Hoe begin vorige eeuw een gloeilampenkartel, waaronder Philips, de levensduur van de lamp liet verkorten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoe begin vorige eeuw een gloeilampenkartel Phoebus, waaronder Philips, de levensduur van de lamp liet verkorten. Mooi om weer eens te lezen nu Philips afscheid neemt van zijn roots.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Sjap

Philips was zijn tijd ver vooruit. Nu kan je niets meer openschroeven of repareren en is vrijwel alles gemaakt met een minimale levensduur.

#2 Dehnus

@1: MWOAH! Ben ik niet met je eens. Computers zijn nu gemaakt om zelf in elkaar te zetten en onderdelen te vervangen (Apple was altijd al een ellende) en de meeste mensen doen de elektronica weg voordat het kapot is.

Kijk maar naar Telefoons! Daar zit zo’n gigantische bubbel op van mensen die elke keer de nieuwe iPhone of Samsung willen, dat er gewoon een probleem is met het afval van de weggegooide telefoons.

Dat terwijl ze vaak gewoon zo nog een jaar of 10 meekunnen.

#3 Simpel

Begin vorige eeuw, lol, om het heden te duiden?
o nee, het is caveman steeph.

#4 Co Stuifbergen

Er was toen al een lamp die 20 jaar bleef branden (en nu al 100 jaar):

http://www.quora.com/What-is-the-oldest-lightbulb-in-continuous-use

http://www.centennialbulb.org/cam.htm

#5 EdEscalier

@4: Volgens mij is dat een kooldraadlamp, zeg maar, net zoals Edison die had gemaakt. Zo’n kooldraadlamp heeft een gloeidraad van een soort verbrand katoengaren. Deze lamp werkt bij een lage temperatuur en heeft vooral het nadeel van een laag rendement. Weinig licht tegen hoge kosten, dus. Wel mooi, vinden sommigen, dat gele licht wat niet zo fel is.

@0: De kwestie met de levensduur van de gloeilamp met een tungsten gloeidraad ligt wellicht in hetzelfde gebied: laten we de gloeidraad wat kouder branden dan gaat hij langer mee, maar hij geeft ook minder licht en heeft een aanmerkelijk lager rendement. Stoken we hem wat meer op dan krijgen we voor relatief weinig extra elektriciteit heel veel meer licht, en het is nog mooier wit ook, maar dan gaat de lamp wel wat korter mee.

Kiest u maar. Voor het milieu, efficiency en tegelijkertijd voor (over-all) lagere kosten, of toch voor minder vaak je lampen vervangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*