Belast de rijken, ze gaan toch niet weg

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een Amerikaanse studie naar het verhuisgedrag van rijken laat zien dat het met die mobiliteit wel meevalt:

And it turns out that place still matters for the rich – much more so than we might think.

En als rijken verhuizen, dan is dat meestal niet om minder belasting te gaan betalen:

When millionaires do move, they admittedly tend to favour lower-tax states over higher-tax ones – but only marginally so. Around 15% of interstate millionaire migrations bring a net tax advantage. The other 85% have no net tax impact for the movers.

Open artikel

Reacties (25)

#1 Bolke

Rare conclusie, ze hebben onderzoek gedaan naar het verhuisgedrag van miljonairs en claimen dat miljonairs niet verhuizen vanwege belastingdruk (kan) maar nergens is de belastingdruk daadwerkelijk verhoogt om te zien wat er dan daadwerkelijk gebeurd.

Verder maakt men 1 cruciale denkfout, als iemand rijk wordt in zeg een land met pak-um-beet 40% belastingen dan is hij die 40% gewend vanaf het begin en accepteert dat maar als men dan de belastingen verhoogt naar 50% dan is het moment dat zo iemand ‘wakker’ wordt en om zich heen gaat kijken.

M.A.W. rijken gaan niet weg door hoge belastingen, rijken gaan weg door belasting VERHOGINGEN, klein detail, wezenlijk verschil.
Mensen zijn gewoonte dieren en als de bakker zijn brood altijd op een normale prijs houd dan gaat iedereen lekker als een gewoontedier naar die bakker maar als hij er ineens een euro bij de prijs op knalt dan worden ineens een hele hoop mensen wakker gaan wss toch op zoek naar een andere bakker.

Moraal van het verhaal, belastingen moet je langzaam verhogen anders maak je slapende honden wakker.

#2 HansR

Een Amerikaanse studie naar het verhuisgedrag van rijken laat zien dat het met die mobiliteit wel meevalt

1) het is een Amerikaanse studie, niet voor de rest van de wereld.
2) kijk ook eens naar Frankrijk (bv Gerard Depardieu)

#3 Le Redoutable

Dan moeten ze misschien eens in Zwitserland, Monaco, Londen of Brasschaat gaan kijken, daar stikt het van de belastingvluchtelingen. Ook de Supertax van Hollande was hierdoor 1 groot debacle:

https://www.theguardian.com/world/2014/dec/31/france-drops-75percent-supertax

#4 Bismarck

Lijkt me iets om binnen de EU wat te harmoniseren. De verschillen zijn hier namelijk toch wat groter dan in de VS (de belastingen die de staten heffen, zijn relatief klein).

#5 HansR

@4: Ja, maar dat houdt ook in de de staten uitgekleed moeten worden mbt bestuur. In elk geval minder geld gaan besteden.

#6 Bismarck

@5: Ik snap je reactie niet. Met de staten bedoel ik de staten van de Verenigde Staten. De belastingdruk daarvan is laag (omdat er ook nog federale en lokale belastingen zijn) en bovendien verspreid over verschillende belastingen (inkomsten, btw, onroerend goed, etc.). Wat je in de ene staat meer kwijt bent aan inkomstenbelasting, betaal je elders meer aan accijns of winstbelasting.

Binnen de EU zouden we bv. kunnen afspreken dat de EU vanaf een bruto-inkomen van €100k een surplusbelasting heft bovenop de nationale inkomstenbelastingen, aanvullend tot 50%. Alle landen (en de inwoners daarvan) die al een belastingtarief van 50% of meer hanteren worden daardoor verder niet geraakt. Landen die een lager tarief hanteren merken zelf ook niets, alleen de betreffende inwoners (met een zeer riant inkomen) zijn dan net zoveel kwijt als in het buurland dat wel 50% heft. Dat is natuurlijk nog niet één twee drie geïmplementeerd (moet je eerst EU-breed een gezamenlijke definitie hebben van bruto-inkomen, waarvan de meting al op nationaal niveau plaatsvindt, of makkelijk te implementeren is), maar het is wel een oplossing voor economische vluchtelingen. Daarnaast (zelfs als je bovenstaande niet gaat doen) moet er ook een EU-belasting komen op geld dat de EU verlaat.

#7 Bolke

Daarnaast (zelfs als je bovenstaande niet gaat doen) moet er ook een EU-belasting komen op geld dat de EU verlaat.

Daar hebben ze een woord voor, dat noemen ze afpersing.

#8 JANC

@7: Zo kun je belastingen noemen, ja. Je kan een heleboel dingen iets noemen. Maakt het niet waar.

#9 Bolke

@8: hoe noem jij anders een belasting op het meenemen van je geld naar het buitenland.

M.A.W.
Ja hoor, jij mag best emigreren maar wel eerst hier afrekenenen, weet je wie dat ook deden?
Juist Ja, de nazi’s bij emigrerende joden.

#10 JANC

@9: Oeh! De Nazi-kaart. Nu heb je mij. Of toch niet.

Als jij als grensarbeider werkt kun je ook niet kiezen waar je je belasting betaald. Als jij in een EU-land op vakantie bent en een product tegen een hoger BTW-tarief krijgt kun je niet zeggen dat jij dat product tegen het Nederlandse BTW-tarief afneemt.

Bovendien kun je geld rustig meenemen naar het buitenland. Zeer waarschijnlijk gaat het voorstel van #7 niet over dat je op vakantie geld opneemt om bij de lokale disco een biertje te kunnen betalen. Het gaat er waarschijnlijk om dat je al je geld overhevelt naar een buitenlandse rekening. Bovendien begrijp ik dat dit enkel over geld gaat dat buiten de EU geparkeerd zou worden. Sterker nog, als ik het goed begrijp wil hij je ook niet stoppen te emigreren.

#11 beugwant

@9: Dus als jij naar Polen of Tsjechië reist, dan rij je altijd om Duitsland heen. In elk geval niet over de Autobahnen, die de nazi’s hebben aangelegd. En je betaalt hier nog steeds je rijwielbelasting, die de nazi’s in 1941 hebben afgeschaft.
Komaan Bolke, je kunt beter.

#12 Bismarck

@9: “hoe noem jij anders een belasting op het meenemen van je geld naar het buitenland.”
Ik noem het belasting. Dat jij een Toine Mandersje doet boeit me verder niet.

“jij mag best emigreren”
Ik heb het niet over emigrerende mensen, ik heb het over emigrerend geld. Ongepaste vergelijking is ongepast.

#13 Bolke

@12: Emigrerend geld is al belasting over betaald (vaak al meerdere keren) maar rupsje nooit genoeg heeft weer eens niet genoeg.

#14 Bolke

@10:

Als jij als grensarbeider werkt kun je ook niet kiezen waar je je belasting betaald.

Echt wel, als je in Duitsland werkt en in Nederland woont dan mag jij kiezen waar je belastingplichtig wilt zijn, en andersom ook, veel Nederlanders wonen in Duitsland, werken in Nederland maar kiezen er voor om belasting plichtig te zijn in Nederland ivm HRA die je gewoon mee kan nemen naar Duitsland.

Het gaat er waarschijnlijk om dat je al je geld overhevelt naar een buitenlandse rekening. Bovendien begrijp ik dat dit enkel over geld gaat dat buiten de EU geparkeerd zou worden.

Dat geld is al belasting over betaald, het moet niet gekker worden, belasting betalen omdat ik MIJN geld in een ander land wil stallen.

#15 Co Stuifbergen

@13: Veel geld emigreert juist omdat dan geen belasting erover betaald wordt.
Heeft u de afgelopen maanden onder een steen geleefd?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paradise_Papers

Soms moet het geld dan even mooi verpakt worden. Starbucks vermomde het geld als “royalties” voor het recept van koffie.
https://nos.nl/artikel/2003835-zo-ontwijkt-starbucks-belasting.html

#16 Bolke

@15:

Veel geld emigreert juist omdat dan geen belasting erover betaald wordt.

Dan moet je dat bij de bron aanpakken door bijv winsten te belasten, dan mag daarna gedaan worden met dat geld wat men wil.

#17 JANC

@14: Neen. Zowel de sites van de belastingdiensten in Nederland en Duitsland zeggen dat dat niet zo is. Zie ook grensinfo.nl

#18 Bismarck

@13: Ik ben niet onder de indruk. Hetzelfde geldt (en dat had je ook al door) voor de meeste belastingen. Punt is natuurlijk dat dat geld in de EU verdiend is. Door het de EU uit te brengen, steel je geld van de EU. Alleen op voor die misdaad mag best wel wat boete staan. De enige rupsje nooit genoeg is de de boef die het geld dat hij dankzij de EU-economie verdiend heeft aan diezelfde economie probeert te onttrekken, met het doel om belasting te ontduiken.

#19 Bolke

@17: Onzin, mijn ouders wonen in duitsland en zijn in Nederland belastingplichtig.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2012/04/12/staatssecretaris-weekers-ondertekent-belastingverdrag-met-duitsland

#20 Bolke

@18:

Door het de EU uit te brengen, steel je geld van de EU

Dat geld is niet van de EU, dat geld is van diegene die het verdient heeft, wat jij voorstelt is gewoon ordinaire diefstal.

#21 beugwant

Het probleem is dat het geld wordt belast waar het wordt uitbetaald, niet waar het wordt verdiend.

#22 JANC

@19: Wat is er onzin aan? Je kan niet kiezen. Dat is wat ik zei en dat is wat er nog altijd klopt.

#23 JANC

@20: kom ik weer terug op mijn aanvankelijke opmerking dat je alle belastingen dan diefstal kan noemen.

#24 Bolke

@22: ze hebben weldegelijk de keuze waar ze belastinplichtig willen zijn dankzij het belastingverdrag van 2014.

#25 JANC

@24: Gek is dat. Volgens datzelfde verdrag heb je die keuze niet als ik op de sites van de overheid kijk in zowel Nederland als Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*