Bij voorbaat verdacht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een groep maatschappelijke organisaties en personen dagvaardt vandaag de Nederlandse staat om het Systeem Risico Indicatie, kortweg SyRI. Volgens de eisers is het risicoprofileringssysteem een ‘black box’ die een risico vormt voor de democratische rechtsstaat en moet de toepassing hiervan worden gestopt.

Een van de eisers is rechtsfilosoof en publicist Maxim Februari. Hij heeft zijn bezwaren tegen SyRI uiteengezet in deze lezing:

“Als je niet langer wordt beoordeeld op basis van het overtreden van een kenbare norm, maar op basis van geheime risicoprofielen, is de angst voor repercussies aanwezig in ieder contact met de overheid.”

In het hele proces van een SyRI-onderzoek zijn op geen enkele wijze waarborgen ingebouwd die toezien op de juistheid van data, evenals de gehanteerde risicomodellen en de analyses die eruit rollen.

Een persoon die tot een gemarginaliseerde groep behoort, in een slechte wijk woont of simpelweg pech heeft gehad in zijn verhouding met de overheid en handhavingsdiensten, heeft door een veelheid van redenen een grotere kans om door SyRI te worden doorgelicht en als risico te worden aangemerkt.

“Dit hele SyRI, in het geniep met geheime modellen naar burgers zitten loeren, is geen begin van een volwassen en 21e eeuws rechtsdenken.”

0

Reacties (6)

#1 lmgikke

ben benieuwd of er na 25 mei iets verandert, dan treedt de avg in werking. volgens onze eigen overheid ter bescherming van onze privacy.

avg regels zijn (terecht) streng. maar als onze overheid zich er zelf niet aan houdt is het een wassen neus.

dit is alweer het zoveelste voorbeeld waar we als burgers moeten vertrouwen dat de overheid goed is. nu en in de toekomst.

een overheid die zijn eigen regels overtreedt kan echter niet als goede overheid gezien worden.

quote van che guevara:

When forces of oppression come to maintain themselves in power against established law, peace is considered already broken

dit begint er al aardig op te lijken. een overheid die zich niet aan zijn eigen wetten houdt.

#2 JANC

1984 was geen handleiding.

#3 lmgikke

@2. maar schetste wel een samenleving van de toekomst. net zoals a brave new world. en sinds het woordje niet geen sturing geeft (kijk niet naar rechts en iedereen kijkt naar rechts). geven die boeken wel een punt op de horizon waar we (niet) op uit willen komen. en dus wel nu naar toe bewegen….

#4 JANC

@3: Moeten we dus gewoon accepteren, begrijp ik?

#5 lmgikke

ownee, absoluut niet. verre van dat. maar blijkbaar lukt het de mensheid niet

#6 analist

@1: avg heeft geen betrekking tot onze overheid.

This Regulation does not apply to the processing of personal data:

by competent authorities for the purposes of the prevention, investigation, detection or prosecution of criminal offences or the execution of criminal penalties, including the safeguarding against and the prevention of threats to public security.

https://gdpr-info.eu/art-2-gdpr/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*