Hoeveel zou de ineenstorting van Schengen Europa kosten?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Tientallen tonnen mestvrachten aan geld in ieder geval, volgens de Bertelsmann stichting, een van de voornaamste neoliberale denktanks van Duitsland.

Tijd is geld, en langere wachttijden aan de grens betekenen hogere kosten voor het bedrijfsleven aan personeel en grotere voorraden, daarmee gepaard gaande hogere productiekosten, waardoor prijzen voor producten zullen stijgen. Hogere prijzen laten zich omslaan in afnemende consumptie, alsmede een slechtere concurrentiepositie waardoor exporten zullen dalen.

Het uitblijven van vraag zal een terugloop in investeringen betekenen. Ondernemingen zullen de slinkende kansen op afzet van hun goederen verdisconteren door hun productie terug te schroeven. Dat zet een rem op de economie en de werkgelegenheid.

De denktank rekende enkele scenario’s uit.

In het gunstigste geval zou de volledige herinvoering van Europese binnengrenzen de economie in tien jaar tijd met 470 miljard euro schaden.

In het ernstigste geval zouden die kosten echter zelfs kunnen stijgen tot 1,4 biljoen euro, meent de Bertelsmann stichting.

Open artikel

Reacties (26)

#1 okto

Maar het zou goed zijn voor het klimaat. Teruggang in economische groei betekent minder uitstoot.

#2 HenkdeWaal

Ik mis altijd de politieke kant van het verhaal bij dit soort berichten. De mens is geen economisch wezen. Geld = niet God.

#3 Gladiool

Helaas denkt de politiek altijd: Geld=God

#4 Dehnus

@1: Nee hoor, want dan kunnen de Autofabrikanten helemaal de Electrische auto weer afmaken.

Ze proberen nu al in de EU hetzelfde te flikken als GM in de VS deed. Hoeven ze niet meer met de EU te lullen dan gaan (Zeker Nederland wiens politici aan het Shell infuus liggen) de uitstoot waarden helemaal niet meer getest worden. Dan kan je wel een landje hebben dat zich er niet aan houdt, maar als de rest dat dan niet doet helpt het ook niet.

Iets wat de Telegraf lezer misschien wel fantastisch vind, maar voor de mesten betekent dat gewoon omkomen in smog. Nooit afgevraagd waarom de Plug in Hybride CMAX zo’n grote doos batterijen in zijn kofferbak heeft? Het excuus van “we hebben het geprobeerd maar niemand wou hem”. Terwijl ze hem zelf onaantrekkelijk maken door hoge prijs en slecht weggewerkte batterijen die zelfs een hobbyist nog beter wegwerkt.

#5 Amateur Commenter

Sargasso’s volgende bericht:
hoe neo-liberaal denken ons land om zeep helpt. Make up your damn mind!

#6 Bernard Weiss

Dus toenemend gedoe aan de grenzen leidt tot hogere kosten. Dat klinkt logisch. Maar je zou verwachten dat je dan in de periode waarin Schengen grootschalig inging, een forse prijsddaling zou hebben geconstateerd, als consument: als die grenskosten vielen immers weg…..

Maar nee hoor, er is geen cent van de weggevallen kosten indertijd doorberekend aan de consument. Het bedrijfsleven heeft die “kosten” die niet meer gemaakt werden de afgelopen twintig jaar vrolijk in eigen zak gestoken.

Dat betekent dus uiteindelijk dat nu het herinvoeren van grenscontrôles kostenneutraal zou moeten kunne worden uitgevoerd. Het bedrijfsleven kan die centen niet langer in eigen zak steken. Da’s jammer voor het bedrijfsleven, maar het betekent dat het voor de consument eigenlijk niets zou moeten uitmaken.

De kosten die gepaard gaan met de herinvoering asl zodanig, kan het bedrijfsleven betalen uit de poet die ze de afgelopen twintig jaar hebben achterovergedrukt.

En zo merken we dat er alweer een regeling is waarbij het bedrijfsleven, ondanks allerlei herenakkoorden en afspraken en gentlemen’s agreements, de boel grotelijks besodemietert. De invoering van de euro, de BTW-verlaging op kappers, fietsherstellers en huisschilders: allemaal in de portefeuilles van ondernemend Europa verdwenen.

Dus als je een ondernemer ontmoet, schudt hem of haar niet de hand. Houdt afstand. En schudt je hem of haar toch de hand: tel je vingers na.

#8 Hans Verbeek

@1: minder transport = minder uitstoot

#9 Bolke

Eurofielen zijn de nieuwe dominee’s, ze prediken ook continue hel en verdoemenis.

#10 Lutine

@9 Ich bin ein Eurofiel;-)

Voor zo lang het duurt tenminste. Europa valt uit een voor onze ogen. Dan kunnen de nationaal-populisten ook tevreden zijn. Het ‘vermaledijde’ Europa stort onder het eigen gewicht in elkaar.

Wat Geert Wilders niet voor elkaar kreeg, kregen 1 miljoen van huis en haard verdrevenen wel voor elkaar.

En dan staan Erdogan en Poetin ook nog eens lachend toe te kijken. (om nog wat hel en verdoemenis te preken)

#11 Bolke

@10: Dan hadden ze maar moeten luisteren in Brussel en niet zo snel moeten willen uitbreiden, ze waren gewaarschuwd.

#12 Lutine

@11

Dat is achteraf een gemakkelijke vaststelling. Soms moet je een historische kans grijpen. Ik stond vierkant achter de uitbreiding met de voormalige satelietstaten van Rusland. Ze verdienden de kans om tot volwaardige democratie uit te groeien. Dat ze nu terug vallen in nationalisme is jammer. Maar dat was niet te voorzien.

#13 HenkdeWaal

@12:
Nou, het is toch wel veilig om vast te stellen dat de onheilsprofeten op zo’n beetje alle punten gelijk hebben gekregen. En dan werden ze nog verweten het traject te hinderen. Als er nou iets meer nagedacht was, iets meer geluisterd dan had de EU een veel langere houdbaarheid. Ik ben in principe ook eurofiel, voornamelijk wegens milieubeleid en de rol die de EU kan spelen daarin. Maar deze EU, met deze staten, instituties en heersende klasse is de slechts mogelijke uitvoering van een goed idee. En helaas heeft de geschiedenis aangetoond dat men niet kan aanpassen, veranderen en tot inzicht komen.

#14 Bolke

@12:

Ik stond vierkant achter de uitbreiding met de voormalige satelietstaten van Rusland. Ze verdienden de kans om tot volwaardige democratie uit te groeien.

Voor iedereen die dacht dat deze staten binnen 25 jaar konden bereiken waar wij 200 jaar over gedaan hebben heb ik nog wel een mooi stukje maan te koop.

Soms moet je een historische kans grijpen.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook.
Gegokt en verloren dus.

#15 Folkward

@11

Dat ze nu terug vallen in nationalisme is jammer.

“ze”? Of “we”?

Het zou mooi zijn als een politieke eenwording democratisch en vreedzaam zou kunnen verlopen. Maar we hebben altijd nog het voorbeeld van Duitsland en Italië. Helaas.

#16 Lutine

@13

Ik heb niks met onheilsprofeten. Toen ik jong was leefde half Europa onder een dictatuur. De EU was een unieke kans om alle landen te verenigen in vrijheid en democratie. Ik zie nu ook wel in dat dat mislukt is. Maar ik ben blij dat ‘we’ het geprobeerd hebben.

En mochten we ooit weer een kans krijgen, dan moeten we het weer doen.

#17 Thierry

1
@16 Ik vraag me af wie “we” zijn.

#18 bolke

@16: iets met steen en ezel.

#19 Lutine

@17

Die ‘we’ zijn de mensen die het belang in zien van samen werken ipv (elkaar) tegen werken.

#20 Noortje

“Dus als je een ondernemer ontmoet, schudt hem of haar niet de hand. Houdt afstand. En schudt je hem of haar toch de hand: tel je vingers na.”
Bij deze ondernemer hou je al je vingers hoor @6

#21 Dehnus

@6: Lekker popijopi, maar kijk eens hoe goedkoop spul in jullie schappen liggen, en vergelijk dat eens met Noorwegen. Maar goed het is weer dikke duim werk met leugens als “Vroeger kocht ik voor 10 gulden een heel karretje vol! Nu met de Euro”. Weetje, je kunt ook doen wat vele Nederlanders in het grensgebied doen, eens je boodschappen doen in Duitsland.

Maar nee hoor, lekker egoistische van “het mag mij niks kosten en zolang ik ermaar geen last van heb!”. Dan mogen mensen die wel reizen dus straks weer uren in de rij gaan staan zodat jij je “veilig” voelt. Ook JIJ kunt handelen in het buitenland of er werken, sterker nog ga eens! Je zult, zeker als je een technisch beroep doet, meer waardering en loon krijgen in Duitsland dan in Nederland.

In Nederland waar Wiskunde op gescheten word en de manager altijd meer verdient dan de man/vrouw die het bedacht heeft. Waar de lonen heel laag liggen voor technische beroepen, maar de managers en grotkapitalisten toch klagen dat ze te hoog zijn. EN daarna klagen dat er zo weinig technische personeel beschikbaar is. Ga maar eens in Duitsland kijken, je zult verstelt staan!

#22 Dehnus

@11: Ze waren gewaarschuwd? Voor wat, dat kribbige Putintopiaten zoals jij de kont tegen de kribbe gingen gooien en lekker gingen rellen en mensen op ging jutten? Alsjeblieft man, jij wilt gewoon een grote leider om achter aan te hijgen waarna je lekker bij het “Eurasische samenwerkings plan” kan gaan.

Doe je dat niet? Dan walst de rest van de wereld straks gewoon over je heen. Je denkt toch niet Dat Duitsland zijn eigen Hamburgse haventje niet uit kan breiden? Of ze gaan via België (Antwerpen) de monopoly die Rotterdam had is allang voor bij hoor. En dat gas wat julle bij de Oost Friezen uit de grond halen is er dan ook al niet meer, sterker nog dat worden straks ook rellen.

Of mag er niet naar hun geluisterd worden als “waarschuwing” lekker opjutten werkt aan beide kanten en je schiet er niks mee op. Verschil is zonder Duitsland geen Nederlandse economie, tenzij je een bankenstaatje wilt worden.

De VK heeft haar eigen havens, Frankrijk ook en België ook. In Noorwegen kunnen we ook wel zonder jullie, en Denemarken zit ook al niet meer op de arrogante Hollanders te wachten. Dus verstop je maar lekker achter de dijken, dat gaat nog leuk worden. HAH denken dat je Noorwegen of Zwitserland bent, zonder dat je de Olie/Gas of het NAZI goud hebt. Wat een Napoleon complex zeg.

#23 Dehnus

@13: Elke keer als op milieu gebied er wat gebeurde gooiden de Lobbycraten de kont tegen de kribbe. Die begonnen dan lekker te stoken met bevriende politici in koor. Limiet op stofzuiger sterkte? (Weer de oude fosiele energie lobby LAAT HET JANKEN BEGINNEN! Minder GLoeilampen? LAAT HET JANKEN BEGINNEN! (Oude Energie lobby) Een soort van Lupine (niet de verbouwde maar die wilde die overal nu groeit en planten verdringt)? LAAT HET JANKEN BEGINNEN! (Boerenlobby).

En ga zo maar verder. Als de EU uit elkaar valt dan gaat het milieu er als eerste onderdoor. Je denkt toch niet dat Shell gerund Nederland iets doet? Ze doet het minieme om zo mensen tegen alternatieven op te zetten terwijl ze daarna claimen “we hebben het geprobeerd”. Waarom denk je dat die subsidies zo dom geregeld zijn op Windmolens? Die Domme postcode rozen? Of andere “leuke” eigenaardigheden? Mensen opjutten tegen een niet bestaande vijand om ze zo nog wat langer van jouw Olie verslaafd te laten zijn.

Als de EU valt? Dan mogen ze in Groningen hun hart vast houden, daar zijn zoveel projecten met EU steunen gebouwd en houden EU regels hun nog een beetje beschermd (omdat je in Nederland de Grondwet als burger niet mag toetsen tegen regering besluiten maar via de EU wel). Maar daarboven op gaan ze dan nog veel meer er uit halen en helemaal gaan ze dan fracken. Dom Rechts In Groningen komt er dan achter, en zal dan merken dat de rechts van Dom Rechts hun gewoon laat vallen en hun “aanstellers” zal gaan noemen.

Over Dom Links nog maar niet te beginnen, die zullen hopen op een toetreding tot de Putin Orde :S.

#24 Dehnus

@18: Met zoveel propaganda en bespelen van mensen zoals jouw kamp er aan heeft uitgegeven, kan je het geen steen meer noemen maar een gigantische kei en werd de Ezel er met katapult tegen aan gesmeten. En terwijl het bloed er af druipt sta je ernaast de selffullingprophecy te claimen met “ZIE JE WEL! IK WIST HET!”

En ja ik bescherm mijn eigen vrijheid hier omdat ik veel gebruik maak van Schengen. En dat valse treiterende toontje van de tegenstanders alleen maar omdat ze bang zijn zint mij dus ook niet zo. Maar goed, jullie hebben straks een veilig gevoel met Zwarte uniformen op straat en grenzen dicht voor mensen die zich aan de wet houden.

Want ja de crimnelen.. die gaan via het weiland deden ze vroeger ook al. Of gaan we miljarden uitgeven voor een muur? Heb je Limburg al gezien? Kan je dan beter gelijk aan België geven, is goedkoper.

#25 Bolke

@24: Jij klinkt als een gefrustreerde eurofiel.

#26 Toko senang

@19: Iedereen weldenkend mens is voor samenwerking binnen Europa. Maar wat begon als economische samenwerking, eindigde in de vorming van een Economische Unie. En nu blijkt dat de verschillende lidstaten eigen belang voor het gezamenlijke belang laten gaan. Iets dat al duidelijk was overigens toen Frankrijk of Duitsland de begrotingsnorm moest halen. Misschien is het goed weer op economische samenwerking aan te sturen. En de politieke ambities even te laten rusten, zeg iets van 50 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*