BASF ontweek krap een miljard belasting

Het rapport Toxic Tax Deals laat zien dat het chemieconcern BASF in de jaren 2010 tot en met 2014 naar schatting 923 miljoen euro aan belastingen heeft ontweken in verschillende Europese landen.

“Nederland speelt opnieuw een hoofdrol in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals, ditmaal door BASF een effectief belastingtarief van 0,035 procent te geven.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert op een nieuw onderzoek naar belastingontwijking en winstverschuiving door het Duitse chemiebedrijf in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement.

  • BASF gebruikt Nederlandse holdings om dividend uit het buitenland te ontvangen. Deze ontvangsten zijn voor 100 procent uitgezonderd van belasting in tegenstelling tot een 95 procent uitzondering die zou gelden als deze betalingen bij het hoofdkantoor in Duitsland zouden binnenkomen. Ook gebruikte BASF hybride leningen tussen Nederland en België en de Nederlandse innovatiebox om de belastingdruk te verminderen.
  • BASF gebruikt onder andere ook België (met rulings en rente-aftrek), Malta (preferentieel belastingregime) en Zwitserland (intellectueel eigendom) om de belastingdruk te verminderen.
  • BASF voerde een actieve lobby in de VS, in Duitsland en in OESO-verband om hervormingen die belastingenontwijking moeten aanpakken tegen te houden of af te zwakken.

Afgelopen zomer bereikten de ministers van 28 EU-landen overeenstemming over een afgezwakte richtlijn om belastingontwijking tegen te gaan. Veel van de routes die BASF gebruikt om belasting te ontwijken, blijven echter gewoon bestaan ondanks deze richtlijn.

Bas Eickhout pleit voor één Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting en een minimumtarief. Nederland is een van de landen die die dankzij het vetorecht bij belastingzaken deze stap tot nu toe blokkeren.

Open waanlink

  1. 2

    The system is rigged. Hoe moeilijk kan het zijn om dit te repareren?
    Oja, ik zei het al. Rigged, vanwege boter op hoofden van aandelenminnende politici die innig en ijverig werken aan een plaatsje in de bedrijfslevenhemel. En dit is echt geen complot hoor, eerder een pavlovreactie onder soortgenoten. To be continued.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren