‘Meeste werknemers gaan er netto op vooruit’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En hoe!

De meeste Nederlandse werknemers gaan er met hun salaris netto op vooruit dit jaar. Dat blijkt uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP die dinsdag zijn gepubliceerd.

Vooral de inkomens tussen de 2.000 en 6.500 euro houden onder de streep van hun loonstrook meer geld over. Een modaal maandloon (2.662 euro) stijgt bijvoorbeeld met zo‘n 12 euro.

Echter:

De afbouw van heffingskortingen door de overheid zorgt er voor dat er netto juist weer iets minder overblijft van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld. Iemand met een modaal inkomen krijgt hiervan op jaarbasis circa 59 euro minder.

Blijft over 12 x 12 – 59 = 85 euro extra op jaarbasis.

Zou dat überhaupt genoeg zijn om de inflatie op te vangen?

Open artikel

Reacties (12)

#1 Emile M

Al vier jaar geen CAO (Rijk) meer. Als kostwinner inmiddels minder belastingfaciliteiten. Het gestegen bedrag komt nog niet in de buurt van de stijging van mijn woonlasten en gaat ten laste van de pensioenopbouw.

#2 Jack Random

Same as @1 hier, maar ben wel blij dat voor het eerst in 15 jaar mijn pensioenpremie eindelijk omlaag gaat. Als jonge veertiger kan ik een pensioen van het ABP toch wel vergeten, dus elke euro die niet naar het ABP gaat, maar naar mij, is winst.

#3 Inkwith Barubador

12 euro? Ik heb alvast een Porsche besteld.

#4 Bismarck

Reken ook nog even de stijgingen in de verplichte verzekeringen mee. Dat zijn uiteindelijk ook (gecamoufleerde) belastingen.

#5 Bookie

Wie in 2014 een bruto maandsalaris had van 2.662 euro heeft in 2015 vaak wat meer bruto door periodieken en functietoeslagen, inflatoire loonstijgingen e.d.. De laatste vraag van @0 snap ik dan ook niet.

#6 Lord Flash

Dit stukje is echt spijkers op laag water zoeken.
12 euro op een modaal loon is namelijk gewoon hoe 0,5% (ok 0,45%) stijging eruit ziet.
Kan je een heel nummertje van maken dat het maar 4 biertjes is en dus geen reet voorstelt, maar goed, dan moet je ook niet zaniken als je koopkracht een keer met een procentje zakt.
Drink je maar een fles wijn minder in de week.

#7 Bismarck

@5: “inflatoire loonstijgingen”

Quoi?

#8 tigger

Eigenlijk moet er ook gekeken worden naar wat werknemers nu extra kwijt zijn door allerlei regelingen. Zo verandert de studiefinanciering en de (langdurige) zorg. Wat moet de werknemer nu aan extra buffers aanleggen om dat op te vangen? Gaat de werknemer er dan nog steeds netto op vooruit?

Aanpassing: ik vergeer natuurlijk ook de versobering van de pensioenregeling en ongetwijfeld nog wat zaken.

#9 Bookie

@7
Werknemers met een CAO die aan het einde van hun loonschaal zitten en geen functieschaal omhoog gaan krijgen vaak een kleine loonstijging om de inflatie op te vangen. Is de laatste jaren wel wat minder geweest dat dan weer wel.

#10 zmooooc

Zou dat überhaupt genoeg zijn om de inflatie op te vangen?

Dat is het niet, maar dit lijkt me ook niet echt het meest tactvolle moment om over inflatiecorrectie te gaan zeuren; voor je het weet heb je een deflatiecorrectie te pakken:p

#11 Bismarck

@9: Definieer vaak. In mijn cao zit dat niet ingebakken. Sterker nog, afgezien van periodieken (die alleen de jongere medewerkers zoals ik nog krijgen) hebben mijn collega’s tussen 2011 en een week geleden geen cent loonsverhoging gekregen. Ik heb dus zo mijn twijfels over dat vaak van je in #5.

#12 zmooooc

@11 Ter info: Ik en mijn geheel CAO-vrije collegas (die stuk voor stuk niets te klagen hebben;)) ook al zeker 3 jaar niet. Zo heel gebruikelijk lijkt het dus inderdaad niet te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*