Aasgierkapitalisten zien hun kans schoon

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De aanstaande Brexit blijkt geen reden tot bezinning, eerder wijst alles er op dat Aasgierkapitalisten hun kans schoon zien. Een kans om in de politieke chaos de maatschappij verder te privatiseren.

In het (Engelstalige) opiniestuk van Howard Hodson in Guardian zijn de contouren zichtbaar. Conservatieve groeperingen en politici zien hun kans schoon om een ideologische neoliberale agenda door te drukken. George Osborne die de al zeer lage vennootschapsbelasting verder wil verlagen. Verschillende conservatieven die oproepen tot het afschaffen van regels die bedrijven dwarszitten (en toevallig wel gewone werknemers beschermen).

Het is een sterk staaltje shockdoctrine ooit omschreven door Naomi Klein in haar gelijknamige boek. In de nasleep van Orkaan Katrina in New Orleans ging destijds de aandacht niet uit naar de wederopbouw van de stad, en het creëren van woonruimte. In plaats daar drukten “durfkapitalisten” de verkoop van redelijk functionerende sociale woningbouw projecten door om vervolgens megawinsten te realiseren en de huisvestingsproblemen alleen maar te verergeren. Diezelfde shockdoctrine probeert haar slag te slaan in de chaos na het Brexit referendum.

Een belangrijke kanshebber voor het partijleiderschap van de conservatieven (en het premierschap dat de onderhandelingen over de Brexit met Europa moet leiden) is de vrij onbekende euroscepticus Andrea Leadsom. Ze heeft gezegd dat ze in de komende tijd armen wil ontzien. Ze is bovendien kritisch over criminele bankiers. Maar hoe geloofwaardig is zij als ze zegt op te komen voor minderbedeelden met haar eigen city achtergrond (inclusief werkzaamheden voor een hedgefund) en een web van offshore constructies in haar eigen familie?

De huidige neoliberale ideologie is het nieuwe radicaal, in Engeland maar ook in Nederland. Aasgierkapitalisten maken de dient uit. Erg jammer dat bijna alle mainstream partijen het slaafje van dit nieuwe radicaal zijn.

Open artikel

Reacties (1)

#1 Joop

Tijd geleden dat ik het boek The Shockdoctrine heb gelezen. Argentinië was een goed voorbeeld. Leeggehaald door rechtse generaals, zodat het volk daaronder mocht lijden, want die moesten natuurlijk de schulden terug betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*