Erdogan-tapes ontmaskeren Turkse premier als halve maffiabaas

Betsy Udink, de buitenlandjournaliste die eerder haar ervaringen als echtgenote van een diplomaat in Saoedi-Arabië en Pakistan te boek stelde, doet in De Groene Amsterdammer aan de hand van de gelekte Erdogan-tapes een boekje open over de bestuursstijl van de Turkse premier.

Uit de tapes, en uit de toespraken die Erdogan sinds de Gezi-demonstraties van vorig jaar zomer heeft gehouden, komt een man naar voren die dictatoriaal is, een bemoeial, een bullebak, een paranoïcus, lomp, altijd nijdig, en vervuld van wraakzucht; tieren en briesen is zijn manier van spreken.

Erdogan blijkt het land te besturen als een maffiabaas:

Elke avond opnieuw horen de Turken hoe hun eerste minister zijn zoon opdracht geeft miljoenen euro’s, dollars en lira’s in baar geld te verbergen, meer ‘vrijwillige’ bijdragen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s van ondernemers te eisen, hoe hij zich mengt in de bestuursverkiezingen van de voetbalclub Fenerbahçe, en hoe hij persoonlijk in de media ingrijpt en in de processen tegen seculiere ondernemers.

Geen wonder dat Erdogan heel Youtube maar meteen uit de lucht wilde halen.

Open waanlink

 1. 3

  @2 Geert kwam – kleuter die hij is – niet verder dan Erdogan uitschelden voor ‘islamitische aap’. Dat jij daar een grondige analyse in ziet, zegt vooral veel over jouw onderscheidingsvermogen.

 2. 4

  Is dit nieuws? Iemand die zulke vurige speeches houdt over “buitenlandse complotten” en “moreel verval” (zoals mannelijke en vrouwelijke studenten die in hetzelfde huis wonen) zal doorgaans niet een verlichte humanistische democraat zijn.

 3. 7

  De uitslagen van de verkiezingen zijn teleurstellend. Maar de verkiezingen als geheel van afgelopen week zijn niet een toonbeeld van democratie geweest @1. Vrijwel geen media aandacht voor opponenten van de AKP in de grote steden maar wel “onverklaarbaar” veel aandacht voor de AKP partijen. Gezien de tapes is dat goed te begrijpen en zijn zowel media mogulen als journalisten doodsbang voor de toorn van Erdogan.

  Ik heb me steeds afgevraagd of (een deel van) de tapes daadwerkelijk gefabriceerd zou kunnen zijn. Erdogan had voor dat hij president werd als burgemeester van Istanbul een goede naam als schoon politicus, een welkome afwisseling van de behoorlijk verrotte seculiere partijtijgers van destijds.

  Toen de afgelopen maand Erdogan los ging op dat 15-jarig joch, dat bij het brood halen door een traangasgranaat werd geraakt en ruim een half jaar coma overleed, hem openlijk als terrorist bestempelde, toen was het duidelijk: dit is geen ware vader des vaderlands. Ik vind het artikel van Udink overtuigend, twijfel steeds minder aan de tapes en Turkije is wel heel hard aan het wegglijden naar schijndemocratie niveautje Rusland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren