Laatste Duitse universiteiten schaffen collegegeld af

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

The Times:

All German universities will be free of charge when term starts next week after fees were abandoned in Lower Saxony, the last of seven states to charge.

“Tuition fees are socially unjust,” said Dorothee Stapelfeldt, senator for science in Hamburg, which scrapped charges in 2012. “They particularly discourage young people who do not have a traditional academic family background from taking up studies. It is a core task of politics to ensure that young women and men can study with a high quality standard free of chrage in Germany.

Dat is nog eens een stap richting kennismaatschappij!

h/t Micowoco

Open artikel

Reacties (8)

#1 Grolschje

Zou ik voor Nederland ook een goed plan vinden. Schaf het collegegeld af, geef alle studenten gratis OV, en laat de universiteit gratis de literatuur verschaffen.
Schaf je vervolgens stufi af. Studeren is gratis maar je levensonderhoud is geen verantwoordelijkheid van de overheid.

#2 Bismarck

@1: je levensonderhoud is geen verantwoordelijkheid van de overheid.

Bijstand en AOW ook maar afschaffen dan?

#3 Co Stuifbergen

Een student betaalt ook voor woonruimte, boeken, kleding en eten.

Dus afschaffen van het college-geld betekent nog niet dat iedereen een opleiding kan gaan volgen, want een goede studie vergt (voor de meeste studenten) min of meer een volle werkweek.

Het is ook beter als studenten snel hun opleiding afmaken en daarna in hun vakgebied gaan werken, dan dat de aankomende artsen/informatici/biologie-leraren enz. eerst een paar jaar als ober of vakkenvuller werken.
Dat werk kan ook gedaan worden door mensen die niet studeren.

Het kost natuurlijk geld als studenten een beurs krijgen, maar werklozen kosten ook geld.
En de kans dat een student na een paar jaar betere arbeidspersptieven heeft, is erg groot.

#4 jEzUs

@1: Levensonderhoud is nu juist de grootste kostenpost en bijklussen met de toegenomen studiedruk is niet vanzelfsprekend.

#5 Amateur Commenter

@3: Heel veel werkgevers staan echt te wachten op een broekie van 23 die al dokter is. Mensen die vanuit de middelbare school direct doorgaan en nominaal afstuderen worden eerder afgewezen dan aangenomen, onder de noemer van ’te weinig levenservaring’.

Welkom in een maatschappij waar je nooit goed genoeg zal zijn voor een ander.

Ik geloof dat het afschaffen van collegegeld vooral handig is voor het omscholen van mensen. Geen excuus meer om niet de ICT in te gaan, zeker niet als je het kan combineren met een werk-traject.

#6 Bismarck

@5: FTFY: Heel veel werkgevers staan echt te wachten op een broekie van 234 die al dokterbasisarts is.

Als je je master geneeskunde hebt afgerond ben je nog geen specialist. Daarvoor mag je eerst nog wat jaartjes AGNIO doen om je ergens in te slijmen, tot je één van de weinige AGIO-plekken weet te bemachtigen om zo tegen je 40e misschien eens specialist te worden.

Waarom “werkgevers” (wie heb je dan eigenlijk in gedachte) geen zin hebben in twintigers als arts is me verder een raadsel, ze zijn objectief vaak beter dan de mastodonten van over de 50 die je overal nog ziet rondlopen en die nog wel eens de neiging hebben om hun literatuur niet voldoende bij te houden en dus met verouderde methodes en voorschriften werken, dan wel zich iets op de mouw te laten spelden door de vertegenwoordigers van de medische/farmaceutische industrie.

#7 Amateur Commenter

@6: Dat zie jij zo wellicht ja. Maar de mensen die de touwtjes in handen hebben niet. En de patienten ook niet, die hebben liever iemand ervaren.

#8 pedro

@7: volgens mij hebben de patienten het liefste gewoon de beste. En als we de dokterromannetjes moeten geloven, hebben vrouwelijke patienten het liefst de jongere dokter, over het algemeen, net zoals mannen vaak liever een jonge verpleegster naast hun bed zien staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*