Antwoord Ploumen op kamervragen mede op basis Sargassopost: ja, 2e Kamer moet stemmen over TTIP

Antwoord Ploumen op kamervragen over TTIP, mede op basis Sargassopost: ja, de Tweede Kamer moet stemmen over

TTIP. Niet alleen EU gaat daar over.Ja. Nederland is van mening dat TTIP een gemengd akkoord is. Dit betekent dat nationale parlementen op twee momenten een stem hebben in de aanvaarding van TTIP: voor de EU-bevoegdheden via de Raad, en voor de nationale bevoegdheden via de nationale ratificatieprocedure.

Open waanlink

 1. 2

  @1: Wie moet dat wegstemmen dan? De SP, de PvdD, heel misschien GL, zullen tegenstemmen. De rest zal braaf met de VVD meestemmen. Want vrijhandel!

 2. 3

  http://www.ftm.nl/exclusive/krijgt-de-2e-kamer-nog-zeggenschap-handelsverdrag-ttip/ (gedateerd, februari 2015)

  Op de vraag wat de verschillende partijen zouden stemmen in de Tweede Kamer als ze TTIP nu kregen voorgelegd antwoordde alleen de SP met een stellig ‘nee’. Groenlinks is tegen TTIP in de huidige vorm en zegt: ‘het is onwaarschijnlijk is dat we hier voor gaan stemmen’. De VVD kon nog geen antwoord geven omdat de onderhandelingen nog bezig zijn en zal het ‘eindresultaat toetsen op de vraag of dit verdrag Nederland welvarender maakt’. D66 wilde ook nog niet vooruitlopen op de zaak. Wel geeft een voorlichter aan: ‘D66 staat open voor handelsverdragen. Daarbij zullen we de inhoud kritisch beoordelen.’ De Partij van de Arbeid, het CDA en de PVV hebben nog niet gereageerd.

  Kortom eerst verdrag klaar, dan kijken wat het wordt.

 3. 5

  @3: de wijze waaróp dit gedrocht wordt gemaakt -achterkamertjes, totaal transparantieloos- zou al reden genoeg moeten zijn om tegen te stemmen.

 4. 6

  Handelsverdragen kan je niet in glazen kamers maken. Wat wel kan dat is discussie over punten zoals de laatste maanden gebeurt in NL maar ook Brussel. Arbeidsrechten, regels bij productie, wat willen en wat willen we niet. Moet ik wel zeggen dat met die chloorkippen vind ik overdreven, maar het geeft aan dat in de VS men anders produceert dan hier.

 5. 7

  @2: Behandeling in het nationale parlement is geen garantie voor een uitkomst die gunstig is voor werknemers en het milieu. Het gaat om de politieke keuzes die gemaakt worden. Gelukkig waait er niet in alle landen een rechtse wind zoals hier. Laten we hopen op een paar Europese lastpakken (Griekenland bv.).

  Overigens is Ploumen wel een eind opgeschoven in haar standpunt. Aanvankelijk hoorde je van haar kant alleen maar juichverhalen over het TTIP. Nu heeft ze kennelijk ingezien dat er nogal wat haken en ogen aanzitten. De vraag is of ze de VVD meekrijgt.

 6. 8

  @4: Vergeet niet dat een tijdige revolte tegen ACTA ervoor gezorgd heeft dat die gestrand is.
  Doordrukken is moeilijker geworden. Tenzij je natuurlijk passief in een hoekje gaat zitten mokken en niets beters van de wereld verwacht. Maar dan ben je medeplichtig.

 7. 9

  @3
  Blijft toch handig voor de SP Kamerleden dat ze altijd weten dat ze tegen moeten stemmen. Dat nog niet eens bekend is waar ze tegen gaan stemmen is niet zo relevant.

 8. 11

  Misschien wordt het tijd om eens lekker een potje straatvoetbal te gaan spelen op ’t plein voor de tweede kamer, maar dan wel met 3000 man en met als doel om de ME te verslaan (in een potje straatvoetbal, want als ik iets anders zou zeggen, dan zou dat opruiing zijn).

 9. 13

  Da’s natuurlijk onzin van Ploumen.

  Zelfs zou de Kamer (nét) niet voorstemmen – gaat het toch door.

  We hebben gezien hoe de Regering de democratie verkrachtte in dat toneelstuk, dat drama, van het Kunduz-akkoord.

  Een gekwalificeerde meerderheid in het Europees Parlement geeft de doorslag. Kamer heeft he nakijken.

  En ik zeg u, dat de stemming nu is opgeschort,

  betekent niks minder dan dat de PR- en marketingbureau’s die de lobby voeren zagen aankomen dat als het nú in stemming zou komen, de meerderheid niet gehaald zou worden.

  Die gaan nu gas geven om voldoende landverraders te vinden in het EP om om te kopen, met mooie baantjes te verleiden, of desnoods te bedreigen. Geheel naar Amerikaans voorbeeld.

  Ploumen (Plow man) werkt voor de VN (UNSSR) en tegelijk ook nog voor het Nederlandse volk?

  Dat mens? is een gevaar voor iedereen in dit land. En ver daarbuiten (m.n. de wingewesten in Afrika, Azie, en L.Am.).

 10. 14

  @6:
  Waarom kun je handelsverdragen niet in glazen kamers maken? Wat er nu gebeurt is dat het bedrijfsleven wel volledig op de hoogte is (want die schrijven mee) maar het publiek niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren