Euopese Commissie pleit voor einde bonusplafond

Het einde van het bonusplafond lonkt voor honderden bedrijven in de financiële sector.

Uit het FD (€):

Als het aan de Europese Commissie ligt mogen Nederlandse vermogensbeheerders, effectenmakelaars en andere beleggingsondernemingen over een paar jaar zelf bepalen hoe hoog de bonus is die zij hun personeel betalen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde vorige maand al voorsorteren op de Brusselse plannen door het bonusplafond voor flitshandelaren af te schaffen, maar stuitte op verzet van de Tweede Kamer. Het voorstel van de Europese Commissie blijkt veel verder te gaan: het bonusplafond sneuvelt niet alleen voor handelshuizen, maar voor alle beleggingsondernemingen.

De lonkende versoepeling betekent een trendbreuk. In de jaren na de crisis werd de financiële sector aan strakke regels onderworpen, ook op het gebied van beloningen. Door bonussen te beknotten moest risicovol gedrag worden uitgebannen.

 

Open waanlink

 1. 1

  We kunnen ons weer klaarmaken voor de volgende ronde, zo lijkt het. Niet, maar dan niets is er geleerd van de afgelopen jaren van wat de financiële crisis is gaan heten.

 2. 2

  Ik ben eens de stelling tegengekomen, dat de onderdrukking door de Rode Khmer in Cambodja in de jaren zeventig een groot experiment was om te kijken hoe ver je kunt gaan met een bevolking onderdrukken.
  En bij die grollen van die niet gekozen EC denk ik ook wel eens: is dit een sociaal experiment? Hebben Junckers c.s. soms een wedje lopen wie er het eerst een aanslag overleeft? Of moeten we er maar op hopen dat het leger met het laatste kanon dat het nog doet de laatste kogels op een bank of handelshuis afschiet? Want veel meer dan zijn ongenoegen erover uiten kan de burger niet, zonder de hele machinerie op zijn dak te krijgen.

  Maar meer nog: is er al een rampenplan in de maak dat voor de volgende pleuris de gevolgen eens niet op de onschuldige bevolking afwendt, maar de veroorzakers aanpakt, en wel voorgoed? Kan dat überhaupt?

  Ik frees met grote frezen.

 3. 3

  tja, komt het toch gewoon neer op ordinair zakkenvullen ten koste van de belastingbetaler (daar gaat het weer op uitdraaien).

  Het is al lang wetenschappelijk aangetoond dat bonussen averechts kunnen werken voor productiviteit en continuïteit van een onderneming

  http://fortune.com/2016/02/24/salary-bonuses-merit-raises-effectiveness/

  En in de financiële wereld? De traders met de hoge bonussen? Ik ken er een aantal uit mijn kennissen kring. Hebben maar 1 doel, miljonair zijn op je 30e. Rest interesseert ze NIETS. het is korte termijn denken, handelen en bonussen pakken. Na jou de zondvloed is de mentaliteit. En daar zetten we de deuren nu weer wagenwijd voor open….

  @1 is er dan niets geleerd? o jawel. Zakkenvullen kan en mag, zolang je het maar onopvallend doet. Klaagt de publieke opinie? dan neem je wat schijnmaatregelen die je paar jaar later toch weer kan afschaffen. Als het puntje bij paaltje komt, springt de overheid toch wel weer bij. Winst in eigen zak, verlies afwentelen op samenleving :) dat is de les die geleerd is.

  En als politicus moet je toch iets doen om je carrière na de politiek veilig te stellen. Je wilt dan zelf als politicus ook een nette bonus ontvangen voor af en toe een oogje dichtknijpen als commissaris.

  @2 “Maar meer nog: is er al een rampenplan in de maak dat voor de volgende pleuris de gevolgen eens niet op de onschuldige bevolking afwendt, maar de veroorzakers aanpakt, en wel voorgoed? Kan dat überhaupt?” Ja hoor. Kijk naar Ijsland. Daar kregen de bankiers gewoon gevangenisstraffen opgelegd. Kan dus wel.

 4. 4

  @3: Gek, dat de Nederlandse pers daar amper over berichtte, he?

  Het plan om beurstransacties (met een belachelijk laag percentage) te belasten is indertijd door die stropdassen hard afgeschoten en de wetsmeden sidderden, maar door het enorme handelsvolume zou je daar wel een mooie buffer mee kunnen opbouwen voor als de samenleving de dupe dreigt te worden van dat gokpaleis.

 5. 5

  Berichtgeving als deze leidt af van waar het echt om zou moeten gaan. Flitshandel heeft niets toe te voegen aan onze economie en maatschappij. Het idee dat je als aandeelhouder een belang en rol hebt bij een goede leiding van de bedrijven waarin je investeert is bij een handel waar automagisch in picoseconden door een algoritme wordt beslist of er wordt gekocht of verkocht geen sprake. Het zijn de extreem rijken die er van profiteren, en ik vind een een vergelijking met bloedzuigers hier wel op zn plaats. Flitshandel moet worden verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren