Banken moet Milaan €100 miljoen betalen wegens aansmeren slechte derivaten.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Totaal hebben Italiaanse overheden voor €35 miljard aan dit soort swaps gekocht, dus de banken kunnen hun borst nat maken.

Open artikel

Reacties (9)

#1 NietJeZus

Lijkt me een prima uitspraak. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen.

#2 analist

Mwah dit is een lokale Milanese rechter, kan mij voorstellen dat de banken in hoger beroep gaan. Daarnaast wordt het probleem niet opgelost: de verantwoordelijke gemeentebestuurders blijven gewoon zitten. Wie zegt dat ze de volgende keer niet weer een complex product aanschaffen voor korte termijn gewin?

#3 Martijn

@2: De bank gaat dat niet doen als ze verantwoordelijk zijn voor de puinhopen als het mis gaat.

#4 analist

@3: Het lijkt me logisch om naar beide kanten van het onwenselijke gedrag te kijken. Alcoholmisbruik onder scholieren pakken we ook en-en aan: en bij de horeca en supermarkten, en bij de scholieren zelf. Ik mis een beetje het besef dat de besturen van (semi-)publieke instellingen toch vrij bewust zijn zaken doen in speculatieve derivaten.

#5 Martijn

@4: Maar Milaan dat de derivaten niet aangekocht om wat rendement te pakken op uitstaand geld, maar om een renterisico op een obligatie-uitgifte af te dekken, dus juist uit de gedachte voorzichtig met gemeenschapsgeld om te gaan. Dat maakt deze zaak wel anders dan Hooijmaaijers die geld van Noord-Holland op IJsland in de vulkaan gooit.

#6 Peter

Het geld blijft gewoon bij de genoemde banken als garantiefonds op andere derivaten en twee derde wordt gestoken in staatsobligaties.

http://www.bloomberg.com/news/2012-03-22/city-of-milan-reaches-accord-with-banks-to-settle-derivatives.html

#7 analist

@5: Waar haal je dat nou weer vandaan? Niet uit het artikel iig. Ik had de indruk dat het aankopen van derivaten door Italiaanse gemeenten vergelijkbaar was de speculatie in derivaten door Nederlandse woningbouwcorporaties en ROC’s. Correct me if I’m wrong.

#8 Martijn

@7:

Milaan gaf in 2005 in samenwerking met de vier banken een obligatie uit ter waarde van 1,8 miljard euro. Tegelijkertijd kocht de stad een aantal complexe swaps van de banken, zogenaamd om het renterisico af te dekken.

#9 analist

@8: Ik vind het een beetje oppervlakkig om op basis van dat ene zinnetje te concluderen dat de gemeenten ten goedertrouw de derivaten hebben gekocht (die hun dan blijkbaar door de bank ten onrechte zijn aangesmeerd, snap je het zelf nog?). Ik zeg niet dat ik goed bekend ben met derivaten schandaal van Milaan, maar op basis van wat bekend is over onze derivaten schandalen (Amarantis, Vestia) lijkt het me niet waarschijnlijk dat er hier sprake is van eenzijdige verantwoordelijkheid bij de financiele instelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*