Grieks parlement weet opnieuw geen president te kiezen: nieuwe verkiezingen over een maand

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En anti-bezuinigingspartij Syriza gaat voorop in de peilingen:

Griekenland zou dan in het voorjaar wel eens een regering kunnen hebben onder leiding van Syriza. Leider Alexis Tsipras wil een deel van de bezuinigingen terugdraaien, onder meer door weer meer ambtenaren in dienst te nemen. Ook wil hij een deel van de torenhoge staatsschuld laten kwijtschelden.

Dat zijn zaken die veel Grieken aanspreken, maar het zou betekenen dat bestaande afspraken met de EU en het IMF moeten worden opengebroken. En die laatste twee zitten daar helemaal niet op te wachten.

In Duitsland worden ze al onrustig:

“Iedere nieuwe regering moet de verplichtingen nakomen die door de vorige zijn aangegaan”, verduidelijkte de Duitse minister van financiën Schäuble dit weekeinde in een interview met de krant Bild.

En de financiële markten vinden een linkse regering in Athene ook al geen fijn vooruitzicht:

De kans bestaat dat de aandelenkoersen diep in de min schieten nu het parlement er vanmorgen niet is uitgekomen. Toen begin deze maand bekend werd dat de presidentsverkiezingen twee weken vervroegd zouden worden, verloor de effectenbeurs in Athene in één dag 13 procent van zijn waarde.

Open artikel

Reacties (13)

#1 Bolke

Begint 2015 toch nog goed met het einde van de pleuro.

#2 Le Redoutable

En waar gaat Syriza dat allemaal van betalen zonder suikeroom EU en IMF?

#3 Bolke

@2: Simpel, ze gaan gewoon defaulten en de EU kan fluiten naar hun centen.

#4 Grolschje

@3
En niemand gaat nog een deal met de Griekse staat aan.

#5 Olav

Syriza gaat gewoon onderhandelen en sleept er een betere deal uit voor Griekenland dan de huidige regering. En uiteindelijk zal iedereen het prima vinden. De Euro blijft gewoon wat-ie is.

#6 Michel

De NRC had ook een mooie kop op de voorpagina: ‘Griekse stembusgang risico euro’. Laat het ‘Griekse’ weg, en wat staat er dan? Verkiezingen zijn een gevaar voor de euro. Vreemd hoe dat toch kan, nietwaar?

Zie later vandaag mijn artikel over de eurocrisis. Dat gaat niet specifiek over Griekenland, maar ik heb het wel over de noodzaak om bij het gevoerde euro beleid de democratie uit te schakelen.

Verder sluit ik me geheel aan bij @5 Olav. Griekenland heeft wel degelijk een sterke onderhandelingspositie. Als Griekenland uit de euro zou stappen (en voor de Grieken zou de ellende daardoor niet veel groter worden) dan is de stabiliteit van de euro als geheel in gevaar. Dat is vooral vervelend voor ons Nederlanders en Duitsers. Vorige Griekse regeringen hebben alles weggegeven zonder te onderhandelen. Syriza wil dat gebruiken, en is geen anti-euro partij wat vaak wordt gesuggeerd, zoals bijvoorbeeld de PVV, AfD en meer van die populisten.

#7 Bismarck

@4: Zonder die schuldenlast is dat een stuk minder problematisch (momenteel is de rentelast van de schulden groter dan het begrotingstekort). De vraag is natuurlijk vooral of ze er zo makkelijk vanaf komen. Argentinië wordt nog steeds belaagd door schuldeisers van het failliet van bijna 10 jaar geleden.

#8 Michel

@7: Die schuldenlast is nu juist iets waarover onderhandeld moet worden. Je kan een land niet een schuld laten afbetalen die het niet kan afbetalen. Na WO I/Weimar zouden we dat toch geleerd moeten hebben …

#9 Micowoco

Hoe staat het met Gouden Dageraad op dit moment? De berichtgeving is na diverse arrestaties van kopstukken nogal stilgevallen, maar het zou niet verbazen als er hard wordt gewerkt om dat te verhelpen. (Om te voorkomen dat Syriza gaat winnen)

#10 Grolschje

@7
Het gaat niet alleen over staatsobligaties, je hele land is gelijk onbetrouwbaar. Uit de euro stappen is ook duur.

En het grootste deel van de staatsschuld is gewoon in handen van Grieken. Dat lijkt me ook nog een probleempje. En er is niemand die je bankjes omhoog gaat houden als je uit de Euro stapt. Dag pensioen, dag spaargeld.

#11 Bismarck

@10: Griekenland hoeft ook bij een faillissement niet uit de euro te stappen (er zijn zelfs helemaal geen criteria). Dat dag pensioen zou in Nederland een probleem zijn, maar als ik me niet vergis zijn de pensioenen in Griekenland (en overigens het grootste deel van Europa) via de staat geregeld en het meeste spaargeld van Grieken staat niet in Griekenland op de bank.

#12 Grolschje

@11
En toch hebben Griekse pensioenfondsen voor een dikke 30 miljard aan griekse staatsobligaties. Griekse banken zitten er ook voor 40/50 miljard in.
Je knalt in economische recessie die nog dieper is dan de voorgaande. En vervolgens wil de regering meer gaan uit geven met minder belastinginkomsten. Moeten ze de belastingen dus flink omhoog gooien (nog diepere recessie) of ze moeten geld lenen (tegen 20/30% rente). Succes.

Griekenland moet wat aan de corruptie/regeldruk/concurrentiepositie doen. Ze produceren niks, niemand gaat er meer op vakantie. Dat is het primaire probleem, je kunt geen welvarend land zijn als je niks hebt wat andere mensen willen hebben. Dan kun je met belastingen gaan schuiven en je middelvinger opsteken naar schuldeisers, maar dat is allemaal slechts leuk voor de bühne.

#13 Michel

@12:

Griekenland moet wat aan de corruptie/regeldruk/concurrentiepositie doen. Ze produceren niks, niemand gaat er meer op vakantie.

(1) ‘corruptie/regeldruk/concurrentie’: ja, natuurlijk moeten ze daar wat aan doen. Dat ontkent niemand.

(2) ‘produceren niks’: De economie kapot maken, alles in de uitverkoop zetten helpt niet om “de productie” weer op gang te helpen. Er moet juist geinvesteerd worden.

(3) ‘niemand gaat er op vakantie’: onjuist, het beetje groei dat ze nu juist hebben komt juist daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*