Google Maps voor het Romeinse Rijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (17)

#1 Pieter

Geinig.

#2 gronk

Beetje een bummer, ik had eigenlijk verwacht dat je daadwerkelijk ge-virtual-realityde romeinse nederzettingen zou zien.

Zoiets moet toch best te doen zijn voor een stel hobbyisten, niet?

#3 NoName

Leuk dat Nederland er ook op staat en goed aangeeft dat de rijn zo ongeveer de noordelijke grens vormde.

*haalt metaaldetector uit het vet

#4 Spam

Wat een hoop auto’s

#5 Bismarck

@2: Dat lijkt me anders wel heel erg veel werk (als je bedenkt hoe lang ze alleen al bezig zijn geweest met virtueel Romeins Keulen).

Overigens is het kaartje verre van compleet, want bevat alleen de plaatsen genoemd op de Peutinger kaart (voor zover die inmiddels met redelijke zekerheid gekoppeld zijn aan hedendaagse plaatsen).

#6 René

@NoName: De Rijn was vanaf midden eerste eeuw de noordelijke grens. De Rijn liep destijds vanaf Wijk bij Duurstede min of meer waar nu Kromme Rijn en Oude Rijn lopen. Je kan dit idd op OmnesViae zien.

@Bismarck: Ook dit was al heel veel werk. Het geschikt maken van de data was helaas maar ten dele te automatiseren.

Je hebt gelijk dat er in het Romeinse rijk veel meer plaatsen en wegen waren. De Tabula Peutingerina bevat ‘slechts’ ~2700 (via wegen verbonden) plaatsen, van Engeland en Spanje tot en met Rusland en India. Voor een kaart waarvan het origineel waarschijnlijk in het begin van de 4e eeuw gemaakt is is dat natuurlijk wel enorm uitgebreid.
Moet je voorstellen wat er in die tijd nodig was om die informatie te verzamelen en er een toch nog zo’n accurate kaart van te maken… Petje af voor die Romeinen!

#7 Dr Banner

Rene: erg leuk!

Vooral het routeplannergedeelte links.

#8 Bismarck

@6: Oh ik wil het werk zeker niet bagatelliseren. Mooi zelfs, want de Peutinger Kaart zelf is, gezien het feit dat de Romeinen geen vliegtuigen of satellieten hadden, alleszins moeilijk als zodanig te lezen (lees: Je moet eigenlijk de Romeinse plaatsen in Nederland kennen om Nederland überhaupt aan te kunnen wijzen op die kaart).

De kaart zelf is vermoedelijk trouwens op zijn minst ook deels overgenomen van weer oudere kaarten, want de Nederlandse Rijngrens was in de 4e eeuw al grotendeels verlaten (het gebied ten zuiden ervan was noodgedwongen aan Frankische Foederati gegeven). In die zin was de kaart op dat moment niet meer accuraat/actueel.

#9 Flip

Erg leuk inderdaad! Ik ben alleen een beetje in verwarring over Mosa Trajectum, dat bij Tongeren ligt. Ik heb op school altijd geleerd dat dat bij Maastricht was (vandaar de eeuwigdurende strijd tussen Maastricht en Nijmegen – Noviomagum over wie nu de oudste stad heeft).

#10 Bismarck

@6: Ik begrijp dat jij eraan meewerkt? Dat is inderdaad een fikse klus (ik ga ervan uit dat jullie er nog mee bezig zijn, gezien bv. Groot-Brittannië).

#11 Bismarck

@9: (Mosa) Trajectum is Maastricht. Het stond alleen niet op de Peutinger kaart. Ik vermoed dat dat komt omdat het op minder dan een dagmars van Tongeren af lag/omdat Heerlen wel mooi op een dagmars van Tongeren aflag. Maastricht werd pas in de 4e eeuw ook tactisch belangrijk, omdat er toen een castellum werd gebouwd en grenstroepen werden gelegerd. Het nam vanaf die periode langzaamaan de positie van Tongeren over als regionaal centrum.

Zoals gezegd vermoed ik dat de kaart wat de Lage Landen betreft echter de situatie aangeeft van voor 275, in welk jaartal de meeste forten en wachttorens langs de Rijn definitief verlaten en/of verwoest werden (enkele zijn later nog tijdelijk herbouwd/bemand) bij de inval van de Franken.

#12 Bismarck

@9: PS. over de strijd rond oudste stad kun je kort of ellenlang zijn. Uiteindelijk hangt het af van de definitie die je wil gebruiken.

#13 René

@Bismarck: OmnesViae is idd mijn hobby-project.

De site is (voorlopig) min of meer af. In principe staan alle plaatsen van de Peutinger-kaart er op (dwz, alle plaatsen die op de kaart aan een weg liggen plus alle geïsoleerde plaatsen waar een geolocatie aan gekoppeld kon worden). Op de Peutinger-kaart zoals die nu in Wenen ligt staan Engeland en Spanje nauwelijks op. Het vermoeden is dat er ooit een westelijker deel was met Engeland en Spanje dat verloren is gegaan (mogelijk zelfs al voordat de huidige kopie vervaardigd werd; begin 13e eeuw). Er bestaat een versie van de kaart, gemaakt door Miller in 1916, waar een reconstructie op is te vinden van het ontbrekende deel. Dat is gemaakt op basis van overgeleverde romeinse tabellen met plaatsen op een route).

#14 René

@Flip: Maastricht staat idd niet expliciet als plaats op de Peutinger-kaart. De overgang over de maas (- ‘mosa traiectum’) tussen Tongeren en Heerlen waar Maastricht haar bestaan aan dankt kan wel op de kaart gevonden worden. De rivier de Maas heet op de Peutinger-kaart overigens ‘flumen Patabus’.

#15 Bismarck

@13: Ah kijk, weer wat geleerd. Dan neem ik aan dat de kaart op de Engelse Wikipedia de reconstructie is?

#16 René

@15: idd, de reconstructie van Konrad Miller.

#17 Spuyt12

De data goed krijgen lijkt me een helse klus, maar de google map zelf is in een paar uurtjes in elkaar gedraaid, vermoed ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*