen van de afgelopen week rondom Kobani. Dat is dus geen bijzaak, maar de oorzaak van het tot staan brengen. Zonder die luchtaanvallen was dit niet gebeurd, was Kobani al lang gevallen.
– Dat punt van die zware wapens wordt nogal overschat, en de kracht van IS onderschat. Het grootste deel van het gigantische gebied dat ze nu onder controle hebben, hebben ze veroverd zonder die zware wapens van het Irakese leger. Het is een gevolg, geen oorzaak, van hun succes.
– En dat komt ondanks dat ze, althans in Syrië, geen ‘eigen gebied’ hebben waar ze sterk zijn. In alle gebieden in Syrië zijn ze de veroveraars, en die gebieden verschillen dus niet van de situatie in Kobani. Het zal in Raqqa net zo makkelijk of moeilijk zijn om de IS te verdrijven als in Kobani, als er een actieve frontlinie gevormd kan worden.

De IS verslaan kan, door een combinatie van een sterke lokale partner en buitenlandse luchtsteun. Die sterke lokale partner is natuurlijk het probleem, zijn wij wel bereid om de steun te leveren die nodig is voor hen om IS te verslaan.

#2 Cerridwen

O ja, dat IS bij Kobani voorlopig tot staan is gebracht zegt natuurlijk niets over het algehele beeld. En dan staat er helemaal niet zo rooskleurig voor:
– IS boekt flinke terreinwinst in Anbar provincie van Irak.
– IS bedreigt Kirkuk
– IS komt steeds dichter bij Salamiya, een stad in Syrië waar veel Ismailieten wonen. De vrees is dat Assad zich daar bewust terugtrekt om een ‘Yezidi/Kobani’ situatie te creëren.
– IS staat op punt door te breken in Noord-Alleppo (tegenstander: Syrische rebellen).

#3 Jeroen Laemers

@1:

Welke gebieden in Irak of Syrië heeft IS zonder de hulp van zware wapens veroverd waar soennitische Arabieren niet al de meerderheid waren?

Je komt hooguit uit op een stadje hier of een stadje daar – weliswaar met genocidale gevolgen voor de bewoners, maar dat maakt de daadwerkelijke terreinwinst niet groter.

En zelfs met zware wapens is IS niet bijzonder succesvol op plekken waar Koerden, sjiieten of alawieten de meerderheid vormen.

En omgekeerd: Koerden, sjiieten of alawieten zijn niet bijzonder succesvol op plekken waar soennitische Arabieren de meerderheid vormen.

Afgezien van wat Tsjetsjenen en buitenlandse jihadi’s van twijfelachtige militaire waarde (die jihadi’s, niet die Tsjetsjenen) bestaat IS uit de locals.

Met andere woorden, veel succes met het vinden van ‘een sterke lokale partner’ om IS te bestrijden.

En dat IS in Syrië ‘geen eigen gebied heeft’ is natuurlijk kul.

#4 Cerridwen

@3:

En dat IS in Syrië ‘geen eigen gebied heeft’ is natuurlijk kul.

En wat is dat eigen gebied in Syrië dan wel? Overal waar de IS nu zitten hebben ze strijd moeten leveren met lokale stammen en rebellengroepen.

Over het algemeen lijkt je de hele strijd tussen IS en de andere rebellengroepen in Syrië volslagen gemist te hebben.

Bovendien: het gehalte buitenlanders is veel hoger bij IS dan bij andere rebellengroepen, bovendien is IS een van oorsprong Irakese organisatie, en wordt door de meeste soennitische Syriërs dan ook beschouwd als buitenlands.

Dat van die zware wapens is ook wat overtrokken. IS is gelijdelijk aan gegroeid en heeft in dat proces ook steeds meer zware wapens gekregen. Natuurlijk hebben ze flink wat buitgemaakt na hun blitzkrieg tegen het Irakese leger, maar het is onzin om te denken dat ze daarvoor alleen maar wat pick-up trucks en AK-47 hadden.

In Syrië ontbreekt het niet aan lokale partners die IS willen bestrijden. Deze hebben met succes IS uit Idlib en west-Alleppo geschopt.

Voor Irak klopt het overigens wel, daar is inderdaad een tekort aan lokale soennitische partners. Die waren er vroeger wel, de awakening councils, iets dergelijks moet je weer organiseren.

#5 gbh

Enigste wat ik kan vinden is dat Koerden Tall Shair hebben herovert en dat ligt ten westen van Kobani. De meest ervaren Tsjetsjeense IS strijders zitten in oost Kobani.

De IS vriend Turkije blijft de grens hermetisch afsluiten zodat de Koerden geen wapens en voedsel kunnen krijgen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat IS minstens 1 keer waarschijnlijk mosterd gas heeft gebruikt tegen Koerden in Kobani.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*