Het beste antwoord van Europa op de Brexit….

…is zelf het initiatief te nemen voor een ‘soft Brexit’ die de eenheid van Europa zo weinig mogelijk schaadt.

Aldus Jon Bloomfield, Honorary Research Fellow at the College of Social Sciences at Birmingham University.

Want, zegt hij:

[Trumps] official slogan is ‘Make America Great Again’ but the reality is that he intends to Make America Supreme Again. An effective EU with a Europeanised Germany at its heart is one of several obstacles standing in his way. A fragmented Europe of small nation states is his strategic goal. Farage and Brexit have paved the way; he hopes that Wilders, Le Pen and Grillo will follow.

En dus moet Europa niet meegaan in May’s ‘harde Brexit’, de onderhandelingen open gooien, streven naar een EVA-achtige associatie van het VK, beloven dat Schotland onafhankelijk lid kan blijven van de EU en striktere regels hanteren op het gebied van de migratie , conform het Verdrag van Rome.

Open waanlink

 1. 1

  De belofte dat een onafhankelijk Schotland lid van de EU kan worden, lijkt mij niet iets waarvoor je iets aan het VK terug kunt vragen.
  Wel maak je daarmee de Brexit minder aantrekkelijk.

  Kan de EU ook beloven dat Catalonië lid kan worden, als het onafhankelijk wordt van Spanje?

 2. 2

  Ik dacht al, iemand in een ander topic kwam al met die verdrag van Rome onzin aan (zeker artikel 52 en verder niet gelezen en ook over het verschil tussen artikel 3: “persons” en artikel 48: “workers” heen gelezen), die kon dat nooit zelf bedacht hebben, maar ik zie nu dat ie gewoon de woorden van Bloomfield door google translate heeft gehaald.

 3. 4

  @3 Ik zou niet weten waarom niet, het Schots parlement kan toch een onafhankelijkheids referendum organiseren en dan als aparte natie het lidmaatschap van de EU aanvragen? Als je zelfs het neprefendum, georganiseerd door een bezettingsmacht, op de Krim erkend zou je hier helemaal geen probleem in moeten zien zou ik zo zeggen.

 4. 5

  @4: dat kan maar wat de auteur bedoeld is dat Schotland in de EU blijft terwijl de Britten er uit gaan, Schotland hoe dan ook eerst uit de EU gaan en kan dus niet achterblijven in de EU

 5. 6

  @5: Ligt er helemaal aan, welke staat als opvolgstaat van het VK wordt gezien door de EU. Gewoon Schotland als zodanig beschouwen, dan “erft” dat land het EU-lidmaatschap. Moet Schotland wel voort maken met die onafhankelijkheid, want het VK gaat ergens dit jaar nog de twee jaar timer aanzetten. Maar goed, het hele betoog is een beetje een losse flodder en achter de feiten aanlopen (er is al tot een harde Brexit besloten door parlement en regering in het VK), kunnen we beter niet teveel aandacht aan besteden.

 6. 7

  @6: Nee, de EU heeft al aangegeven dat het lidmaatschap verdrag is gesloten met London en dat houd in dat alleen London het kan aanhouden of opzeggen.

  Schotland zal onafhankelijk moeten worden en dan opnieuw lidmaatschap moeten aanvragen maar dan zal het onderworpen zijn aan de nieuwe eisen en de vraag is of Schotland dat wel wil want dan moet het ook verplicht op Den duur de Euro invoeren.

 7. 8

  @1: Volgens Bloomfield kan een onafhankelijkheidsclaim van Catalonië nooit een argument zijn om een onafhankelijk Schotland als EU-lid te weigeren omdat Spanje de EU niet verlaat en het VK wel

 8. 9

  Overigens, wat er wel of niet kan en zal gebeuren met de Brexit blijft hoogst onzeker. Er is geen enkel precedent. De EU is juridisch een houtje-touwtje constructie, zoals Kathelijne Buitenweg het ooit uitdrukte. Het instituut is het resultaat van talloze moeizaam tot stand gekomen compromissen. Daar zal ongetwijfeld nog voldoende licht in gevonden worden om een opportunistische uitkomst van de Brexit mee te breien.

 9. 11

  @10: Dat kan natuurlijk veranderen als er een andere regering in Spanje komt, al denk ik dat Schotland dan wel geduld moet hebben.

 10. 12

  @11: Klopt, maar dan nog blijft het vervelende feit staan dat in zo’n geval Schotland aan de nieuwe lidmaatschapseisen zal moeten voldoen waaronder bijv. de invoering van de Euro en dat is iets wat de Schotten dus niet willen omdat ze dan dus weer een probleem hebben met hun buren de Engelsen (en nog wat extra nieuwe regels die wss niet lekker zullen vallen bij de bevolking).

  Plus dat met de huidige lage olie prijs de animo voor onafhankelijkheid lang niet zo groot meer is omdat de bodem van de Schotse schatkist aardig in zicht komt en als ze uit het VK stappen ze geen beroep meer kunnen doen op de schatkist van het VK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren