1. 1

  Volgend jaar zal de Commissie de volgende stappen uitwerken voor een toekomstige uitbreiding van de taken van het nieuwe Europees Openbaar Ministerie.

  Laten wij ons hier dus maar eens ver van weg houden, dit is zo’n instituut dat langzamerhand steeds meer bevoegdheden naar zich toe gaat trekken.

  Dit is een eerste stap naar een federaal rechtssysteem met federale rechters en federale misdrijfen en federale gevangenissen, nee dank je.

 2. 2

  @Jos: Het feit dat Nederland een belastingparadijs genoemd kan worden heeft hier niets mee te maken. Die vermelding hier voedt de Machtig-Brusseldenkers.
  @1: De gebrekkige controle door de lidstaten op de in hun land aangewende EU-gelden is mij altijd een doorn in het oog geweest. Ik ben dus blij met de bevoegdheden van het nieuwe orgaan. Wij hebben op dat punt tenslotte ‘niets te verbergen’.

 3. 3

  Zoals alles in Brussel zal deze instantie ook wel enorm politiek zijn. En een federaal politiek gedreven OM, brrrrrr. Nooit aan beginnen. Vandaag gaat t om wat geldelijke controle, morgen om de diefstal van een rolletje pepermunt op vakantie.

 4. 4

  Het is me volstrekt onduidelijk wie of wat dit OM precies gaat vervolgen, voor welk delict, en bij welke rechtbank. Is er iemand die wat meer concrete details weet ?

 5. 5

  @2: @4: ik lees dat een Europees OM kan helpen bij de bestrijding van strafbare feiten die ten koste gaan van de EU-begroting. Niet over belastingontduiking, dat klopt. Wel over gesjoemel met “ons” belastinggeld. Ik vind het nogal vreemd dat onze regering daar niet aan mee wil werken. Hebben we echt niets te verbergen?
  @3: Het gaat dus ook om jouw geld. Beetje naïef om vervolging van criminelen om ideologische redenen af te wijzen.

 6. 7

  @6: Bijvoorbeeld de BTW carrousel denk ik. Lijkt me een goed idee om dit soort dingen gezamenlijk aan te pakken.
  Waarom is het OM in Nederland niet politiek maar in de EU wel?

 7. 8

  @6: In eerste instantie gaat het om fraude met Europees geld. Het Europese fraudebureau kan wel zaken opsporen maar niet vervolgen. Dat moet elk land afzonderlijk doen. Een Europees OM kan zich hierop namens de lidstaten specialiseren en beperkingen van de nationale regelgeving op dit punt opheffen. Maar ook grensoverschrijdende terreurdaden worden genoemd.

  Zie ook: https://www.greens-efa.eu/en/article/press/independent-eu-body-promises-common-approach-to-fight-fraud/

 8. 9

  “Belasting paradijs”
  HEY HEY HEY! Dat gaan we eventjes melden bij de “NSB’t u Mee” kliklijn! Geen foute dingetjes over Nederlands Glorie zeggen hoor! Anders gaat u ook maar eventjes verplicht op eigen kosten naar het Rijksmuseum!

  Potverdrie zeg. We hebben dat woord wel verboden hoor!

 9. 10

  @5:

  Het gaat om ons/’ook mijn geld’. Mwoah: het gaat om de EU begroting. Daar ben ik verdragrechterlijk geen aandeelhouder van. Daarbij accepteer ik geen ander OM op Nederlands gebied en dan al helemaal niet eentje die zich bezighoudt in belastingenland. OM en belastingen: 2 nationale bakens. Ze komen nu met een klein pragmatisch redentje om wat centjes voor zichzelf veilig te stellen. Klinkt redelijk. Echter, voordat je t doorhebt vinden er discussies plaats over bevoegdheden en machtsverhoudingen aangezien de oprichting van het EUOM toch wel weer berust op een vage politieke tekst wegens compromis ipv juridische duidelijkheid. Stap 2 is een uitspraak van het EhvJ. Toevallig is dat een instelling die via een eigen uitspraak EU wetgeving supranationaal heeft gemaakt.
  En tadaaaaaa!
  Daar is het hoor, Het EUOM dat lekker achter de burgertjes aangaat die ze in Brussel niet zo leuk vinden. Dat betekent Catalaanse toestanden.

 10. 11

  @8: Dan is nog steeds de vraag welke bevoegdheden dit OM krijgt.
  inzage in onze bankgegevens? gegevens van de belastingdiensten? mag het de administratie van een bedrijf opeisen?

  En de vragen van @4: blijven onbeantwoord.

 11. 12

  @10: Daar ben ik verdragrechterlijk geen aandeelhouder van.

  van geen enkele begroting ben jij “verdragrechterlijk” (?) een aandeelhouder.

  Daarbij accepteer ik geen ander OM op Nederlands gebied

  jawohl mein fuhrer! heb je verder nog wensen? ontbijt op bed oid?

  OM en belastingen: 2 nationale bakens.

  onzin aangezien de EU al langere tijd belastingen int. daarnaast innen ook lagere, niet nationale, overheden belastingen. totaal uit de lucht gegrepen dat belastingen een “nationaal baken” zijn (wat betekent “baken” in deze eigenlijk? volgens mij heel iets anders wat je bedoelt).

  Klinkt redelijk. Echter, voordat je t doorhebt vinden er discussies plaats

  hellend vlak = bijna altijd een waardeloos argument

  Dat betekent Catalaanse toestanden.

  psst.. je hebt het over een conflict waar de EU geen enkele rol speelt?

  wat ben je toch een ongelovelijk domme gast he

 12. 13

  @12:

  “onzin aangezien de EU al langere tijd belastingen int.”

  Ik stopte met lezen hierna. Je zult wel denk dat 25% eigen middelen van de EU zelf geint worden. Is niet zo, doen de nationale douanes o.a. Domdomdom

 13. 15

  @14:

  “Fiscale wetgeving is voorbehouden aan de lidstaten. Dat geldt niet volledig voor invoerrechten, BTW en accijnzen, omdat die Europees geharmoniseerd zijn. Voor de rest is elke lidstaat van de Europese Unie vrij haar fiscale politiek te voeren. Dat lidstaten fiscaal soeverein zijn is dan ook het uitgangspunt, de EU heeft daar niets over te zeggen. Waar gaat de EU wel over? Met name over de interne markt en de daaraan ten grondslag liggende vier fundamentele vrijheden: het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Lidstaten mogen geen wetgeving optuigen dat een inbreuk maakt op deze vier fundamentele vrijheden. Dat soort wetgeving kan door het Hof van Justitie van de Europese Unie opzij gezet worden.”

  Alsdus fiscalist en filosoof Christiaan Vos, dommie. Maar ik snap je wel. Als je zo hard de deksel op je neus krijgt ga je voor de spellingsfoutjes.

 14. 16

  @10: U bent ook geen aandeelhouder van het budget van de Nederlandse overheid.

  Vindt u het dan goed als de overheid dan geld uitgeeft aan
  – onderwijs
  – opvang van vluchtelingen
  – bijstand
  – milieubescherming

  Dan worden we het snel eens.

 15. 18

  @16: Wil je het antwoord daarop weten? Want ik heb zo het vermoeden dat hij van minstens drie van de vier dingen meent dat het overbodig is.

 16. 19

  Uit persbericht D66:

  “Nederland treedt toe tot Europees OM
  Het nieuwe kabinet wil toetreden tot het Europees Openbaar Ministerie. Nederland gaat daarmee een actievere rol spelen op het gebied van grensoverschrijdende criminaliteit. Verhoeven: “Een grote doorbraak! Controle door de lidstaten op de besteding van de Europese begroting laat op dit moment nog veel te wensen over. Door mee te doen aan het Europees OM wordt fraude met EU-geld veel beter bestreden. Samenwerken tussen lidstaten wordt makkelijker. Zo kunnen officieren van justitie uit alle EU-landen samen optrekken om fraude te bestrijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren