1. 5

  Ze zullen toch ergens binnen de EU officieel kantoor moeten houden, want anders kunnen ze geen winsten belastingvrij via schimmige constructies vanuit de EU richting Bermuda sluizen.

 2. 8

  Het aardige is dat één van de initiatiefnemers van het voorstel SP’er Dennis de Jong is. Hij is dus lid van een partij die in haar verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen van 2009 stelde: “Met een stem op de SP stemt u resoluut tegen nog méér Brusselse bevelen en bevoegdheden.”

  De Jong heeft het toch over zijn hart kunnen verkrijgen om over zijn eigen schaduw heen te springen en een Brusselse bevoegdheid te activeren.

 3. 9

  Als dat zo is is dat weer een voorbeeld van hoe onrechtvaardig de wet is op dat gebied,en hoe willekeurig.
  Weer een voorbeeld van de politiek die in de zak van het kapitalisme zit.

 4. 12

  De kans dat Nederland dit tegenhoudt is natuurlijk flink gedaald met dit anti-Europa-kabinet. Daarvoor moet je vriendjes hebben.

  Het zou mij niet verbazen als dit voorstel is gelanceerd en/of gesteund in het parlement om even NL op de vingers te tikken. Dat is in iedere geval het eerste wat ik dacht toen ik de kop las.

 5. 15

  Jawel: bedrijven als Google en b.v. het management van U2 zijn verplicht alle belangrijke strategische beslissingen (4 a 5 keer per jaar) fysiek aanwezig ten kantore in Nederland te nemen (goed, Aruba is ook Nederland). Hoe dat door de belastingdienst gecontroleerd wordt weet niemand (laat maar zien dan die retourtickets en stempel in paspoort)

  Nou is dat v.w.b. U2 geen punt: doen ze gewoon een promootje ten gunste van Anton Corbijn

 6. 17

  Ik had het item net als jou ook op radio 1 gehoord…hoe is voor iedereen onduidelijk maar begreep wel dat men verplicht is fysiek een kantoor in Nederland te houden (achter een deur met bureau een secretaress een pc en een in- en uitbakje. Punt)

  Er zat w.s. een berg biggestront in je oren.

 7. 18

  Dat bedoel ik niet, ik bedoelde dat als deze maatregel er komt vele hoofdkantoren van bedrijven de EU (en dan met name Nederland) in zijn geheel zullen verlaten zodat deze maatregel irrelevant wordt omdat het dan geen EU bedrijf meer is.

  Je bent als bedrijf niet verplicht je hoofdkantoor in de EU te hebben, je kan het bijv. ook in Zwitserland neer zetten.

 8. 19

  Huidige regering komt Europa in deze gewoon een beetje tegemoet en gaat een beetje (0.33 % oid) belasting heffen op die winsten van postbusbedrijven… goed voor de inkomsten.

 9. 22

  @18: Maar dan wordt het onmogelijk om je in de EU gemaakte omzet belastingvrij de EU uit te sluizen, zoals nu (oa. via Nederland) gebeurt. Verder @6: Het wordt straks belastingontduiking en dat is wel verboden.

 10. 23

  Nee hoor, de EU heeft een hoop verdragen op dit gebied met niet-EU landen.

  En dan nog kan je je ‘winst’ wel op andere manieren wegsluizen hoor.

  Simpel voorbeeld :

  Een auto fabrikant van buiten de EU verkoopt haar auto’s in de EU, die fabrikant importeert de auto’s tegen een prijs van (verkoopprijs – verkoopkosten) ergo de importeur maakt geen winst en het geld vloeit direct naar de fabrikant buiten de EU.

 11. 24

  Simpele voorbeelden hebben simpele remedies.

  Grappig dat iemand van alles uit de kast haalt om degenen die de belastingen ontduiken de hand boven het hoofd te houden, met het argument dat ze wel een andere manier vinden om de belastingen te ontduiken,

  en dat dit altijd de voorstanders van “de markt” zijn.

  De strijd tegen brandkastkrakers is ook onbegonnen werk,

 12. 25

  Nee ik houd die bedrijven graag hier, we leven niet meer in de 18de eeuw, bedrijven kunnen vanaf de gehele wereld zaken doen in Nederland, die hoeven niet meer perse in Nederland te zitten.

 13. 26

  Bedrijven die vanaf de gehele wereld zaken willen doen in Nederland zonder belasting te betalen, moet je dat gewoon onmogelijk maken.

  Nederland is niet groot, maar ik wil toch de autofabrikant wel eens zien die die markt wil kwijtraken. Autofabrikanten mogen best vestigingen openen in Brazlie, graag zelfs. Op geimporteerde wagens betaal je 60% invoerrechten, zo simpel ligt dat.

  En dat zie je op de weg, neem dat maar van me aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren