Het Cubaanse communisme werkt niet, aldus Fidel Castro…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (14)

#1 Carlos

Quote du Siegle ?!!!

#2 Lothar

Fidel praat rechtse onzin. Gemeten naar maatstaven als kindersterfte, geletterdheid en levensverwachting, kun je veel beter in Cuba worden geboren dan in nagenoeg alle andere derdewereldlanden. En dat terwijl het land al vijftig jaar te maken heeft met sancties, embargo’s en terreur.

#3 seven

@2 Van de DDR zeiden de machthebbers en blinde gelovigen cq propagandisten ook dat het er geweldig was. Daarnaast hoeft Cuba geen 3e wereldland te zijn, en dat is het wel geworden. Daarbij ligt Cuba niet in Afrika en had het voor ’59 een veel betere positie. Het kon heel even de schijn ophouden door steun (oa duur betaalde suikerexport) vanuit de USSR. Dat je met 3e wereld vergelijkt zegt alles. Ander voorbeeld, Korea, ligt naast een groot communistisch land, Noord-Korea is communistisch en zakte af en Zuid-Korea ging voor de markt en is welvarend. Idem Japan.

“Criticasters en tegenstanders van het bewind plaatsen echter kanttekeningen bij deze cijfers. Zij menen dat de toestand van de gezondheidszorg niet zo rooskleurig is als de Cubaanse regering dat voorstelt en dat de kwaliteit van de medische voorzieningen over het algemeen laag is” http://nl.wikipedia.org/wiki/Cuba_(land)#Gezondheidszorg

#4 Mart

Hopelijk weet Fidel zijn ‘revolutionaire nieuwe inzicht’ over te brengen op zijn grote vriend Hugo Chavez.

#5 rita wilders

dat ze niet werken die communisten is al langer duidelijk, altijd meer loon, voor minder presteren, voor de rest heeft seven ongelijk – want hij baseert zijn mening op gemiddelde cijfers, minder mensen met meer geld, grote armoede onderin de samenleving – waarom denk je anders dat de communisten aan de macht kwamen en bleven. zuid-afrika heeft ook welvaart, alleen merkt een groot gedeelte van de bevolking daar weinig van. of dichter bij huis – twee miljoenairs wonen in een dorp, 20 werklozen – gemiddeld vermogen is toch nog hoog.

#6 Mart

Ik kan je niet helemaal volgen Rita….

#7 AntonB

@2 Lekker belangrijk dan je kan lezen als je niet mag lezen en schrijven wat je wilt en een gevangene bent van je eigen regering.

#8 Herman

@3: Zuid-Korea en Japan liggen niet naast een enorme economische grootmacht die alles uit de kast haalt om de economie kapot te maken. Als de Verenigde Staten de boycot tegen Cuba opheft, zal Cuba binnen de kortste keren weer enorm welvarend zijn. Bovendien zou een aangenamere houding van de VS binnenlands een enorme politieke ontspanning opleveren.

@7: Lekker belangrijk dat je mag lezen, schrijven en roepen wat je wilt, als je kind dood ligt te gaan met een biafrabuikje omdat je hem niet goed kunt voeden en er geen uitzicht is op verbetering voor jouw andere kinderen omdat het niet betaalbaar is ze van onderwijs te voorzien. En dat was de situatie voor de enorme hoeveelheid Cubanen op het platteland toen Cuba nog een gokpaleis van de Amerikanen was onder Batista. Voor jou is het belangrijkste wellicht dat je met je grote scheur kunt roepen hoe geweldig Geert is, maar zoals Bertolt Brecht zei: “Erst kommt das Fressen, dann die Moral.”

#9 seven

@6 Na inleving in geest van de linksere sargasseriaan haal ik eruit dat ze denkt dat er mindere armoede aan de onderkant is bij communisme (door delen) dan elders/markt. Een beeld wat eerder al is doorgeprikt.

selfquote:
Tot zover de onzin van bv the shock doctrine. De minste armoede in Zuid-America in kapitalistisch Chili. De meeste armoede in de socialistische landen.

Percentage population living on less than $1.25 per day 2009 (blauw=nauwelijks, geen arme mensen onder de UN armoede grens)

34, 36 +links https://sargasso.nl/archief/2010/04/22/morales-kapitalisme-sterft-of-aarde-sterft/#comment-424822

#10 Lothar

Zuid-Korea ging voor de markt en is welvarend.

Zelden zo’n onwetende opmerking gelezen. Zuid-Korea maakte na de Korea-oorlog de sprong van de derde naar de eerste wereld met een heel strikte planeconomie, waarin de militaire junta samen met een paar grote industriebedrijven de economische koers precies uitstippelde. Die industrieën werden door de overheid ondersteund en beschermd met protectionisme; pas toen de economie sterk genoeg werd bevonden om de concurrentie met het buitenland aan te gaan, ging de markt geleidelijk open. (Om aan te geven hoe serieus ze hun markt voordien afschermden: op kapitaalvlucht stond de doodstraf.)

Toen ze in de jaren ’90 mee gingen doen met het neoliberalisme werden ze prompt getroffen door de financiële crisis van ’97.

Daarbij ligt Cuba niet in Afrika en had het voor ‘59 een veel betere positie.

Je verzint maar wat. In 1958 was de werkeloosheid in Cuba zo’n 40%. Daar krijg je revoluties van…

#11 Lothar

De minste armoede in Zuid-America in kapitalistisch Chili.

Je bedoelt het kapitalistische Chili waarvan de economie drijft op de door Allende genationaliseerde, daarna nooit geprivatiseerde kopermijnen? Okee.

#12 Mart

Tot zover de onzin van bv the shock doctrine. De minste armoede in Zuid-America in kapitalistisch Chili. De meeste armoede in de socialistische landen.

De meeste armoede vind je in de meest kapitalistishe landen (enorme scheefgroei) en inderdaad ook in de meest communistische landen (te weinig productie). Gelukkig is er een perfecte middenweg bedacht: sociaaldemocratie. Zie lula (brazilie) voor een lichtend voorbeeld in latijn amerika. Meest linkse president in decenia en Brazilie maakt ongekende groei mee. Een man a la Jan Marijnisse, scherp van geest en tong en afkomstig uit arbeidersgezin. Die moeten we meer hebben.

Trouwens dat kaartje van Seven betekent niets. Dat er in de VS geen mensen rondkomen on less than $1.25 per day 2009 mag ik hopen, aangezien je daar in de VS niet eens een kopje koffie van kunt kopen. Absolute armoedegrenzen betekenen weinig.

#13 Private Benjamin

@12 Probleem volgens Castro was de betutteling door de staat. Socialistisch zijn ze al dus of de combinatie een zegen is betwijfel ik.

Maar Marijnisse is beschikbaar. Of hij ook zo rap van tong is in het Spaans moet je hem zelf vragen.

#14 Harry

@12
Afgelopen zomer, in het Walmart restaurant, 99 dollarcent, free refills:

http://instoresnow.walmart.com/Sustainability-Page_ektid39886.aspx

Ben trouwens liever arm in de VS dan in Brazilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*