‘Dollar binnenkort meer waard dan euro’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De euro zakt weg ten opzichte van de dollar – net als, overigens, een flink aantal andere munteenheden.

Volgens Matt O’Brien is dat het gevolg van een aantrekkende economische groei in de VS, terwijl de rest van de wereld blijft kwakkelen:

Why is the dollar up so much? Well, the simple story is that the stronger your economy, the stronger your currency. The slightly more complicated version, though, is that currencies go up when monetary policy is relatively tight, and down when it’s relatively loose. Now these should just be different ways of saying the same thing — since central banks raise rates when growth is too strong and cut them when it’s too weak […]

The U.S. economy is doing well enough that it’s getting ready to raise rates, and the rest of the world is slowing down enough that it’s cutting them.

En dus:

So it’s no surprise that the dollar is shooting up so much. Think about it like this. Would you rather buy a U.S. 10-year bond that pays 2.13 percent or a German 10-year bond that only pays 0.235 percent? That’s a pretty easy math question, and investors are answering it by dumping their euros to buy dollars. And that’s not going to start changing until the U.S. and Europe’s monetary policies stop diverging. That’s why Deutsche Bank expects the euro to keep falling to 90 U.S. cents by the end of 2016 and 85 cents by the end of 2017.

Op vakantie gaan naar de VS wordt hierdoor een stuk duurder, maar voor de Europese economie zou dit goed nieuws moeten zijn.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Dehnus

En dat is helemaal niet erg, dat is gewoon binnen de schommeling die vanaf het begin al plaatsvond. Als je naar de grafiek kijkt over de jaren dan zie je gewoon een natuurlijke schommeling, een lage Euro is voor Europa wel even een tijdje goed. Stimuleert de werkgelegenheid, investeringen en zorgt dat meer mensen een baan krijgen.

Ja het importeren van Amerikaanse goederen gaat duurder worden, is ook niet raar, maar het is niet zo’n drama als mensen met “visreacties” voor plusjes posten op plaatsen als “nujij”. Helemaal als je bedankt dat de Pond duurder word en het VK eigenlijk al in de problemen zit met hun economie.

Dan mag het wel een “duurdere munt” hebben, maar het land exporteert steeds minder. Andere landen als Zweden en Denemarken zijn nauw aan de Euro gelinkt (en daarvoor de D-Mark, wat eigenlijk gewoon de Euro is). En die gaan dus gewoon mee in de conjuctuur tenzij ze hem los laten en graag Zwitserland na doen (Wat ook niet goed uitpakt).

Profiteer ervan! Want over een paar jaar staat hij weer een stuk hoger :P.

#2 Hans Verbeek

Nog iets anders om je zorgen over te maken: de rente op Nederlandse 10 jaars-staatsleningen is gedaald naar 0,26%.
http://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND/chart

Een absoluut record in de geschiedenis.
Investeren in staatsleningen levert nog net iets meer op dan geld bewaren in een oude sok. #pensioenfondsen.

#3 Bismarck

@2: Raar is dat, een paar jaar geleden nog werd dat gepresenteerd als iets fantastisch goeds. Toen werd nog gesteld dat een hogere rente een reflectie was van een overheid die onbetrouwbaar was (als schuldenaar).

#4 JANC

@2: Zucht. De lage rente zou volgens anderen dan weer een vertrouwen laten zien door investeerder die ermee handelen. Normaliter lees ik in de sectie economie van kranten dus het omgekeerde van hetgeen je schrijft. Dat het iets is om over te jubelen.

(wat #3 zegt dus)

#5 Hans Verbeek

@4: volgens mij duidt de lage rente op een overschot aan investeringskapitaal. Rente is zeg maar de prijs, die een lener moet betalen om geld te kunnen lenen. Een lage prijs duidt op een overschot op de markt.
De lage rente kan ook duiden op een lage vraag naar investeringskapitaal. In tijden van economische krimp wordt er minder geïnvesteerd en is er minder behoefte aan kapitaal.

#6 Amateur Commenter

@1: Ik denk dat alleen exporteurs ervan zullen profiteren. Want nu zullen de lonen wel weer omlaag moeten omdat we minder kunnen importeren met ons geld. Handelsoverschot? Was da?

#7 JANC

@5: “In tijden van economische krimp wordt er minder geïnvesteerd en is er minder behoefte aan kapitaal.” Dat loopt niet zo synchroon, lijkt me. Aan het einde van een slechte periode zie je vaak investeringen. Aan het einde van een goede periode zie je vaak dat er geen investeringen meer gedaan worden.

#8 Hans Verbeek

Een andere interessante ontwikkeling: de spaarrente daalt verder en kan zelfs negatief worden.
http://www.nu.nl/sparen/4009766/spaarrente-bij-rabobank-1-procent.html

Binnenkort word je geld wegzetten bij een bank duurder dan het bewaren in een oude sok. Hebben we eigenlijk nog wel banken nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*