‘Het pad naar de Grexit tragedie is geplaveid met politieke incompetentie’

Dossier:

Griekse politici hebben in de ogen van , Professor economie en politicologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, niet echt competent gehandeld in de aanloop naar de huidige situatie rond Griekenland. Volgens hem valt dat in het niet bij de incompetentie van de crediteuren, te weten Europese Commisie, de ECB en het IMF:

the creditors first calculated the size of the primary budget surpluses that Greece would have to run in order to hypothetically repay its debt. They then required the government to raise taxes and cut spending sufficiently to produce those surpluses.

They ignored the fact that, in so doing, they consigned the country to an even deeper depression. By privileging their own balance sheets, they got the Greek government and the outcome they deserved.

Via Bas Jacobs.

Open artikel

Reacties (30)

#1 Emile M

We hebben genoeg verdiend aan de Griekse consumptie en aan de hogere rentes. Nu ze uitgezogen zijn kunnen we ze beter uit de euro flikkeren.

#2 Nonkel

@1: ‘We’ hebben er helemaal niets aan verdient. De EU zorgt al jaren niet meer voor welvaart.

#3 Dehnus

@2: En dat strookt dus niet. Want jouw kamp houdt bij hoog en laag vol dat Nederland en Duitsland aan Griekenland hebben verdient. Maar toch hebben Nederland en Duitsland er niks aan overgehouden?

Dat klopt dus gewoon niet, geld verdwijnt niet, want het is niks meer dan een papiertje die wat waarde voor moet stellen. Als Nederland dus goederen heeft gekregen gerepresenteerd in geld, dan moet dat dus binnen gekomen zijn.

Nu kan je ruziën dat de “gewone man” dit niet heeft gezien, maar dan licht dat toch echt aan het grote geld. En laat Nonkel nu heel erg pro Kapitaal zijn (gezien zijn eerdere uitspraken).

Het enige wat ik hier dan kan uit afleiden is dat je tegen bent omdat je A. Super Nationalist bent, en denkt dat je het wel in je eentje kunt redden tegen India. B. Voor een Lobby spreekt die wil dat de arbeider weer word opgesplitst zodat zei niet ongelimiteerd kan reizen en inkopen… maar het groot kapitaal wel of C. A + B.

#4 prllx

We hebben ‘verdiend’ omdat we zonder, meer verloren hadden.

Verder zal die incompetentie straks nog groter blijken als Rusland er een nieuwe 100% bondgenoot bij heeft met bijbehorende kritieke strategische positie.

#5 Nonkel

@3:

“Want jouw kamp houdt bij hoog en laag vol dat Nederland en Duitsland aan Griekenland hebben verdient.”

Ehhm, wat? Mijn ‘kamp’ stelt dat er al 5 jaar geen economische groei is in de EU/Europa, als enige continent wereldwijd door deze debiele muntunie.

“Als Nederland dus goederen heeft gekregen gerepresenteerd in geld, dan moet dat dus binnen gekomen zijn”

Het zijn goederen, of geld. Niet goederen gerepresenteerd in geld. Geld is een algemeen ruilmiddel, dat kan niet gerepresenteerd worden in goederen.

“Super Nationalist bent, en denkt dat je het wel in je eentje kunt redden tegen India”

Ik ben conservatief en lichtelijk nationalistisch ja. Maar wat hebben ‘we’ tegen India dan? Wil je me hier iets over vertellen?

“Voor een Lobby spreekt die wil dat de arbeider weer word opgesplitst zodat zei niet ongelimiteerd kan reizen en inkopen… maar het groot kapitaal wel of ”

De arbeider kan sowieso niet ongelimiteerd inkopen en reizen. Ten minste, de arbeiders die ik ken zijn geen miljonairs. De bakker koopt z’n meel trouwens ook niet in Spanje…. Wat probeer je te zeggen?

Groot kapitaal is machtig, maar kan aan banden gelegd worden. Vroeger deed de staat dat. de EU lijkt er niet zo goed in dunkt me.

#6 zuiver

Het hele proces rond Griekenland en de Euro doet mij op dit moment denken aan het boek “Juli 1914” van Emil Ludwig. Op een nauwkeurige wijze worden de gebeurtenissen beschreven op weg naar de eerste wereldoorlog agv de aanslag op Franz Ferdinand.

Het vreemde is dat, hoewel de gebeurtenissen anders zijn, er vandaag de dag een soortgelijke verlamming van het politieke systeem optreedt. Een verlamming terwijl de bestaande besluitvormingslijnen gevolgd blijven worden. Daarbij staan enkele diplomaten cq politici aan het roer, die een vaststaand idee lijken te hebben over hoe men om moet gaan met dit soort situaties. Elke originaliteit in de ideeën ontbreekt, men stevent rigide af op de deadline volgens een vast patroon.

De parallel met 1914 moet niet gekker worden. Voor hetzelfde geld(!) stuurt Europa een politiemacht naar Griekenland om de orde te handhaven en de politici tot de orde te roepen. Het zou mij niet verbazen. Duitsland en Frankrijk aan het besluitvormingsroer met een paar marionetten uit andere landen, die gehoorzamen.

Iemand gaat een boek schrijven.
Ik heb de titel al in m’n hoofd: Juni 2015

#7 zuiver

Zou het met de astronomische constellatie te maken hebben?

#8 lapis
#9 Dante

Tja soms zou je willen dat Jan Kees de J voorzitter was geworden van de gay parade i.p.v. minister. En zo zijn er veel Jan Keesjes die de burgers bestolen hebben, of ze nu Nederlander zijn of Griek. Willens en wetens omwille van een natte euro droom geld blijven sturen naar een land dat al lang failliet is en toe is aan een doorstart. Het is eigenlijk een zuiplap van drank blijven voorzien en maar roepen dat ie te veel zuipt en dat is dan politiek!

Minimumloon bedraagt nu € 1500 per maand in Nederland. Omgerekend naar guldens is dat 3300,-
Oké inflatie en zo maar toch. Mijns inziens is de koopkracht enorm achteruit gehobbeld door de Euro. En zo lang we gevangen zitten in deze Euro manie met landen die geheel tegengestelde economische belangen hebben is onze enige redding voor steeds minder loon langer werken.

#10 Inkwith Barubador

@9: Wtf? De Euro bestaat al 13 jaar en hier zit nog iemand om te rekenen naar Guldens? Dat zegt helemaal nul komma nada.

#11 Mario

@10

Joh, begrijp dat dante een heuse Wilders fanboi is. Logisch toch dat ie de gulden aanhaalt?

#12 Mario

Met een omwisseling van 2.3 is het geen 3300 maar 3450.

Rekenen gaat dante dus ook zeer slecht af. Quelle surprise…

#13 Olav

@12:

2.3

HFL 2,20371 (uit mijn hoofd want ja, ik reken ook nog steeds wel eens om)

#14 zuiver

@8: wow, ik bevind me in goed gezelschap :)

#15 Dante

@12: Het is 2,20371 om precies te zijn. Dat weet ik dan weer wel. En ja ik reken – alvast – om naar guldens. Laat namelijk zien dat de euro op zich al een enorme koopkrachtvermindering heeft betekent. In 13 jaar van een bovenmodaal inkomen toentertijd naar een bedelloontje anno nu.
Wilders krijgt toch meer en meer gelijk, maar dat zie jij over 10 jaar pas in?

#16 Nonkel

Haha, ik ben blij dat ik niet de enige ben die nog steeds omrekent. Het zal er wel nooit uitgaan

#17 Dante

@16: Of je daar blij mee moet zijn…. zegt natuurlijk wel iets over leeftijd, oud worden, vroeger was alles beter ☺

#18 Olav

Joseph Stiglitz, niet de eerste de beste:

We should be clear: almost none of the huge amount of money loaned to Greece has actually gone there. It has gone to pay out private-sector creditors – including German and French banks. Greece has gotten but a pittance, but it has paid a high price to preserve these countries’ banking systems. The IMF and the other “official” creditors do not need the money that is being demanded. Under a business-as-usual scenario, the money received would most likely just be lent out again to Greece.

But, again, it’s not about the money. It’s about using “deadlines” to force Greece to knuckle under, and to accept the unacceptable – not only austerity measures, but other regressive and punitive policies.

En:

And, sure enough, what we are seeing now, 16 years after the eurozone institutionalised those relationships, is the antithesis of democracy: many European leaders want to see the end of prime minister Alexis Tsipras’ leftist government. After all, it is extremely inconvenient to have in Greece a government that is so opposed to the types of policies that have done so much to increase inequality in so many advanced countries, and that is so committed to curbing the unbridled power of wealth. They seem to believe that they can eventually bring down the Greek government by bullying it into accepting an agreement that contravenes its mandate.

#19 Nonkel

@17: volgende week word ik 28.

#20 Mario

@13

Als ik mij niet vergis is dat het (omwissel)bedrag kort na invoering v/d Euro. Dat bedrag is al jaren niet meer correct.

Overigens reken ikzelf ook regelmatig terug, louter om die grijze massa onder mijn pan actief te houden.

@15
In 13 jaar van een bovenmodaal inkomen toentertijd naar een bedelloontje anno nu.

MUHAHAHAHAAHA, lazer op onnozele.

#21 Dante

@19: Oeps… niets gezegd over oud en dergelijke, wat jou aangaat dan.

#22 Dante

@20: Eeeeh ja mwhahaha ofzo. Is voor jou 1500 een vetpot? Meeste mensen kunnen daarvan bij lange na niet rondkomen. 3300,- was destijds erg veel geld. Dat is in 13 jaar eigenlijk best veel geldontwaarding. Of vind je van niet?

#23 Mario

@22

Het zal je uiteraard ontgaan zijn, dat bijv. de producten die jij aanschaft ook een prijsverandering hebben ondergaan. Los van een aantal andere factoren maakt dat je inkomsten/ uitgaven ong. gelijk in vergelijking met de gulden. De rest van je gebazel is verder irrelevant.

#24 Dante

@23: Ik denk dat je het mis hebt. Ik ga niet ontkennen dat veel producten goedkoper zijn geworden. Door import uit China, door schaalvoordelen, goedkoper vliegen. Maar ik betwijfel of de euro hier een rol in heeft gespeeld. Noem eens iets wat een duidelijk voorbeeld is van een prijsverandering? Ik ben dus echt een ouderwetse omrekenlul en zie eigenlijk behalve de euroknaller van MC Donalds maar weinig producten die met 2,20371 in prijs gehalveerd zijn in 13 jaar.

#25 Olav

@20:

@13

Als ik mij niet vergis is dat het (omwissel)bedrag kort na invoering v/d Euro. Dat bedrag is al jaren niet meer correct.

Je vergist je inderdaad. Het was namelijk al drie jaar voor de invoering van de euro de officiële waarde – per definitie. Het kan dan ook helemaal niet “niet meer correct” zijn, want die definitie is sindsdien nooit veranderd.

De factor 2,20371 (of 0,45378) is gewoon bruikbaar als je bijvoorbeeld Steeph heet en grafieken wil maken van inkomens, prijzen en dergelijke door de jaren heen. Het is een volkomen legitieme manier om de waarde van het geld voor en na de invoering van de euro met elkaar te vergelijken.

#26 Mario

@25

I stand corrected. Dank!

Dante, verkas naar India. Dan heb je heul veul geld. Miljoenen zelfs.
Met je 3300,- was destijds erg veel geld.

#27 Dante

@26: India? Nee dank je. Ik zou nog liever in Marokko of Turkije wonen, in Amsterdam dus, dan daar. Niet om de mensen, niet om het land of de natuur, maar de smerigheid. Echt vies.

Niettemin denk ik dat je destijds met 3300 meer te besteden had dan nu met 1500. Kan ook liggen aan de gestegen (woon) lasten. Ik betaal nu omgerekend aan hypotheek meer dan ik destijds netto in de maand binnen harkte. Bah ik word echt een vroeger was alles beter zemelaar zo. Al neemt dat natuurlijk niet weg dat ik nogal berooft ben de laatste jaren, door Europa, door banken en omdat Griekenland eerst miljarden krijgt toegeschoven, dan de kredietverstrekkers miljarden krijgen toegeschoven, Griekenland de laatste maanden nog bijna 90 miljard binnen krijgt via de ECB en vervolgens mag tekenen bij het kruisje van bezuinigen en krimp, wat niet kan omdat ze daar gek gezegd niet eens het geld voor hebben. Niet gezegd dat als ze dat alsnog doen of hadden gedaan, hetzelfde circus over een half jaar niet weer zou beginnen.

#28 Mario

Ik zou nog liever in Marokko of Turkije wonen, in Amsterdam dus..

Meelijwekkend, dat ben je.

Bah ik word echt een vroeger was alles beter zemelaar zo.

Word je niet, dat ben je al. Sterker nog: een zeikende negatieveling. Maar daarom stem je natuurlijk ook PVV. De partij bij uitstek, voor immer ontevreden mensen.

#29 Dante

@28: Hey ik ben ook nog helderziend want ik kon je reactie voorspellen! Inderdaad een zeikende negatieveling. Maar wacht maar eens af als Griekenland weer op eigen benen staat en met onze hulp wat dan investeringen heet in plaats van geld weggooien, zelf weer kan beslissen welk beleid ze voeren, moet je me dan eens zien. Echt super vrolijk.

#30 Inkwith Barubador

@27: één woord: inflatie.

Als de Gulden opnieuw zou worden ingevoerd (wat me erg onwaarschijnlijk lijkt) is de kans dat opnieuw de omrekenkoers 2,2 is, erg klein. Het lijkt me naief om je daarop blind te staren.

Tegelijkertijd zijn we zo gewend geraakt aan de euro, dat 3300 gulden klinkt als “veel” omdat we in ons achterhoofd daarbij denken aan 3300 euro. We kunnen de gulden namelijk met niets meer vergelijken, omdat die al 13 jaar afgeschaft is.

TL;DR: omrekenen naar Guldens is stom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*