Boko Haram verovert Nigeriaanse stad

De wapenstilstand waarover onlangs nog werd gesproken, is daarmee voorlopig wel van de baan.

Overigens: een veelzeggend detail dat me tot vrij recent was ontgaan: ‘boko’ schijnt een Nigeriaanse verbastering van het Engelse ‘book’ te zijn. En ‘haram’ geeft aan dat iets verboden is. Ofwel: geen boeken behalve de Koran.

Dan begrijp je meteen ook weer waarom deze club een voorliefde heeft voor het aanvallen van meisjesscholen. Onderwijs dat uitgaat van andere boeken dan de Koran deugt om te beginnen al niet. En onderwijs aan meisjes of vrouwen is dan natuurlijk al helemaal dubbelplusongoed.

Maar misschien vertel ik de goed geïnformeerde lezer daar helemaal niets nieuws mee…

Open waanlink

 1. 1

  Ik zie dat “boko haram” ook vaak vertaald worden als “westerse educatie is slecht” of zoiets. Zal wel op hetzelfde neerkomen. Het is in die zin dus ook een antikoloniale beweging, maar geen heel intelligente.

 2. 2

  @1:

  Het is in die zin dus ook een antikoloniale beweging

  Van wat ervan heb begrepen: integendeel, eigenlijk.

  Tijdens de koloniale tijd waren de islamitische Hausa, de etnische groep waaruit Boko Haram voortkwam, de favoriete proxies van de Britten en genoten een hoge mate van zelfbestuur.

  Dekolonisatie bedreigde daarom juist hun positie ten opzichte van de Yoruba en Igbo die het zuiden van het land domineren.

  In zekere zin is Boko Haram dan ook niet primair een reactie op westerse educatie en vernieuwingen, maar op westerse educatie en vernieuwingen, zoals die door de Yoruba en Igbo in toenemende mate worden meegenomen naar het noorden.

  Zodoende is de onderneming van Boko Haram ook onderdeel van een veel bredere strijd tussen bevolkingsgroepen in de noordelijke (islamitische) Sahel en de (meestal) christelijke en animistische groeperingen die ten zuiden daarvan leven.

  De traditioneel dominante positie van de Sahelvolken wordt inmiddels, onder meer door een grotere bevolkingsgroei in het zuiden, behoorlijk bedreigd. En omdat zij hun traditionele prerogatieven niet wensen kwijt te raken, verzetten zij zich daartegen. Vaak ook met een beroep op de islam.

 3. 3

  Jeroen, ’t zit net even anders in elkaar. Heel Afrika staat in brand.
  Alle legers in Afrika staan onder controle van het Pentagon. Dit heeft ‘Operatie Endeavor’.

  Zoals IS wordt geleid vanuit de Amerikaanse ambassade in Turkije,
  AQIM vanuit de ambassade in Benghazi (reden waarom in opdracht van het Witte Huis de Amerikanen hun eigen ambassadeur vermoord hebben, Christopher Stevens).

  Zo wordt Boko Haram aangestuurd vanuit de Am. ambassade in Nigeria. Door het land zijn zgn. ‘safe houses’ ingericht waar de doodseskaders veilig heenkomen wordt verschaft, nieuwe instructies krijgen en bevoorraad met nieuwe wapens en munitie.

  Leest u in over de geldstromen naar M23, de Kony Hoax, en waarom de regering van Sudan zgn. ngo’s als HRW, AzG, Rode Kruis, Care, Save the Children het land uit gedonderd heeft. Allen staan in dienst van grote multinationals, denk-tanks, lobbyclubs, etc.
  In het geheim verzorgen ze logistieke diensten, wapensmokkel, voeden en verzorgen de doodseskaders, etc.
  http://www.opednews.com/articles/AFRICOM-S-COVERT-WAR-IN-SU-by-keith-harmon-snow-090305-83.html

  http://www.nairaland.com/1202481/wikileaks-boko-haram-cia-covert
  Nigerianen die om hun land geven; zwart, wit whatever; moslim, gristen, hindu, whatever:
  http://kelechukwuuzoka.wordpress.com/tag/green-white-coalition/
  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/07/hillary-s-state-department-refused-to-brand-boko-haram-as-terrorists.html

  Via de NED Nat. Endowment for Democracy – die precies bezig is democratie te vermoorden, fascisme tot doel heeft – zijn in het M.O. alle middelen aangewend om de zgn. radicale islam voor oorlogszuchtige doelen in te zetten.:
  “Allen Weinstein, who helped draft the legislation establishing NED, declared in 1991: “A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA.”

  Dan kom je verder fascistische instellingen tegen als de CFR (vehikel van de Rockefeller Foundation – bekend als de architecten van de Holocaust); Brookings Institute; Int. Crisis Group – Moslim Broederschap – Hamas; The Global Center for the Responsibility to Protect (waarvan ons land nb. hoofdsponsor is; van dit vehikel van miljardair Soros); Carlyle Group, Open Society Institute, Council on American-Islamic Relations (CAIR),

  Uitvoerige documentatie van de VN-doodseskaders in Sudan, en het gebruik van ngo’s om genocide te kunnen plegen met een laagje humanitaire vernis. (zie m.n. de verslagen van Keith Harmon Snow).
  Ook ingebed in de NATO-doctrine R2P. Zelfs het welvarendste land van Afrika brandmerkten de fascisten als ‘failed state’. Zij zouden de bevolking wel even verlossen. Da’s 100% gelukt – maar dan van hun veiligheid, vrijheid, cultuur, souvereiniteit, gratis nutsvoorzieningen, koopkracht, levensstandaard, veelal ook van vrienden, familie, buren – want vermoord door de NATO.
  Daar moet je eerlijk over zijn.

  Moedwillig burgerslachtoffers maken zijn oorlogsmisdrijven. Het is de handtekening van de NATO oorlogsmachinerie. We deden het in Dresden, Leipzig, Hiroshima, Nagasaki, Kosovo, we doen het in de Ukraïne.

  Verder vallen we Afrika momenteel lastig met ons Ebola project. Om het werk af te maken?!
  http://www.theeventchronicle.com/ebola/ghana-ebola-real-people-gotten-sick-got-shots-red-cross/

 4. 4

  De officiele lezing is dat de achterlijke, geweldadige aberraties uitgevoerd in naam van de Islam veelal onder het uitroepen van het ‘inshallah’ niets maar dan ook niets met de ‘Ware Islam’ te maken hebben.

  Je verdachtmakingen dat Boko Haram systematisch meisjescholen zou aanvallen zijn dan ook buitengewoon stigmatiserend. Straks gaan demense nog denken dat er iets mis is bij de groenhemden die marcherend door onze straten ‘dood aan de joden’ scanderen.

  http://www.spitsnieuws.nl/binnenland/2014/07/anti-joodse-leuzen-bij-pro-gaza-protest

 5. 5

  @4: Ik mag natuurlijk graag geloven dat islam vrede betekent en dat de uitwassen als IS niets met islam te maken hebben. De negatieven zaken hebben niets met Islam of Moslims te maken, dat mag duidelijk zijn. Blijft de vraag over welke positieven zaken de Islam met zich meebrengt?

 6. 7

  @4: En natuurlijk heeft “islamkritiek” geen enkele overeenkomst met het voorooorlogse anti-semitisme. Hedendaags anti-semitisme kun je trouwens niet los koppelen van de misdadige praktijken van de israelische schurkenstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren