Grafiek: hoogste belastingschijf in Amerika

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Over nivelleren gesproken… het hoogste belastingtarief in de VS gevat in een grafiek vanaf 1920. Opvallend dat voor de financiële crisis in de jaren ’30 het belastingtarief historisch laag was, net als nu… Even klikken op de Waanlink, scrollen en dan weer klikken op de grafiek voor groot.

Open artikel

Reacties (2)

#1 Martijn

Er wordt te veel gefocust op het nadeel van een hoog toptarief: dat het mensen er van weerhoudt te werken. Dat effect bestaat, maar empirisch is aangetoond dat het vrij klein is. Zaken als mate van zelfstandigheid en ervaren nuttigheid van het werk zijn veel belangrijkere factoren.

Hoge toptarieven hebben wel twee enorme voordelen:
– Het is een stimulans om geld in een bedrijf te houden als investering in plaats van het uit te keren als loon of dividend.
– Niks is zo goed voor de economie als geld weghalen bij de rijksten, die het op buitenlands bankrekeningen zetten of in lang lopende projecten stoppen, en het investeren in arme mensen. Die geven het tenminste snel uit bij de lokale middenstand. De grootte van de economie wordt niet voor niets niet uitgedrukt in een hoeveelheid geld, maar in een geldstroom.

#2 Satou

Belastingontduiking door de allerrijksten was in het begin van de vorige eeuw in Amerika heel gebruikelijk. Het idee was dat juist door het sterk verlagen van de belasting voor rijken men men eerder bereid zou zijn de belasting (grotendeels) te betalen. De inkomsten van de staat nam ook daadwerkelijk toe omdat dit inderdaad juist bleek te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*