Jesse Klaver volgt Bram van Ojik op als fractievoorzitter GroenLinks

Jesse Klaver volgt Bram van Ojik op als fractievoorzitter GroenLinks. En daarmee wordt hij, met net 29 jaar, de jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer sinds 1900.
Tot nu toe was dat Hans Wiegel die 30 was toe hij die rol op zich nam.
(Met dank aan @datagraver voor dit weetje. Data van PDC)

Open waanlink

 1. 2

  GroenLinks verandert langzaam in een neo-liberale gedoogpartner voor het kabinet Asscher-Rutte.

  Rik Grashoff, die er in Delft voor zorgde dat de spoortunnel er kwam (en daarmee Delft op de rand van een bankroet bracht) keert weer terug in de kamer.
  Grashoff is een zeer aimabele man en een capabel bestuurder. Dat hij voor 2008 de economische ontwikkelingen (huizenprijzen enz.) een beetje te rooskleurig inschatte, kun je hem niet kwalijk nemen. Bijna niemand voorzag de crisis (en de Grenzen aan de Groei)

 2. 5

  Boris van der Ham ‏@Borisham · 4 min.4 minuten geleden
  Jammer dat @BramvanOjikGL alweer weg is bij GroenLinks. Het was een aangenaam geluid tussen het gesnater in de Haagse vijver.

 3. 6

  @4: Ben ik dan de enige die altijd met plaatsvervangende schaamte naar Jesse Klaver zit te kijken?

  Het is gewoon niet de snuggerste, en dat valt nu al vrij regelmatig op, dat ze hem nu aanstellen om de kar te trekken kan bijna alleen maar in grote treurnis en gêne eindigen.

 4. 10

  Toch mooi te constateren dat GroenLinks alle aspiraties overboord heeft gegooid. Blijkbaar zijn ze best tevreden met (g)een rol in de marge.

  En dan zonder het leedvermaak: wat bezielt een partij deze gozer tot lijsttrekker te bombarderen?

 5. 13

  @12:

  Nog lachwekkender is dat de reacties op Joop.nl overwegend hetzelfde inhouden. Ik ben benieuwd hoe de leden van GroenLinks hierop reageren. Op het eerste oog zijn de reacties zeer kritisch.

 6. 14

  @13.

  Joop lees ik niet.

  Maar zoals ik al aangaf in 12. de oudjes zullen wel problemen hebben met het liberale gehalte, en daarnaast Klaver heeft de studenten laten vallen. De laatste groep zal hij het meeste last mee krijgen. Dat zal hem nagedragen worden.

  Net toch even op joop.nl gekeken, een stuk fatsoenlijker dan bij Telegraaf met hun gescheld en getier.

  Henri Bontenbal ‏@HenriBontenbal · 6 min6 minuten geleden
  Klaver neemt stelling tegen de economisering van de samenleving. Op dat punt zou het CDA kunnen (m.i. moeten!) samenwerken met GroenLinks.

 7. 15

  @13

  “Nog lachwekkender is dat de reacties op Joop.nl overwegend hetzelfde inhouden.”

  Nog lachwekkender is dat debielrechtse typesnogal met joop.nl bezig zijn. Dank voor wederom een bevestiging, nonkel.

  Ach, het houdt ze van de straat..

 8. 17

  Goed nieuws, de vorige keer ook op hem gestemd, en dat zal ik waarschijnlijk de volgende keer weer doen.

  Hier is een voorbeeld waar hij precies verwoord zoals ik ook denk.

  Ik zeg: Klaver for president!

 9. 18

  “…de vorige keer ook op hem gestemd, en dat zal ik waarschijnlijk de volgende keer weer doen.

  Ik zeg: ‘geconditioneerd sukkeltje’, Mark3k.

 10. 21

  @20: Het is vooral een heel erg logische keuze onder de gegeven omstandigheden, en daarom ook een weinig verrassende. Van Ojik deed het best goed, heeft inderdaad wat rust gebracht. Maar vanaf het moment dat hij het werd was ook duidelijk dat hij het niet zou blijven. Blijkbaar ziet hij zijn taak nu als volbracht.

  Overigens is meneer Klaver nu wel fractievoorzitter, maar daarmee natuurlijk nog niet automatisch “partijleider” (GL kent die functie niet) of lijsttrekker. Al zal dat laatste wel geregeld kunnen worden, gezien dat er nauwelijks concurrentie is.

 11. 28

  @26:

  ben jij al zo oud, Krekel?

  In zekere zin besta ik al zo’n 13,8 miljard jaar, maar ik doelde meer op de ontwikkelingen van telegrafie en fotografie, die immers de trend in gang hebben gezet die jij zo lamenteert in #24 … qua medium is the message.

  Verder hoop ik vrolijk met je mee natuurlijk …

 12. 29

  @26.

  Klaver moet de juiste mensen om zich heen hebben, die hem de briljante dingen influisteren. We leven in een beeldcultuur en daar zal hij zeker mee winnen. Een jong elan met donkere ogen, waar de gemiddelde vrouw bij wegzwijmelt. Want zeg nou zelf, zo’n Pechtold wordt je als vrouw ook een keer zat van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren