Kijk hoe de opwarming van de aarde bijna letterlijk uit de bocht vliegt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Kijk hoe de opwarming van de aarde bijna letterlijk uit de bocht vliegt. Deze datavisualisatie maakt het wel heel hard duidelijk.
outofcontrol

Open artikel

Reacties (19)

#1 NietJezus

Och, morgen wordt het weer kouder /s

#2 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ja, stond al een maand geleden zonder animatie hier op Sargasso.

https://sargasso.nl/wvdd/sg-caf-zaterdag-16-04-2016/#comment-950955

#3 gbh

Zeespiegel stijgt deze eeuw waarschijnlijk een factor 10 sneller:

http://nos.nl/artikel/2104291-knmi-zeespiegel-stijgt-deze-eeuw-mogelijk-een-meter-extra.html

Ben benieuwd waar al die PVV-ers asiel gaan aanvragen.

#4 Mad Max

@3: die zullen -terwijl ze verzuipen- nog steeds blijven schreeuwen dat de zeespieglstijging een links bangmaakcomplot is.

#5 Tjaber

@3: Dat klinkt als een soort van aflaat. Ik (Jij duzzz) stem geen PVV dus heb ik (jij duzzz) asielrecht in bijv. Pakistan?

#6 gbh

@5: Dat is wat jij er van maakt, ik heb door familiaire omstandigheden helemaal geen asiel nodig, ben al ergens welkom.

Verder: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.

#7 Tjaber

@6: Wat loop je dan te zeiken? Fijn voor je dat Jij wel tegen de opwarming bestand bent. Ik snap je gebazel niet.

#8 gbh

@7: Als jij denkt dat de mogelijkheid tot emigreren gelijk staat aan bestand tegen opwarming snap je het inderdaad niet.

#9 Anton

@7: dat escaleerde snel

#10 Grimmm

@9: Weet je wie óók niet tegen de opwarming bestand was?

( zo, Godwin en klaar ).

#11 Toko senang

Tja. Maakt het uit, de zeespiegel stijgt. We moeten zorgen dat de zeespiegelstijging minder wordt, en verder die voorspellingen, zolang ze het weer van volgend week niet kunnen voorspellen, maak ik me geen zorgen over of de zeespiegel nu 8 of 18 meter stijgt.

#12 ed
#13 MrOoijer (Jan van Rongen)

@12 – ja, en verder?

#14 Dirk Zeeman

“letterlijk uit de bocht vliegt”?
Nee toch. Alleen in een geschikt gekozen grafische weergave lijkt er iets uit de bocht te vliegen.
Figuurlijk vliegt de opwarming natuurlijk wel uit de bocht.

#15 Herman Vruggink

De opwarming vliegt uit de bocht door een stevige El Nino die als wij die vergelijken met een vorige EL Nino van 1998 ‘slechts’ 0,2 hoger ligt. Ik zou dat nu niet direct ‘uit de bocht vliegen’ noemen. Ondertussen heeft rechts zijn eigen data (RSS) Maar wat kan je ze verwijten als links alleen nog maar oog voor GISS en NOAA heeft?
2017 wordt het jaar van de waarheid. Ondertussen weten we dan ook of de klimaat-rechtse bedreigingen als Brexit en Trump afgewimpeld zullen worden en wat de opkomst van de klimaatrechtse partij (Nu derde in de peilingen) gaat betekenen. Sombere wolken dus voor de alarmisten. Een ijsvrije Noordpool deze zomer kan dan uitkomst bieden.

#16 gbh

@15: Als je iets vergelijkt met de laatste piek kan je het bestempellen als meevallen. Meer dan 1.2 graad boven de pre-industriële norm is dat echt niet.

http://www.theguardian.com/environment/2016/may/16/april-third-month-in-row-to-break-global-temperature-records

#17 Herman Vruggink

@16: Indien de huidige piek 1.2 graad boven pre industrieel ligt en 0,2 boven de vorige piek van 1998 dan lag de vorige piek van 1998 dus ook al 1 graad boven pre industrieel. Maar vertel eens beste gbh, welke rampen hebben zich voltrokken door die 1.2 graad boven pre industrieel? Ik kom niet veel verder dan wat droogtes en koraal verbleking. Maar die moeten we dan weer toeschrijven aan El Nino….

En met grote waarschijnlijkheid zullen wij al in de tweede helft 2016 al weer afkoeling zien. Wat is dan de betekenis van die 1.2 graad?

#18 gbh

@17: El Nino bestond in het pre-industriële tijdperk ook.

De polen smelten, gletsjers verdwijnen, in India heerst al 2 jaar extreme droogte, Iran veranderd in een woestijn, etc. Dat is heel wat meer dan jij er van maakt.

#19 MrOoijer (Jan van Rongen)

De huidige piek is wel degelijk zeer uitzonderlijk en de cijfers van Vruggink deugen dan ook niet. Op het blog klimaatverandering schreef ik daar al op 28 april over. Het eerste kwartaal was de gemiddelde temperatuur volgens NASA 1.46 boven pre-industrieel, versus 1.085 in 2015. De (mijn) verwachting is dat 2016 uitkomt op 1.37. Daar zit de afname van El Nino in. Die is nl. gemiddeld minder dan 0.1

https://klimaatverandering.wordpress.com/2016/04/25/open-discussie-voorjaar-2016/#comment-15914

Inmiddels is de Noordpool echter veel sneller gaan smelten dan voorzien, dat betekent dat er minder zonlicht zal worden teruggekaatst en de temperatuur verder zal stijgen dan voorzien.

De 1.5 die in Parijs als target is genoemd wordt hiermee volstrekt onhaalbaar en de 2.0 alleen met grote en spoedige inspanningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*