Bedrijven willen overdraagbaar quotum arbeidsgehandicapten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt de Volkskrant:

Bedrijven moeten onder de boete van de quotumwet uit kunnen als ze werk uitbesteden aan een bedrijf dat wel voldoende arbeidsgehandicapten in dienst heeft. Deze sociale ondernemingen moeten hun ‘rechten’ kunnen overdragen aan bedrijven die niet aan de wet voldoen.

Leuk allemaal, maar zijn we inmiddels vergeten waarom we die quotumwet überhaupt hebben bedacht? Was dat niet omdat de sociale werkplaatsen wegbezuinigd werden?

Als het aan de werkgevers ligt, komen die dus gewoon terug. Maar gezien alle bijkomende bezuinigingen worden dat ongetwijfeld ‘werkplaatsen’ in plaats van ‘sociale werkplaatsen’.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Inca

Maar gelukkig met extra bureaucratie en mogelijkheden tot handel!

#2 zmooooc

Mooie regeling dit. Goede stimulans voor kennisbedrijven om hun slechtziende, blinde, slechthorende, dove, rolstoelende en psychisch gestoorde werknemers vooral te stimuleren om “arbeidsgehandicapt” te worden teneinde het quota te halen. Raar denigrerend gedoe.

Verder is uitbesteden niet meer dan logisch; dat doen veel bedrijven nu immers ook al met allerlei specialismes, waaronder vaak juist de specialismes waar arbeidsgehandicapten makkelijk te plaatsen zijn zoals schoonmaak en catering enzo.

En zo zult u zien: deze wet gaat ertoe leiden dat reguliere schoonmakers straks in de bijstand zitten omdat arbeidsgehandicapten hun werk hebben ingepikt. Want het is nou eenmaal oneindig veel makkelijker om je quota te halen met schoonmakende arbeidsgehandicapten dan door – ik noem maar wat – je QA-team zodanig in te richten dat je er arbeidsgehandicapte autisten een fatsoenlijke omgeving kunt bieden. Wat een onzalig idee, zo’n quotum; dat gaat heus niet ineens tot meer arbeidsplaatsen leiden en dus per definitie voor een verplaatsing van het probleem zorgen.

#3 Sil.

” Werkgevers willen liever een zo ruim mogelijke doelgoep. Bijvoorbeeld: iedereen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil. ”

Pas op! uiteindelijk is iedereen die niet zelfstandig een minimumloon verdiend ‘arbeidsgehandicapt’
De sociale werkplaatsen worden ingeruild voor particuliere tewerkstellingsfabrieken.

http://www.arbeidsdeskundigen.nl/news/arbeidsgehandicapt_wie_of_wat_is_dat_nvva.php

#4 McLovin

Die hele wet en regelgeving hieromtrent inclusief quotum is behoorlijk achterlijk. Niet omdat ik het eigenlijk wel sympathiek vind om arbeidsgehandicapten gewoon lekker mee te alten doen, maar je kon/kan op je klompen aanvoelen dat het bedrijfsleven (kom dr maar in Hans de Boer…) zich onder die regeling uit gaan worstelen; beetje lobby hier, beetje dreigen daar, een afschuifalternatiefje aandragen en de boel lekker framen…twee, drie jaar wachten en voila…weg quotum en regelgeving.

#5 Inca

@4, ach, het was altijd al een lapmiddel, het doel was een hele groep uit de uitkering te herkeuren. Dat gaat ongetwijfeld gewoon door. Mission accomplished voor de vvd. Jammer voor de mensen die onder de armoedegrens donderen en dakloos worden.

#6 zazkia

Het was ook helemaal niet zo erg dat er sociale werkplaatsen waren. Tot een of andere ### ging bedenken dat de sociale werkplaatsen winst moesten maken.
Toen ontsloegen ze de schizofrenen want die waren maar lastig, die gingen de wc’s in de fik steken als je tegen ze zei dat ze harder moesten werken.
De mensen met het Down syndroom mochten wel blijven. Om vraag aan te trekken moesten die Downsyndromers wel flink onder de gewone arbeidsprijs werken zodat er al gauw een tekort was aan mensen met het Down syndroom.
Daarvoor werd algauw een andere oplossing bedacht. Mensen die in de bijstand zaten en maar niet aan het werk raakten, die moesten ook werken op de sociale werkplaats. Tegen minder dan de helft van het minimumloon. Want ja voor de bijstand mag je ook wel wat doen, niet waar.
Alle werkgevers waren dolblij met de sociale werkplaatsen. Een stuk goedkoper dan hun eigen werknemers. Hoe doen ze dat toch, daar bij die sociale werkplaatsen. Niemand stelde vragen en voor mensen met een Down syndroom of mensen in de Bijstand neemt nooit iemand het op.
Toen dacht de overheid ja we zijn niet gek, we zitten hier voor die mensen te zorgen, waarom nemen de bedrijven die mensen niet aan? Toen dachten de bedrijven, ja hoor eens dalijk komen die lui bij ons de wc’s in de fik steken. En dan zitten wij tussen de mensen met een Down syndroom en al die zeurpieten uit de bijstand. No way.
Toen dacht de overheid nou als het niet goedschiks gaat, dan gaat het toch kwaadschiks. En toen gingen ze de werkgevers verplichten om de mensen aan te nemen met een werkquotum.
Hoe gaat dat nou weer aflopen met deze race naar de bodem.
Ik voorspel het volgende.
De werkgevers doen alles om onder deze verplichting uit te komen. De overheid gaat dat zo vervelend vinden dat ze het werkquotum zelf ter hand nemen. De werkgevers moesten door
alle boetes die ze opgelegd kregen, nog meer mensen ontslaan.
En we eindigden allemaal op een industrieterrein bij Sloterdijk waar de voormalige werkgevers en de voormalige werknemers en de voormalige rijke directeuren en de voormalige arme ambtenaren allemaal in de bijstand zaten keihard te werken voor minder dan de helft van het minimumloon in een voormalige sociale werkplaats. En de echte schizofrenen willen ze er niet bij hebben want die steken toch maar de wc´s in de fik. Dus die vervelen zich thuis een ongeluk net zo lang tot er eentje genoeg van heeft en de Tweede Kamer in de fik steekt.
Zo gezellig.

#7 Henk van S tot S

Viezeriken vinden veelal vernuftige variaties voor voortzetting van vernuftige frauduleuze flessentrekkerij:
Zie bijvoorbeeld de handel in CO₂ emissie rechten.
Zaken zijn zaken:
Mensen zijn dingen ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*