Bijna miljard euro subsidiegeld uit EU-landbouwpotje naar Nederland in 2013

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bijna miljard euro subsidiegeld uit EU-landbouwpotje naar Nederland in 2013. Bijna half miljoen voor promotie schoolmelk. Was dat niet in de jaren zeventig al achterhaald?

Open artikel

Reacties (5)

#1 Derpjan

@0

“Bijna half miljoen voor promotie schoolmelk. Was dat niet in de jaren zeventig al achterhaald?”

Wel als magisch gezondheidsdrankje, niet als alternatief voor red bull.

Nederland betaalt trouwens 8 miljard per jaar aan Brussel…

#2 Steeph

@1: Landbouwsubsidie is niet het enige wat we krijgen uit de EU. Maar los daarvan, waarom heeft een van de grootste producenten en exporteurs van landbouwproducten in vredesnaam subsidie nodig?

#3 Derpjan

@2

Dat doet de EU nou eenmaal (maar wordt langzaam maar zeker afgebouwd), Frankrijk krijgt nog meer. Waarschijnlijk staat een en ander niet los van elkaar: het is makkelijker exporteren wanneer je subsidies krijgt, nietwaar?

#4 Joop

@3.

Inderdaad dumpen van melkpoeder in Kameroen. Gebeurt dat nog steeds?

http://nogmeer.verspers.nl/?categorie=6&soort=video&id=40

De exportsubsidie op zuivelproducten is vorig jaar heringevoerd omdat veel Europese melkveehouders in de problemen zijn gekomen door een sterke daling in de melkprijs. Het besluit van de Europese commissie is opmerkelijk te noemen, omdat de exportsubsidies in juni 2007 juist voor het eerst in veertig jaar waren stopgezet nadat de melkplas en boterberg door een aantrekkende vraag vanuit China waren verdampt.

#5 Derpjan

@4

Ja, blijkbaar. De exportsubisidies zijn natuurlijk onverdedigbaar. Ik kan er nog inkomen dat Europa niet van andere werelddelen afhankelijk wil zijn voor voedsel (het zal voor Europese boeren best moeilijk zijn om te concurreren met de lage loonlanden en de VS met hun megabedrijven en minder regulering) en daarom subsidies verstrekt om aan landbouw voor de eigen markt te doen (wat ze trouwens beter kunnen doen door boeren in Zuid- en Oost-Europa te steunen want die werken goedkoper dan boeren in Nederland en Frankrijk), maar gesubsidieerd exporteren buiten Europa slaat nergens op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*