CPB: Economisch herstel vooral dankzij buitenland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het ongelijk van de Keynesianen was onlangs nog definitief aangetoond. De Nederlandse economie gaat in 2014 immers weer groeien, zo had het CPB berekend.

Ook Rutte himself kraaide afgelopen maandag nog victorie:

Het bewijs is er nu: Dat is niet zo. Iedereen zei: die 6 miljard extra bezuinigen voor 2014 zorgt ervoor dat de economische groei eruit wordt gehaald.

Wat blijkt? Het tekort daalt sneller dan we dachten, de groei accelereert ten opzichte van wat we dachten, de werkloosheid neemt eerder af, het vertrouwen neemt meer toe dan we eerder in de cijfers zagen.

Het CPB denkt daar echter heel anders over:

Het economische herstel is vooral te danken aan een aantrekkende wereld- en Europese economie.

Dat zegt Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), in een toelichting op het Centraal Economisch Plan.

“Dit beeld is gebaseerd op het internationale plaatje”, aldus Van Geest.

De binnenlandse kabinetsmaatregelen, zoals de extra bezuinigingen, hebben hier minder effect op. “Als je bezuinigt, temper je de economische groei”, zegt Van Geest.

Maar dat gaan we natuurlijk met zijn allen heel snel vergeten, nietwaar?

Open artikel

Reacties (2)

#1 emmrob

Dat de schuldgedreven groei van midden jaren ’90 tot 2008 niet vrijblijvend is geweest zal ons nog lang heugen. Het aandeel van de consumptieve uitgaven in de Nederlandse economie is een kleine 60%. Lastenverzwaringen en schuldverzadiging zullen de koopkracht nog vele jaren frustreren en daarmee de groei van onze economie. Daar kan de export — hoe belangrijk ook — met 8% van het BBP niet tegenop.
http://www.economie-macht-maatschappij.com/recessie.html

#2 pedro

@1:

de schuldgedreven groei van midden jaren ’90 tot 2008

Kun je dat nog eens nader uitwerken, wat je daar mee bedoeld? Als ik naar wikipedia bijvoorbeeld kijk, zie ik dat in de jaren, waarin jij het over schuldgedreven groei hebt, de overheidsschuld juist veel stabieler is gebleven dan in de jaren daarvoor of daarna. In de jaren 80 liet de overheid de schuld snel oplopen, net als de laatste jaren weer het geval was. Ik denk dat je mening door partijpolitieke belangen gedreven wordt en dat je gewoon maar wat roept, ook al spreken de feiten je tegen. Maar goed, dat is al heel lang een rechts stokpaardje: zeggen dat links de schulden op laat lopen, terwijl dat altijd juist onder rechtse regeringen gebeurt. Zo lang je dat aan de mensen kunt blijven verkopen, kun je daar nog stemmen mee winnen ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*