Iedereen houdt van Bernie Sanders, behalve de Democratische partij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

If you look at the numbers, Bernie Sanders is the most popular politician in America – and it’s not even close. Yet bizarrely, the Democratic party – out of power across the country and increasingly irrelevant – still refuses to embrace him and his message. It’s increasingly clear they do so at their own peril.

Open artikel

Reacties (15)

#1 Hans Verbeek

De Democratische Partij is een plutocratische organisatie die geld aanneemt van bedrijven en regeringen in ruil voor invloed op het beleid van de Amerikaanse regering. Het Amerikaanse politieke systeem is door en door corrupt…. maar niemand schijnt dat hardop te durven zeggen.

#2 Frank789

In een tweepartijensysteem is de kans dat een redelijk alternatief komt bovendrijven, cq mag komen bovendrijven, erg klein.
Wilde D66 niet zo’n districten/winner-takes-all stelsel?

#3 Lennart

Ik krijg toch sterk de indruk dat het artikel een beetje stemmingmakerij is. Het is allemaal voornamelijk gebaseerd op speculatie en hear-say van Politico, ik zie erg weinig concrete feiten in het betoog. Het is helemaal niet raar dat er twee stromingen zijn binnen de Democratische Partij, dat zie je eigenlijk in elke politieke partij.

#4 Bismarck

Bernie Sanders heeft met zijn leeftijd ook niet echt toekomst, die is over vier jaar geen serieuze presidentskandidaat meer, zelfs niet in de gerontocratie die de VS is.

#5 rongvk

Ben ik nou gek of is Sanders geen Democrat maar een Independent?

#6 Anoniem-naamisgekaapt-

Tja net als de PvdA hier en het labour establishment in het VK te bang om voor links te kiezen onder het waanzinnige idee dat mensen liever stemmen op een partij zielloze baantjesjagers.

#7 Lennart

@6: Dat idee is helemaal niet zo waanzinning. In feite heeft Hilary Clinton de verkiezingen gewonnen, met 3 miljoen stemmen oid.

Ik heb veel sympathie voor de Sanders beweging, maar waar ik me tegen afzet is het idee dat er de andere vleugel alleen maar uit kansloze baantjesjagers bestaat, waar niemand op stemt. Dat is simpelweg niet zo. Ook de gematigde vleugel binnen de Democratische Partij heeft steun onder grote groepen in de bevolking, en daar zitten een heleboel mensen bij die er oprecht van overtuigd zijn dat de gematigde vleugel beter is. Het heeft niet zoveel zin om die af te schilderen als corrupte Wall Street marionetten, daar is niemand bij gebaat. Sanders was, tot voor kort, inderdaad niet eens lid van de Democratische Partij. Maar volgens mij is het allemaal redelijk opgeklopt door Politico, en is er niet zoveel aan de hand.

#8 Michel

@2: Wat wij niet zien is dat er binnen de partijen wel veel aan de hand is. Doordat het een tweepartijenstelsel is, wordt het juist belangrijker om binnen een partij een positie te krijgen. Dit gebeurt in lokale partij afdelingen op allerlei niveaus. Van schoolbesturen tot gemeentes, state en landelijk. Dit is voor ons moeilijk te volgen.

Op dit moment wordt gestreden om de oude garde die al sinds de jaren tachtig de partij domineert af te lossen. Dat gaat natuurlijk niet zonder tegenslagen. Het verlies van Ellison was inderdaad een tegenslag.

Dit moet op deze manier want een derde partij oprichten is gewoon geen optie. Noodzakelijk is het ook want de oude leiding heeft duidelijk geen visie, dat heeft Clinton wel laten zien. Zij was hun kandidaat en zij heeft grote fouten gemaakt, ook al heeft ze ‘gewonnen’ met 3 miljoen stemmen. Dat is in de VS niet genoeg als je die op de verkeerde plek wint.

#9 Michel

Ik zie nu ook de titel van WSJ artikel (kan het niet lezen door de betaalmuur), dit illustreert wat ik @8 schreef: Bernie Sanders Loyalists Are Taking Over the Democratic Party One County Office at a Time

#10 Michel

@4: Het gaat niet om Sanders maar om waar hij voor staat. Dat zal Sanders zelf ook beseffen.

#11 Michel

@6: Je zegt wel heel bot, maar ja, daar komt het wel een beetje op neer. Links moet zichzelf opnieuw uitvinden. En ze moet opschieten want er is nog maar verdomd weinig tijd.

#12 Michel

@5: Ja hij is ooit uit de partij gestapt uit onvrede met de koers van de partij, maar heeft wel altijd samengewerkt met de Democraten.

#14 Michel

@13 Bedankt!

#15 Michel

@13 Het is een mooi illustratie van wat ik bedoelde. Het meeste werk gebeurt onder de radar en wij merken daar niet zo veel van. In ons stelsel, zeker met die lage kiesdrempel wordt een nieuwe partij opgericht. Dat heeft als voordeel dat het heel zichtbaar is, en dat mensen bij een verkiezing meer keuze hebben. Het heeft als nadeel dat het moeilijker wordt om coalities te vormen. In de VS gebeurt dat feitelijk voor de verkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*