IPCC: ‘Gebruik fossiele brandstoffen moet in 2100 zijn uitgebannen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Volkskrant:

Het gebruik van fossiele brandstoffen moet in 2100 wereldwijd zijn uitgebannen. Dat zegt de VN-organisatie IPCC vandaag in een rapport over de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

Klimaatverandering is een feit, is bijna geheel aan de mensheid te wijten en het terugdringen van de gevolgen ervan vereist drastisch ingrijpen. Dat zijn de belangrijkste klimatologische conclusies van het definitieve rapport van de International Panel on Climate Change, dat vandaag werd gepresenteerd in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Steeph

Probleem met zo’n uitspraak is dat 2100 zo ver weg is. Dus ik vermoed dat echte maatregelen tot 2090 uitblijven.

#2 Olav

@1: Ik wilde het ook al zeggen. Men vraagt om drastisch ingrijpen maar komt met een doelstelling over 85 jaar?

Welke lobbygroep heeft dat voor elkaar gekregen?

#3 nome

Ach, weer een rapport dat terzijde gelegd gaat worden. Voorlopig is er nog veel te verdienen aan uitputting en destructie, dus zijn de adagia who cares en wie dan leeft, dan zorgt. Daarnaast worden bijvoorbeeld steeds meer vliegreizen geboekt alsof het wandelingetjes zijn, vooral door hen die het zich makkelijk veroorloven kunnen. Kennelijk moet je dat soort persoonlijk genot onmogelijk maken voordat zelfs de best geïnformeerde, hoogst opgeleide en meest geëngageerde daadwerkelijk dat doet wat verder alleen met de mond beleden wordt, als het al niet gebagatelliseerd is om opportune redenen.

#4 Herman Vruggink

Zegt de VN-organisatie IPCC in een rapport dat alle fossiele brandstoffen moeten worden uitgebannen voor 2100? Nou, volgens mij vinden we dat helemaal nergens in dat rapport. Maar ja, zo gaat het tegenwoordig, tijdens de persconferentie wordt er een dik schepje persoonlijke mening verkondigd. En de kritiek loze media wil natuurlijk niets liever…..

Evengoed gaat het er om dat de reductietrein in gang blijft. Waar we dan op uit gaan komen in 2100 blijft toch speculeren en sterk afhankelijk van technische ontwikkeling en culturele en maatschappelijke verandering.

#5 roland

Met de huidige fossiel verbruik wordt 2100 waarschijnlijk niet eens gehaald. Met deze uitspraak maakt het IPCC hun nadruk op snelle verandering effektief ongedaan en dus ook de maatschappelijke betekenis van hun werk. Wat drijft hun?

@3: Maatschappelijk ongewenst gedrag wordt vaker of verboden of met heffingen ontmoedigd. De luchtvaart is kennelijk machtig genoeg om zich daaraan te onttrekken, met opvallend weinig weerstand. In deze globaliseringstijd beperkt ook een energieakkoord zich tot de nationale CO2 uitstoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*