BP: opeens weer vooral Brits bedrijf i.p.v. multinational

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Reacties (12)

#1 Erik

Mooi voorbeeld van hoe grote bedrijven klein kunnen zijn. Het artikel roept ook vragen op, zoals is Shell in zo’n situatie nou Brits of Nederlands? En wanneer is een land verantwoordelijk voor z’n bedrijven? IJsland moest tenslotte wel de schade vergoeden die z’n banken hadden veroorzaakt, maar ik denk niet dat de VS het VK aansprakelijk zullen stellen voor de schade door BP.

#2 Jonas

1. grootaandeelhouders
2. hoofdkantoor
3. omzetlocaties
4. bedrijfsculuur

Shell = Royal Dutch Shell plc, dat zegt genoeg. Hoofdkantoor in Den Haag.

http://www.shell.nl/home/content/nld/aboutshell/who_we_are/at_a_glance/

#3 Erik

@2: Die naam komt wel uit een fusie van N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (of, korter, de Koninklijke Olie) en Shell Transport and Trading Company Ltd. Het Royal Dutch in de naam is dus niet bijvoeglijk bij Shell. Het is meer zo’n naam als NRC Handelsblad of PricewaterhouseCoopers, je zou d’r een streepje tussen kunnen denken.
Ik zou ook zeggen dat ’t bedrijf meer Nederlands dan Brits is, maar niet uitsluitend Nederlands.

#4 Jonas

Het rare is dat Shell van oorsprong een olietankerbedrijf is, en zelf geen olievelden exploiteerde. Shell klinkt gemakkelijker. Ze ruimen eerst maar eens hun troep op in o.a. Nigeria.

#5 Erik

@4: Da’s ook weer zo’n vraag die ’t artikel bij me opriep. Beetje de omgekeerde situatie als IJsland, dat kon makkelijk onder druk worden gezet omdat ’t niet al te groot is en toch al met problemen worstelde (door diezelfde banken trouwens), terwijl de slachtoffers van Shell in Nigeria juist zelf niet in staat zijn druk te zetten. Ben bang dat je zowel Shell als Nigeria kunt vervangen door heel wat andere namen wereldwijd.

Overigens is Shell grappig genoeg ooit begonnen als handelsbedrijf in schelpen (vandaar de naam) en de eerste olietankers die ze hadden waren voor lampolie.

#6 Jonas

Palmolie, kan je zo naar Unilever ook Nederlands-Brits.

Shell en Koninklijke Olie zijn samengegaan net voor de Kartelwet in de VS die het Rockefeller imperium uit elkaar moest halen. Alleen zijn Exxon en Mobile weer 1 bedrijf.

Wat dacht je van deze case? Toevallig eerder gelezen in Financieel Dagblad – schadeclaim eventueel van 27 miljard dollar.

#8 Erik

Grappig, heb zelf nog overwogen in #5 nog ConocoPhillips te noemen, die in Shuar-gebied zitten. De Shuar (ook wel Jivaros) lijken wel wat suksesjes te boeken.

#9 Jonas

Als ik wikipedia moet geloven heeft BP altijd een innige verstrengeling met de Britse regering gehad. Maar officieel heet het niet meer Britisch Petroleum, maar Beyond Petroleum, na overnemen Amoco, American Oil Comp.

http://nl.wikipedia.org/wiki/BP_(oliemaatschappij)

#10 Erik

Ik had begrepen dat ze nu gewoon BP heten (vgl. VPRO) en dat Beyond Petroleum meer een soort van reklameleus was. Eerlijk gezegd is dat ook hoe ik dit wikipedia-artikel lees (en ’t engelstalige artikel trouwens ook).

#11 Jonas

Oh, ik bedoelde dat het British niet meer officieel bestaat, en een denkbeeldig alternatief. Ik lees wikipedia nooit al te serieus.

#12 Erik

Ach, wikipedia is een goeie plek om snel iets op te zoeken, maar inderdaad bij veel onderwerpen kan ’t geen kwaad ’t elders nog even te checken.

Greenpeace is trouwens een aktie gestart om andere denkbare alternatieve betekenissen aan BP te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*