EU belastingplan voor internetbedrijven uitgesteld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Internetbedrijven Google, Facebook en Booking hoeven in 2020 geen nieuwe Europese belasting te vrezen, schrijft het FD (€)

De Europese Commissie stelt voor de heffing op internetdiensten pas in 2022 in te voeren. Hiermee hoopt ze de bezwaren tegen deze digitaks weg te nemen.

Uitstel van de bijzondere Europese belasting op internetinkomsten uit advertenties, bemiddeling en verkoop van data schept meer tijd om mondiaal overeenstemming te bereiken over hoe de digitale economie moet worden belast. Vrijwel elke land belijdt met de mond dat een wereldwijde oplossing voor dit fiscale probleem de voorkeur geniet. Maar daar zit weinig schot in.

Steeds meer landen [Italië, Spanje, het VK] voeren op eigen houtje een belasting in om een graantje mee te pikken van het geld dat digitale bedrijven zoals Google en Facebook binnen hun grenzen verdienen, zonder dat zij daar fysiek aanwezig zijn. [Het voorstel van de Europese Commissie moet] voorkomen dat er zometeen 27 verschillende digitale belastingen zijn. Frankrijk is een warm voorstander van een Europese heffing. Ierland en Zweden zijn tegen. En Duitsland houdt zijn kaarten aan de borst.

Een andere concessie is dat bedrijven de digitaks mogen verrekenen met de winstbelasting die zij in een Europees land betalen. Het tarief van de heffing blijft 3%. Landen moeten die innen over de omzet die kan worden toegeschreven aan de gebruikers van de internetdiensten op hun grondgebied.

[Tekst FD]

Update

Een grote meerderheid (80%) van de Europese bevolking steunt een bijzondere belasting voor digitale bedrijven zoals Google, Facebook en Booking. Dit blijkt uit een enquête die de sociaal-democraten in het Europees Parlement (EP) hebben laten uitvoeren in zes EU-landen, waaronder Nederland. [FD maandag 3 december]

 

0

Reacties (14)

#1 analist

Update Een grote meerderheid (80%) van de Europese bevolking steunt een bijzondere belasting voor digitale bedrijven zoals Google, Facebook en Booking.

Lijkt me logisch. Het is belasting die een ander (nm Amerikanen) moet betalen.

#2 beugwant

@1: Wat hier verdiend wordt, dient ook hier belast te worden.

#3 analist

@2: Over een iphone of een google ad wordt er gewoon Nederlandse BTW gerekend.

Het gaat natuurlijk om de winst: die zou in Europa belast moeten worden. Onlogisch, want een Nederlandse fruitteler die exporteert naar Italie betaalt daar geen winstbelasting (maar gewoon in Nederland). Maar goed, Europa is zo’n grote markt voor de Amerikanen dat dit misschien wel gaat lukken. En ik ben er niet op tegen hoor – liever zij dan ik. Maar misschien, heel misschien, is het ook belangrijk dat bedrijven van hier winsten maken die wij vervolgens kunnen belasten?

#4 Jos van Dijk

Het is opnieuw een kans om belasting betalen voor publieke uitgaven eerlijker te laten verlopen. En opnieuw krabbelt de EU terug. Multinationals en rijken profiteren, wij blijven betalen.

#5 beugwant

De Europese Commissie stelt voor de heffing op internetdiensten pas in 2022 in te voeren. Hiermee hoopt ze de bezwaren tegen deze digitaks weg te nemen.

Welke werkelijke bezwaren zijn er dan?
Dan maar even aanmodderen met 27 verschillende heffingen, die kunnen tenslotte net zo snel worden afgeschaft als het downloadverbod door Teeven n.a.v. een Europese Hof-uitspraak werd ingevoerd.

#6 analist

@4: tsja als je niet realistisch bent over wie je hoeveel je kan belasten (buitenlandse bedrijven – not so much) blijft dit een terugkomende teleurstelling.

#7 Jos van Dijk

@6: Wat is realisme? De EU kon Google ook een forse boete opleggen. Het zijn de regeringen die moeite hebben het pad van de bevoordeling van grote bedrijven te verlaten. Te veel bindingen. Te veel neoliberale idealen. Maar waar een wil is….

#8 Bismarck

@3: “Over een google ad wordt er gewoon Nederlandse BTW gerekend.”
Is dat zo? Bijvoorbeeld voor ads die op jouw android (gratis OS, gratis Chrome browser) phone verschijnen, maar die door een Japans bedrijf bij Google zijn gekocht?

#9 Emile M

@3: O, ja? Amazon, bijvoorbeeld, weet aardig aan de BTW-heffing te ontkomen. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/03/nieuwe-eu-regels-rond-btw-treffen-vooral-amazon-hard-13322646-a1575849

#10 analist

@7:Maar waar een wil is…. dat geloof ik dus niet. Belastingen gaan hoe dan ook ten koste van economische activiteit. Extreem voorbeeld: 100% belasting is om die reden niet realistisch (want: dan doet niemand iets).

Steeds meer landen [Italië, Spanje, het VK] voeren op eigen houtje een belasting in om een graantje mee te pikken van het geld dat digitale bedrijven zoals Google en Facebook binnen hun grenzen verdienen, zonder dat zij daar fysiek aanwezig zijn.

wat gebeurt er bij 1 Europese belasting? Dan gaat Google waarschijnlijk in Duitsland of Frankrijk zitten. Ben je als Spanje of Engeland “gekke henkie” om daar mee akkoord te gaan.

Het is “niet realistisch” om van individuele actoren te verwachten dat ze instemmen met maatregelen waaraan ze alleen maar verliezen.

@8: maar Bismarck, jij weet toch als geen ander dat bij de advertentieverkoop niet jij maar de adverteerder de klant is? Een adverteerder in Japan betaalt aan de Japanse staat BTW over de advertenties.

@9: nee, Amazon probeert de BTW te betalen waar het tarief het laagste is. Is weer iets anders dan ontduiking van BTW.

#11 Bismarck

@10: “Een adverteerder in Japan betaalt aan de Japanse staat BTW over de advertenties.”
Maar hoe verhoudt zich dat tot je bewering in #3? Of wordt er voor google ads dan toch geen Nederlandse btw gerekend? En wat als de adverteerder op Bermuda (Guernsey, de Kaaiman Eilanden, …) zit?

#12 analist

@11: De transactie waarover BTW betaald wordt is niet het zien van de advertentie maar de inkoop er van. Als je als Nederland bedrijf advertenties inkoopt betaal je daar Nederlandse BTW over. Dat deze advertenties gezien worden in Japan of de Kaaiman eilanden doet er niet toe.

En wat als de adverteerder op Bermuda (Guernsey, de Kaaiman Eilanden, …) zit?

Hangt van de lokale BTW af. Die is in Guernsey 0%.

#13 Bismarck

@12: En in Bermuda en de Kaaiman eilanden is die ook onbestaand. Dus zet je “hoofdkantoor” daar neer en geen btw op de google ads die je inkoopt.

#14 analist

@13: Tsja, zou kunnen (of niet: weet niet wat er verder bij komt kijken), maar het gebeurt eigenlijk niet. Kleine (het cafe op de hoek) en grotere adverteerders (Unilever) op google kopen hun advertenties niet in via Bermuda of de Kaaimaneilanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*