Hoe om te gaan met een narcist in het Witte Huis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

I want to talk a little about narcissistic personality disorder. I’ve unfortunately had a great deal of experience with it, and I’m feeling badly for those of you who are trying to grapple with it for the first time because of our president-elect, who almost certainly suffers from it or a similar disorder. If I am correct, it has some very particular implications for the office. Here are a few things to keep in mind:

1) It’s not curable and it’s barely treatable. He is who he is. There is no getting better, or learning, or adapting. He’s not going to “rise to the occasion” for more than maybe a couple hours. So just put that out of your mind.

… en daarna volgen er nog 9 punten over hoe je het beste met een narcist om kunt gaan. Hoewel twee maanden geleden al gepubliceerd, is het (helaas) nog net zo actueel.

Open artikel

Reacties (12)

#1 gbh

Trump wordt vaker gediagnosticeerd als theatrale persoonlijkheidsstoornis dan als narcist.

#2 Prediker

@1 Waar baseer je dat op? Ik lees namelijk andere dingen.

Dus ik verwacht dan op z’n minst een vergelijkbaar lijstje: zoveel artikelen van psychologen en psychiaters die ‘m als pathologische histrionicus beschouwen, en zoveel van zielenknijpers die ‘m als pathologische narcist beschouwen.

Want zonder zo’n vergelijking roep je maar wat.

#3 gbh
#4 Lutine

Met een narcist kan je niet om gaan. Die heeft zichzelf als middelpunt van het heelal uitgekozen.

#5 Prediker

@3 De bewering van Age Letor/Rotgetal is dan ook een andere. Hij veronderstelt eenvoudig met de schrijver dat Trump een narcist is.

Jij doet in #1 een verifieerbare bewering, maar dat blijkt echter enkel gebaseerd op de kennisenkring van okto. N = ?, en van jouw kant ook nog op van horen zeggen gebaseerd dus.

Ondertussen hebben zeventien psychologen en psychiaters hun naam en reputatie verbonden aan een boek waarvan de premisse is dat Trump een narcist is.

Google ‘Trump narcissist’ en je krijgt 688.000 resultaten voorgeschoteld. Zelfs als je ‘Trump histrionic’ invoert, krijg je nog veel artikelen die betogen dat Trump een klassieke narcist is, zoals deze.

#6 beugwant

Sluit het zijn van een narcist en een theatrale harlekijn elkaar dan uit?

#7 okto

@5, @6: Het is inderdaad niet het een of het ander. De verschillende categorieen zijn helemaal niet hard, het loopt allemaal naadloos in elkaar over.

Je zou de DSM er naast moeten houden, daar staan dan van die scorelijstjes in: iemand heeft officieel de dit-en-dat-persoonlijkheidsstoornis als hij m van de n eigenschappen in een bepaalde lijst scoort. Ik heb ‘m hier thuis wel liggen, ik zal het er eens bij pakken en een gok doen.

#8 tigger

Nu weer even on topic dan, hoe ga je om met zo’n man op zo’n positie. Is het mogelijk dat hij zo doordraait in zijn eigen narcisme – nu hij in het middelpunt van de aandacht ligt – dat hij door de Republikeinen het Witte Huis uit wordt getrapt?

#9 Flappie

@8: Ik denk dat de kring om hem heen de grote lijnen voor gaan schotelen. Vervolgens doet Trump thumbs up or down. Zo simpel kan regeren zijn. De toekomst zal leren of zijn duim in staat is de republikeinen weer te verenigen en hij in het zadel kan blijven.

#10 beugwant

Terzijde: @7: Kijk dan eens wat er staat bij manisch depressief. Een stuk of wat afvinkpuntjes met een hoog alledaagsheidgehalte en als je er gedurende twee weken vier van hebt ben je al manisch depressief. Laat ik me ertoe beperken dat er op die DSM wel wat af te dingen valt.

#11 Prediker

@10 Zorgvuldiger lezen, beugwant.

Punten A en C zijn harde criteria waaraan moet worden voldaan, voordat volgens de DSM-5 van manische depressie sprake kan zijn.

A: Een duidelijk herkenbare periode met een abnormale en persisterend verhoogde, expansieve of prikkelbare stemming, en een abnormaal en persisterend verhoogde doelgerichte activiteit of energie, gedurende minstens één week en het grootste deel van de dag, bijna elke dag aanwezig (of elke duur wanneer opname in een ziekenhuis noodzakelijk is).

C: De stemmingsstoornis is voldoende ernstig om duidelijke beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren te veroorzaken, werk, of opname in een ziekenhuis noodzakelijk te maken om schade voor zichzelf of anderen te voorkomen, of er zijn psychotische kenmerken.

Er staat boven die specifieke karakteristieken nota bene nog expliciet bij dat het opvallend af moet wijken van het normale gedrag ook.

Het is dus gewoonweg flauwekul dat je als je maar drie of vier puntjes “met een hoog alledaagsheidgehalte” scoort, je al het labeltje ‘manisch-depressief’ opgespeld krijgt.

#12 okto

@10: Dat is het gevaar wanneer leken die lijstjes gaan beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*