De gele hesjes verklaard

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vier duidingen door vier prominente Franse intellectuelen.

Open artikel

Reacties (63)

#1 kneistonie

Wie zijn wij om te twijfelen aan vier Franse intellectuelen? Die wisten al lang dat er altijd een onderstroom van onvrede is.
De vorige stroom kreeg een gezicht met Le Pen en FN.

“Daar zijn we gelukkig even vanaf”, hoor je ze denken.

#2 Krekel

Ik vond deze twee stukken ook wel verhelderend.

Het eerste is van de jonge schrijver Édouard Louis (26), die door de Groene Amsterdammer “het linkse antwoord op Houellebecq” wordt genoemd en zelf uit een arbeidersmilieu komt (en waarover zijn boeken ook schijnen te gaan):

https://jacobinmag.com/2018/12/france-yellow-vests-gilets-jaunes-austerity-macron

En dit is gewoon een write-up van de Guardian, maar dan zonder de gebruikelijke klassenhaat:

https://www.theguardian.com/world/2018/dec/07/macrons-arrogance-unites-us-on-the-barricades-with-frances-gilets-jaunes

#3 Hans Verbeek

Het wachten is op de intellectuelen, die de onvrede in verband brengen met de stagnerende welvaartsgroei (Limits to Growth) en de stijgende inkomensongelijkheid (Piketty). Danielle Tartakowsky komt in de buurt met:

“De ineenstorting van de welvaartsstaat gekoppeld aan een democratische crisis heeft geleid tot een sociale beweging die zijn gelijke niet kent”

#4 Lutine

Ik lees weinig verfrissende inzichten in de waanlink. We dienen de gele hesjes te zien in het kader van het oprukkend populisme. Dit populisme heeft zijn grond in het verloren gaan van de welvaart welke Frankrijk (in dit geval) over de ruggen van anderen heeft verworven. Globalisering ja. Waar zowel extreem links als extreem rechts tegen gekant is. Dat zien we bij de gele hesjes ook weer: iedereen roept wat anders. De ironie wil dat de gele hesjes zowel economische als materiële schade aan richten en dus het probleem alleen maar verergeren.

In Europa is de mate van welvaart uit het verleden niet langer houdbaar, er ligt nog een klimaatrekening, maar daar hebben de gele hesjes en andere populisten schijt aan. Het eigen ik gaat voor.

#5 Cycloop

Geel hesje in Rotterdam met leus Eigen volk eerst

https://www.rijnmond.nl/nieuws/176216/Gele-hesjes-demonstreren-op-Erasmusbrug

Wie nog behoefte aan duiding?

#6 majava

@5: Dank u!

Ik heb het wel gehad met die duiding van mensen zonder hesje die wel even denken te weten wat ze beweegt. Ik gebruik nu even Hans Verbeek z’n veel gebruikte respons: leg me geen woorden in de mond. Dat is wat er nu telkens gebeurt. Vraag het ze zelf en komt geen zinnig woord uit, maar minder buitenlanders zou wel een oplossing zijn. Theytukerrjebs!

#7 Joop

Vreselijk dat er wedstrijden uit de Franse voetbalcompetitie zijn geannuleerd.

Verder denk ik dat de Franse filosofie niet meer is wat het ooit is geweest. Zelfs hier wordt het niet meer serieus genomen. Alleen individualistisch beperkt denken. Intellectueel niveau is laag.

Met dit soort artikelen is het paarlen voor de zwijnen gooien.

@5.

Tja, totaal irrelevant voor de gele hesjes in Frankrijk. En waar de duiding in het artikel gaat. Alleen mensen die achter elke boom een vermeende extremist zien beginnen met die zooi. Trouwens volgens Volkskrant is tweederde van de Fransen nog supporter van de gele hesjes. Dus breed draagvlak. Vraag is waarom zoveel Fransen? In plaats van een stel Rotterdamse relschoppers weer duiden. Beperkt intellectueel niveau.

#9 Cycloop

@6: Graag gedaan.

@7 Voor de duiding van de Franse gele hesjes hebben we die Franse filosofen , weliswaar van een laag niveau, maar toch.

” Zelfs hier wordt het [Franse filosofie] niet meer serieus genomen. ”

Met hier wordt Nederland bedoeld neem ik aan. Wat probeer je eigenlijk te zeggen. Als je in Nederland al niet serieus wordt genomen dan heb je afgedaan in heel de wereld,zoiets.

#10 Joop

@9.

Dat jij je eigen irrelevante verhaal hier neerzet. Want je het verhaal van die Franse intellectuelen interesseert je kennelijk geen moer. Dus ga je ons lastig vallen met Eigen volk eerst in Rotterdam. Je bent niet de enige hoor, er zijn meer mensen die hun geheel eigen duiding zonder enige diepgang graag hier deponeren.

#11 Cycloop

@10: Snap jou echt niet; jij geeft toch ook geen commentaar op de Franse intellectuelen.

in het HLN artikel wordt ook de situatie in Nederland aangehaald “Die onvrede beperkt zich niet tot Frankrijk alleen. Het protest heeft zich al uitgebreid naar ons land en Nederland. Ook in Basra in Irak zijn al de eerste gele hesjes gesignaleerd.”

Dus de ontwikkelingen in Nederland aangaande de gele hesjes en waar ze voor staan is zeker relevant in context van deze waanlink.

#12 beugwant

Ik zag vandaag nog gele hesjes achter de vuilniswagen aanlopen en oud papier ophalen.

#13 Joop

@11.

Goed zo, dat was voor jouw genoeg duiding, waarmee je dus vier Franse intellectuelen aan de kant zette.

#14 Cycloop

@13: “Verder denk ik dat de Franse filosofie niet meer is wat het ooit is geweest”

Dat is toch jouw uitspraak.

Een geel hesje in Rotterdam heeft zichzelf geduid, lijkt me toch relevant.

#15 Joop

@14.

Zichzelf. Maar niet de situatie in Frankrijk. Ik snap wel dat het erg is dat fascisten en andere rechts radicalen de boel naar zich toe hebben getrokken. Maar dat is Rotterdam.

In Frankrijk schijnen de Russen de boel naar zich toe getrokken hebben. Alleen is het gewoon een reactie op de neoliberale hervormingen die Macron heeft aangekondigd. De Franse gewone man ziet nog steeds een hoge werkloosheid, en meer sociale onzekerheid. Dus Macron staat voor de onmogelijke taak om dat op te lossen. Gelukkig heeft hij iets met de vermogensbelasting gedaan, daarmee komt er meer geld vrij voor banen en eventuele loonsverhoging van de gewone man. Dat denken ze geloof ik.

#16 majava

@15: even terzijde, maar banen worden in de regel niet gecreëerd door overheidsbeleid. Vraag schept banen.

#17 Joop

@16.

Ach, niet goed gelezen. Vermogensbelasting omlaag, en dat kan in banen worden gestopt, dat is toch gewoon een denkbeeldige theorie. Ik ben geen planeconoom ofzo.

Macron zal met zijn beleid toch moeten proberen die hoge werkloosheid in te dammen, of hij dag met overheidsingrijpen wil doen of als een liberaal de werkgevers wil paaien.

Uiteindelijk hoop ik dat zoals de Franse filosofen betogen dit tot een revolutie komt in het denken , en dat dat neoliberale denken bij het oud papier gezet kan worden.

Laatst de in het Nederlands vertaalde colleges van Michel Foucault gelezen over het neoliberalisme. Dat was nog een eens een filosoof! Precies wat hij omschreef in 1980 , zo zit dat economisch denken nu in elkaar.

#18 Cycloop

@14 “Alleen is het gewoon een reactie op de neoliberale hervormingen die Macron heeft aangekondigd. ”

Een heel plausibele maar niet een verrassende analyse. Bovendien demonstreren ze in Frankrijk wat sneller dan in Nederland.

De gele hesjes komen toch overgewaaid uit Nederland.
Door het gedoe in Frankrijk krijgen de gele hesjes in Nederland onwaarschijnlijk veel exposure en gaan Ned.politici ermee aan de haal.

@16: Vraag van de overheid, is toch ook vraag. Of ben je iemand die denkt dat overheid niet productief kan zijn.

#19 Joop

@18.

En dan komt het. De Franse filosofen aangehaald in het artikel spreken over een eventuele overgang van revolte naar revolutie. Dus een afsluiting van dat neoliberaal denken. Dat kan inderdaad betekenen dat de overheid weer moedertje staat wordt, en bijvoorbeeld zoals in Frankrijk heel gewoon is, weer flinke vinger in pap werkgelegenheid krijgt of houdt.

Voor ons is natuurlijk interessanter of dat internationaal gebeurd. Anders is Frankrijk afgeschreven.

#20 majava

@Joop:

Vermogensbelasting omlaag, en dat kan in banen worden gestopt, dat is toch gewoon een denkbeeldige theorie.

Ik weet niet precies wat die vermogensbelasting nu doet, maar hij is in NL 0,7%…

Als je bedoelt dat besteedbaar inkomen van consumenten hoger moet worden, dat is wel een goed werkend politiek middel om vraag aan te zwengelen. Lagere lasten voor consumenten stuwt de consumptie, dus de vraag, verhoogt de productie en zal leiden tot meer arbeidsplaatsen.

Belastingverlaging voor bedrijven is een ander verhaal. Bij gelijkblijvende vraag en dalende kosten zal de onderneming alleen maar banen scheppen als dat de efficiente verhoogt. De afgelopen tijd is gebleken dat heel veel bedrijven dat niet meer kunnen doen en dalende kosten oppotten, investeren in andere zaken dan arbeid, of opkopen van eigen aandelen. De opleving van de economie van het moment is gewoon gedreven door toegenomen vraag.

#21 majava

@18: Ik ben van mening dat de overheid ook vraag creëert, net zoals het een deel van het GDP genereert. Ik had het over de politieke overheid.

#22 Cycloop

@19: “De Franse filosofen aangehaald in het artikel spreken over een eventuele overgang van revolte naar revolutie.”

Tsja Fransen en de revolutie, ben wat sceptisch, ik heb teveel Furet, Tocqueville, en Taine gelezen.

Eigenlijk heeft alleen Rosanvallon het daarover: revolutie, en hij is niet optimistisch over overgang van revolte naar revolutie.

BHL heeft het over een mogelijke overgang naar een hervormingsbeweging.

Tartowsky heeft het over een impasse.
En Amable over protest tegen onrecht.

Alle vier zijn het toekijkers, ze sluiten zich niet aan bij de beweging.Althans dat concludeer ik.

#23 analist

@18: Een heel plausibele maar niet een verrassende analyse. Bovendien demonstreren ze in Frankrijk wat sneller dan in Nederland.

De Fransen hebben wel gestemd voor deze hervormingen. Was zeker geen geheim dat Macron voor minder overheid en meer markt staat (aka “neoliberaal” is). Denk dat het idee van de gele hesjes die op hem gestemd hadden was: “nu gaan we even als Duitsland doen, en voor je het weet loopt onze economie als de Duitse”.

#24 Cycloop

@23: : We kennen het stemgedrag van de gele hesjes niet.
Ik bedoel, het kan zijn dat de meesten op Le Pen hebben gestemd of helemaal niet.

De voorganger van Macron Hollande was ook in no time impopulair. Het maakt op mij allemaal een indruk van kortademigheid niet leidend tot echte structurele veranderingen.

#25 Lutine

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/14/er-zijn-alleen-meerderheden-tegen-iets-niet-voor-iets-a3060726

Er zijn wel degelijk grote denkers.

Er zijn alleen meerderheden tégen iets, niet vóór iets.

Dat vat in één zin de gele hesjes, brexit, Trump en alle andere populistische uitingen samen. We zitten in een politiek vacuüm, het wachten is op degenen die leiding geven vanuit dat vacuüm.

Vanuit de geschiedenis weten we dat degene die de revolte zijn begonnen niet de revolutie zullen ontketenen. De gele hesjes zijn dus volstrekt onbelangrijk. Als we al zouden weten wat ze willen behalve meer geld.

#26 Joop

@25.

Voor de revolte die kan leiden tot een revolutie zijn de gele hesjes wel belangrijk. Jouw zienswijze klopt weer niet, allemaal vage termen als politiek vacuüm. Leg eens wat meer uit, wat kan je bijvoorbeeld leren uit de geschiedenis?

De Franse revolutie is ontstaan omdat er misoogsten waren en de broodprijs omhoog ging. En de staat kon niet meer corrigeren want was bankroet. Dat kan je ook zeggen in grote lijnen over de Russische revolutie.

Bij beide revoluties zie je inderdaad dat er oproer komt, meest in meerdere fasen, en uiteindelijk uitmondend in revoluties, waarbij de denkende krachten voor revolutie zorgen. En dat betekent een breuk met alles wat gevestigde orde en het heersende systeem vertegenwoordigd. Dus de rijken. Dfenen die teveel hebben zitten graaien.

Dat zal in deze tijd moeilijker gaan, want de bezittingen zijn niet meer huizen die je kan plunderen om de volkswoede te temperen. Wel hebben we onschuldige migranten.

#27 Joop

@24.

De Fransen hebben niet zozeer voor Macron gestemd, als wel tegen Le Pen. En tegen de gevestigde orde. Die hervormingen van jou komen nooit door een democratisch referendum.

Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat er democratisch is gekozen voor verdergaande Europese integratie. En we weten hoe de Fransen, en later hier de nederlanders, stemden.

#28 Bismarck

@23: “nu gaan we even als Duitsland doen”
En niet zo goed opgelet hoe hard de Duitsers (langdurig!) om hun inkomen genaaid zijn zeker.

#29 analist

@28: de werkloosheid is lager en de economische groei hoger. dat is iets waar de Fransen al een decennium lang mee tobben. nota bene het gele hesjes protest ging bij uitstek over werkloosheid en koopkracht. in een opgaande economie en een groeiende beroepsbevolking (de periode 1945-1975) kan je dat oplossen met het traditionele linkse recept van herverdelen maar anno 2018? nee.

#30 analist

@24: De groep is zo breed dat het onwaarschijlijk is dat er geen ex-Macronstemmers tussen zitten. daarnaast spreken de gele hesjes voor “het volk”, dat vorig jaar in meerderheid voor Macron heeft gekozen. onthou: er stonden toen genoeg niet-neoliberalen op het menu.

#31 Hans Verbeek

Plaats de gele hesjes in een groter perspectief.
Arabische Lente, de Griekse (en Italiaanse) schuldenberg, Brexit, Alternative für Deutschland, Trump, populisme, het referendum tegen het (Oekraïnse) associatieverdrag.
Overal beginnen kiezers te morren tegen de elite.

#32 analist

@31: nee liever niet. “grote plaatje”-denken is intellectuele luiheid. devil is in the details.

#33 Bismarck

@29: “nota bene het gele hesjes protest ging bij uitstek over werkloosheid en koopkracht.”
Koopkracht, precies wat je verliest als je Duitsland gaat nadoen.

#34 Le Redoutable

De Gele Hesjes kwamen vooral in opstand tegen de hoge brandstofkosten en ander lastenverhogingen, met hun Peugeotje naar het werk rijden slokte een steeds groter deel van het gezinsbudget op. Deze zogenaamde intellectuelen en bij ons ook GroenLinks schoten in paniek en begonnen wild naar het Neoliberale complot te wijzen. Vroeger begon links de revolte, nu vinden zij het volk opeens lijnrecht tegenover zich, dat is even wennen.

De tax op brandstof, elektriciteit en gas en wat andere belasting verhoging zijn teruggedraaid en de Gele Hesjes zijn spontaan verdwenen, op een handje vol raddraaiers na. Dit terwijl de vermogensbelasting gewoon afgeschaft wordt. Het ging dus wel degelijk hoofdzakelijk om de lastenverhoging en niet om allerlei vage randverklaringen van de heren “intellectuelen”:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/woede-gele-hesjes-lijkt-over-zijn-hoogtepunt-veel-minder-demonstranten-op-de-been~b24e7862/

https://nos.nl/artikel/2262947-macron-spreekt-fransen-toe-minder-belastingen-minimumloon-100-euro-omhoog.html

#35 JANC

@29: dat duurde slechts een “verloren” generatie ex-Ossi’s, maar dat is maar bijzaak. Of dat veel Duitsers minijobs hebben en nauwelijks rondkomen. Ook in Dld wordt de economische groei slechts door een klein deel van de bevolking gevoeld. (AFD)

#36 JANC

@31: maar wie is toch die elite?

Bovendien, die 200 gele hesjes krijgen alle aandacht, maar de duizenden die protesteren tegen de bezuinigingen op onze toekomst worden door de media genegeerd.

Onze “linkse MSM” blijkt hardstikke rechts te zijn en vertegenwoordigd juist een elite groepje dat de media weet te bespelen met hun Calimero “wij-worden-niet-gehoord” gedrag.

#37 Krekel

Hoop contrarevolutionairen hier. Ik heb jullie namen genoteerd.

U hoort nog van ons! …

#38 JANC

@37: moeten we nu in onze broeken schijten van angst ofzo?

#39 analist

@33: want…?

@35:
dat duurde slechts een “verloren” generatie ex-Ossi’s, maar dat is maar bijzaak.

Nu wordt ie mooi: de armoede veroorzaakt door een socialistisch regime* in de schoenen schuiven van het neoliberalisme? Have you no shame?

*met veel fans onder links Nederland nota bene

Ook in Dld wordt de economische groei slechts door een klein deel van de bevolking gevoeld. (AFD)

blijkbaar is het toch beter dan in Frankrijk? massale volksprotesten over koopkracht zijn er niet. behalve als je denkt dat buitenlander haat een soort uitlaatklep is van de klassenstrijd.

maar de duizenden die protesteren tegen de bezuinigingen op onze toekomst worden door de media genegeerd.

Dat is logisch. De MSM is op zoek naar *nieuws*. Dat de usual suspects van humanities studenten, universiteitsambtenaren en vakbondslieden de straat op gaan voor meer geld is schering en inslag. Voor de politiek zijn ze ook nauwelijks interessant: het is een groepje dat toch wel links (PvdA) of extreem-links (SP) stemt. Middenklassers die de straat op gaan, dat kan interessant zijn.

#40 analist

@38: denk dat ie een grapje maakte..

#41 Hans Verbeek

@36:

maar wie is toch die elite?

De politici van links tot rechts (incl. Baudet, Wilders, Trump, Klaver enz.): ze produceren niets en worden betaald uit belastinggeld.
De bankiers en leidinggevenden in grote bedrijven: ze worden zelden ontslagen, maar zelfs als dat gebeurt, krijgen ze een enorme vergoeding mee.
Staatshoofden en hun entourage: produceren niets, dragen niets bij aan de samenleving en leven zeer luxueus van belastinggeld.

Als de energierekening volgend jaar 300 euro hoger is, dan zit de bovengenoemde elite daar niet mee.
Maar als je voor een minimumloon ’s nachts de wacht houdt in een verzorgingshuis, of op je fiets langs de dementerende belaarden gaat of in een distributiecentrum voor het minimumloon orders pickt… dan baal je stevig van iedere prijsstijging en belastingverhoging.

#42 Hans Custers

Begrijpt iemand hoe het kan dat het Twitter-account “@GeLeHesjesNL” al in april 2018 is geregistreerd? Toen bestond dat hele protest toch nog niet?

#43 Hans Verbeek

@42: je vermoedt een complot, Hans?

#44 Hans Custers

@43

Nee, ik vraag het omdat ik zelf echt geen plausibele verklaring kan vinden. Ik kan me niet goed voorstellen dat dat protest zo lang van tevoren al zo gedetailleerd is gepland, maar puur toeval is ook erg onwaarschijnlijk. Dus misschien heeft iemand een meer aannemelijke verklaring.

Suggestieve vragen stellen over complotachtige theorietjes laat ik aan anderen over.

#45 JANC

@39: dat hebben de Duitsers verloren.

Nee, die armoede kwam door massaal werk weg te trekken uit het Oosten na de Wende. En daarna de werkloosheidsuitkering weg te nemen. De verloren generatie is dus die nog net geboren is in de DDR maar niet die groene weides zag….

De AFD geeft de schuld van de Oostelijke (en stedelijke) armoede een op een door aan de buitenlanders ist.

#46 analist

@45: Nee, die armoede kwam door massaal werk weg te trekken uit het Oosten na de Wende.

Hoe wordt werk “weggetrokken”?

#47 JANC

@46: door fabrieken te sluiten (treuhand)

#48 analist

@47: hoe werkt dat precies in een kapitalistische economie? of: een fabriek niet langer subsidieeren is hetzelfde als een fabriek sluiten? net zoals een uitkering niet verstrekken hetzelfde is als “het brood uit de mond stoten”? linkse “logica”.

#49 Lutine

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/teruglopend-aantal-actievoerende-gele-hesjes-is-opsteker-voor-macron~b24e7862/

Waarschijnlijk heeft ook de terroristische aanslag in Straatsburg een rol gespeeld in de lage opkomst. Dinsdagavond schoot de geradicaliseerde Chérif Chekatt vier mensen dood op de bekende kerstmarkt van Straatsburg. In de nasleep van die aanslag wezen meerdere deskundigen op het feit dat de Franse politie door de massale inzet tijdens de demonstraties van de gele hesjes aan het einde van zijn latijn zou zijn.

Het klinkt misschien wat cynisch, maar dat moslimterrorisme bewijst nu toch weer zijn nut. De gele hesjes hebben 7 doden op hun geweten en Chérif Chekatt slechts 4. Maar die laatste 4 hadden voorkomen kunnen worden met meer politie capaciteit. Zo sterft de revolutie in zichzelf. Tot de volgende uitbarsting natuurlijk. Maar het schept voor Macron wel de politieke ruimte om zijn beloftes in te trekken of af te zwakken en zodoende zich weer aan het stabiliteitspact te committeren!

#50 Krekel

@44: Je kan je handle/accountnaam (tegenwoordig?) gewoon aanpassen: https://twitter.com/settings/account

#51 Bismarck

@39: “want…?”
Dat is wat Duitsland gedaan heeft. Daar zijn de lonen sinds de jaren ’90 gewoon enorm gedrukt (de reële lonen gingen tussen 1995 en 2008 zelfs vrijwel continue naar beneden, ondanks een flinke stijging van de productiviteit over dezelfde periode). De Macron-stemmers die dachten “nu gaan we even als Duitsland doen” zullen toch niet in gedachten hebben gehad om de komende 12 jaar op hun lonen in te gaan leveren (en daar overigens een slechter sociaal vangnet voor terug te krijgen, want ook dat heeft Duitsland begin deze eeuw gedaan).

#52 analist

@51: vergelijk liever de laatste 10 jaar Duitsland en Frankrijk.

2008: GDP per capita
FR: 41k
DE: 42k

2018:
FR: 42k
DE: 47k

bron: tradingeconomics

Tijdens de periode die jij noemt vond iets als de hereniging met het verarmde Oost-Duitsland plaats.
https://en.wikipedia.org/wiki/German_reunification
Zestig jaar communisme kost wat.

Over stagnerende lonen verder: er moet eerst wat geproduceerd worden voordat het kan worden herverdeeld. Ik ben het met je eens dat de neoliberalisering die begonnen is onder Gerard Schroeder (Hartz IV) tot lagere lonen aan de onderkant leidde. Dat is een probleem dat de Duitse politiek moet oplossen. Maar het Franse “alternatief” van “eerlijk delen” maar elk jaar steeds verder achterop raken is slechter. De Duitsers hebben veel ruimte de linkse toer op te gaan – de Fransen hebben nauwelijks de ruimte om efficienter te werken (zie de protesten van de laatste maanden). Frankrijk wordt een soort Argentinie op deze manier: van een van de rijkste landen ter wereld tot een IMF basket case.

#53 Cycloop

De loonquote (wage share) is sinds de jaren 90 dalende, dus van alles wat verdiend wordt krijgen de werkers (loontrekkers) een steeds een minder groot deel, die trend is overal gaande.

Oorzaken ervoor zijn diversen maar beleid telt mee:
“In other words, mega-trends such as technological progress and globalisation should not be used as an excuse to present rising inequalities and falling labour shares as ‘regrettable but unavoidable’ consequences: Policy also matters and it matters a lot.’
https://medium.com/workers-voice-oecd/new-oecd-working-paper-reports-on-declining-labour-share-and-increasing-wage-inequality-1e9b1fe8ec9f

Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil
https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/

#54 analist

@53: en toch staan sommige landen er beter voor (economisch gezien) dan anderen. de constatering dat de “loonquote” afneemt is, kan waar zijn maar is zeker niet relevant. wat koop je er als Fransman voor?

#55 Cycloop

@26: “De Franse revolutie is ontstaan omdat er misoogsten waren en de broodprijs omhoog ging. En de staat kon niet meer corrigeren want was bankroet.”

Ik raad je aan om nog wat geschiedenisboeken te lezen.

#56 Cycloop

@54: je koopt er minder voor als Fransman en daarom is het relevant,

#57 Bismarck

@52: Vergelijk liever de reële lonen dan de GDP/capita. De GDP/capita steeg in de periode die ik noem (1995-2008) in Duitsland met 44%. De reële lonen gingen naar benden met 5%. De Duitse arbeiders werden dus gewoon keihard genaaid in hun lonen.

“er moet eerst wat geproduceerd worden voordat het kan worden herverdeeld.”
Niet de moeite genomen om te klikken zie ik. In dezelfde periode steeg de productiviteit van de Duitsers met meer dan 25%, dus die vlieger gaat niet op.

Verder denk ik niet dat de Franse gele hesjes zitten te wachten op dat soort neoliberale praatjes, als het gevolg is dat hun lonen gewoon gekort worden, dus linksom of rechtsom denk ik niet dat zelfs als ze dachten “nu gaan we even als Duitsland doen”, ze ooit een serieuze intentie hadden.

#58 analist

@56: De GDP/capita steeg in de periode die ik noem (1995-2008) in Duitsland met 44%. De reële lonen gingen naar benden met 5%.

een gecherry-pickte periode vergelijken met nu heeft niet zoveel zin. als je een onderontwikkelende ex-communistische economie – met veel overtollige arbeid – integreert staat de de productie factor arbeid van het geheel logischerwijs onder druk.

Niet de moeite genomen om te klikken zie ik. In dezelfde periode steeg de productiviteit van de Duitsers met meer dan 25%,

ik heb zeker op de link geklinkt: ik had het over Frankrijk. daar is er minder ruimte om her te verdelen juist omdat de economie al jaren stilstaat. in Duitsland is die ruimte er nu wel, je ziet dat de rechtse CDU onder Merkel toch wat linkse maatregelen heeft genomen (hoger minimumloon, hogere AOW, investeringen in onderwijs en infrastructuur).

Verder denk ik niet dat de Franse gele hesjes zitten te wachten op dat soort neoliberale praatjes, als het gevolg is dat hun lonen gewoon gekort worden,

ja he he. iedereen wil lekker eten zonder af te rekenen. hogere uitkeringen zonder extra belastingen is ook erg populair.

Maar ik doelde op de verkiezing van Macron: dat was op een neoliberaal programma. De Fransen zijn een beetje klaar met de mooie praatjes van centrum-links (en centrum-rechts).

#59 JANC

@48: denk jij werkelijk dat 99% van alles uit de DDR verouderderd was? En in Tsjechië niet? Er zijn veel minder fabrieken gesloten in Tsjechië. “Rechtse logica”

#60 Bismarck

@58: “een gecherry-pickte periode vergelijken met nu heeft niet zoveel zin.”
Het gaat over “Duitsland nadoen”. De “gecherry-pickte” periode is precies de periode waarover het gaat in het Duitsland nadoen. Je mag van mij trouwens gerust eerder beginnen of verder doorgaan (het laatste decennium is er weer een heel lichte groei, zodat de reële lonen nu ongeveer uitkomen op die van 1995); Feit is dat in Duitsland de reële lonen inmiddels ruim drie decennia stagnatie vertonen, ondanks een enorme economische groei over dezelfde periode. Dat heeft overigens ook zijn gevolgen gehad voor de rest van de EU, zoals we inmiddels weten.

#61 Cycloop

La “quenelle” antisémite de Dieudonné au menu des gilets jaunes

https://www.nouvelobs.com/politique/20181222.OBS7538/la-quenelle-antisemite-de-dieudonne-au-menu-des-gilets-jaunes.html

Het hoge woord is eruit, en dit was niet op de Erasmusbrug maar op de trappen van Montmartre.

#62 analist

@59: Feit is dat in Duitsland de reële lonen inmiddels ruim drie decennia stagnatie vertonen, ondanks een enorme economische groei over dezelfde periode.

Het nadeel van “reele lonen” als maatstaf is dat ze moeilijk vergelijkbaar zijn tussen landen. Bijdragen aan pensioen en zorgverzekering (uitgesteld loon) zitten die er nu wel of niet in? En de beloning van ZZP’ers, welke deel daarvan wordt gemeten als “loon”? Als het gaat om economische groei lijkt mij BBP/BNP zuiver. Maar goed, even zoeken naar “reele lonen” in Frankrijk.

Volgens deze bron (tradingeconomics) is de reele loonontwikkeling van de laatste 10 jaar in Duitsland ongeveer twee keer zo hoog als in Frankrijk (1% vs 0,5%). Hetzelfde beeld dat de overige economische indicatoren geven (bbp, werkloosheid). Ik kan de bron moeilijk controleren, dus als je een betere hebt be my guest.

https://tradingeconomics.com/germany/wage-growth
https://tradingeconomics.com/france/wage-growth

@61: het volk snakt naar sociale rechtvaardigheid, heb je de memo niet gekregen?

#63 beugwant

@58:

ja he he. iedereen wil lekker eten zonder af te rekenen. hogere uitkeringen zonder extra belastingen is ook erg populair.

Als in: je personeel onderbetalen en jezelf in een belastingvrij buitenland uitbetalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*