Europese beurzen opnieuw hard onderuit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vanwege de nieuwe inflatiecijfers. Die liggen rond de nul procent, of zijn zelfs negatief.

En dat is om verschillende redenen slecht nieuws, niet in het minst omdat een lage of negatieve inflatie ervoor zorgt dat schulden steeds minder dragelijk worden, wat tot besparingen leidt om de schulden te kunnen aflossen, die op hun beurt de bestedingen omlaag duwen.

En die lagere bestedingen zorgen dan weer voor een stokkende economische groei, oplopende werkloosheid, minder inkomsten, relatief hogere schulden, etc., etc. Een vicieuze cirkel dus.

Maar laten we toch eerst vooral het huishoudboekje van de overheid op orde brengen. Of met onze gulden koste wat kost vast blijven houden aan de goudstandaard… oh, wacht: dat was de vorige rampzalige crisis die alleen maar erger werd gemaakt door steeds verdere bezuinigingen.

Ik zei het al eerder: de economie is geen een zero-sum game.

Open artikel

Reacties (8)

#1 bolke

We gaan allemaal dooohoooood.

#2 Hans Verbeek

Rente op Nederlandse staatsleningen zakt tot onder de 1% (nog nooit vertoond).

Dat betekent dat Dijsselbloem heel goedkoop geld kan lenen en het financieringstekort (naar Frans voorbeeld) kan laten oplopen. Laten we nog maar een paar jaar al die uitkeringsgerechtigden in de watten leggen en nog een paar snelwegen aanleggen en de dijken verhogen. Geld bijdrukken is echt heel makkelijk.

De dalende aandelenkoersen en de extreem lage rente op staatsobligaties brengt de dekkingsgraad van pensioenfondsen weer tot onder de vereiste norm… dus volgend jaar geen koopkrachtstijging voor gepensioneerden.
Of zullen we de rekenregels voor de pensioenfondsen nog maar eens oprekken… het zijn kiezers en we willen dat ze op VVD en PVDA blijven stemmen.

#3 Andale

Als er geen inflatie is hoef je ook niet te indexeren.

#4 gronk

@andale: probleem is alleen wel dat het ‘rente-op-rente’-effect wel gebruikt wordt om 30/40-jaren met een paar honderd euro inleg nu een volledig inkomen bij hun pensioen te geven. Dat gaat niet lukken met een rente van 1%; als je nog vijftien jaar doorleeft na je pensioen zou je 15 jaar aan inkomen (dus ruwweg 15 * 25k euro=375k euro) op de bank hebben moeten staan. Met 40 arbeidsjaren zou je dan op 780 euro aan premie per maand uitkomen.

(hrm, inclusief werkgeversbijdrage ga je nu trouwens al redelijk die richting op.. 400-500 euro zit je zo)

#5 tigger

@4:
Het probleem van de pensioenfondsen is niet zozeer de lage rente, veel geld dat niet direct nodig is zit lekker te renderen met veel hogere percentages.

Het probleem is dat ze moeten doen ALSOF al hun geld op deze lage percentages rendeert in de toekomst. Gevolg is dat ze meer geld dan ooit in kas hebben, maar dat dit doorgerekend naar de toekomst niet genoeg waard is.

#6 Hans Verbeek

@5:

veel geld dat niet direct nodig is zit lekker te renderen met veel hogere percentages.

Oja? Waar is dat geld dan in geïnvesteerd?
Vastgoed levert ook geen hoge rendementen op.
Zit ons pensioengeld soms in teakhout?

#7 tigger

@ Hans Verbeek
Hoppa, vers van de pers: Al 11% winst voor het ABP alleen al dit jaar.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/34-miljard-euro-winst-niet-genoeg-voor-het-abp

#8 Fokko

@5: Maar ter compensatie voor een lage rekenrente hoeven pensioenfondsen in de dekkingsgraden geen rekening te houden met indexatie, wat betekent dat hun officiële verplichtingen naar veel jongeren niets waard zijn (omdat er nog 40 jaar inflatie overheen gaat voor ze het krijgen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*