Duitsland wil 2,7 GW aan bruinkoolcentrales in de mottenballen zetten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens The Guardian heeft de Duitse overheid vandaag besloten 2,7 GW aan bruinkoolcentrales in de mottenballen te zetten. Een zegsman van het Duitse ministerie van Ecomische Zaken verklaarde:

Brown coal-fired plants with a capacity of 2.7 gigawatts will be mothballed. Those plants will not be allowed to sell any electricity on the normal power market.

De centrales mogen nog wel capaciteit verkopen op momenten dat er te weinig elektriciteitsaanbod is. Het besluit maakt deel uit van de uitfasering van kernenergie en fossiele energie in Duitsland. De details van het besluit zijn nog onduidelijk, wat wel duidelijk is is dat het Duitsland ernst is om 40% CO2 reductie te halen in 2020 en dat een uitfasering van kolen daar ook bij hoort.

Minister Gabriel voegde daar aan toe dat er ook maatregelen genomen zijn om te zorgen dat de belastingbetaler niet opdraait voor de kosten van de uitfasering van kernenergie. In de woorden van Gabriel:

We agreed that we want to ensure, a bit like parents being responsible for their children, that a situation doesn’t arise where, due to changes within companies, taxpayers have to pay for the provisions.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Herman Vruggink

Absoluut noodzaak indien je werkelijk nog kans wil maken op 40% in 2020. Hoe het in de praktijk gaat uitpakken moeten we nog zien.
” “We need a capacity reserve on the power market in case there are shortages due to the switch to renewables. The reserve will be made up of brown coal,” Gabriel told ARD television.”

Bruinkool als backup….

#2 Hans Verbeek

Peak-bruinkool. Ook bruinkool is een eindige fossiele brandstof.
We weten allemaal hoe duurzaam ons fossiele-brandstoffentijdperk gaat aflopen :-)

#3 Fons

@1: Lijkt me behoorlijk tijdelijk. Ben we benieuwd hoeveel gebruik ze daar van gaan maken in de komende jaren. Ik denk dat het relatief snel over is met de bruinkooltjes.

#4 Krispijn Beek

@1 ja, bijzonder actie onder druk van de kolenlobby.

Conclusie van studie van het Institut für Wirtschaftsforschung naar de economische gevolgen van maatregelen tegen kolencentrales gaf aan dat een heffing zowel effectiever als goedkoper is dan het in reserve houden van oude centrales. En de angstverhalen over duizenden ontslagen zijn opgeklopt.

Volgens het NRC is er 1,2 miljard Euro extra nodig aan aanvullende maatregelen om de klimaatdoelstelling te halen nu de kolenheffing van de baan is.

Grote vraag voor mij is wel waarom het Duitsland wel lukt om oude centrales te sluiten zonder oppositie van hun mededingsautoriteiten en Nederland niet. In beide landen gelden dezelfde Europese verordeningen en richtlijnen voor marktwerking en consumentenbescherming.

@3Germanwatch noemt het een pyrrusoverwinning van de kolenlobby. Dus die hebben dezelfde verwachting (net als ik).

#5 Fons

@4: goed punt over de Mededingsautoriteiten. Is daar ergens iets over te vinden? Of moeten de Duitse nog een verslag afleggen?

#6 Krispijn Beek

@5 even nagevraagd bij mijn vaste bronnen, die geven aan dat de Duitse mededingingsautoriteiten en consumentenautoriteit niet gehoord zijn in deze zaak. Wordt vooralsnog ook geen weerstand van verwacht, maar dat zou nog kunnen wijzigen. Bij debat over sluiting van de kerncentrales hebben deze beide naar mijn weten ook geen rol gespeeld.

#7 Fons

@6: Waarom is de ACM dan zo fel hier in nederland?

#8 Herman Vruggink

Dus 2,7 GW van het bord af. Dat is een stap (stapje) maar daarmee komt Duitsland nog niet op 40%…. What’s next?

#9 Krispijn Beek

@8 zie analyse van Craig Morris hier:
http://energytransition.de/2015/07/german-government-adopts-watered-down-carbon-plan/
Zal kijken of ik toekom aan vertaling komende week.

@7 geen idee. Zou je bij ACM moeten navragen.

#10 roland

Slim spel van de kolenbelangen, geen vervuilingsheffing – geen kolenheffing – in ruil voor sluiting van verouderde centrales. De kolenbelangen hebben, net als bij ons energieakkoord, gewonnen en de vervuiler hoeft niet te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*