Persvrijheid in de Verenigde Staten onder druk

William Barr, de beoogde nieuwe minister van Justitie van de Verenigde Staten, waarschuwt de media. 

Asked whether he would consider jailing journalists “for doing their jobs,” Mr. Barr paused before explaining that he could conceive of situations “as a last resort” where a news organization or journalist needs to be held accountable for “putting out stuff that they know will harm the country.”

De NYT die hem citeert brengt deze uitspraak in verband met de jacht op Julian Assange, die nog steeds in Londen ondergedoken zit in de ambassade van Ecuador.

De vage uitspraak van Barr kan een chilling effect hebben op journalisten van Amerikaanse media, zoals de NYT, die door president Trump sinds zijn aantreden regelmatig worden beschuldigd van leugens en verdraaiing van de feiten.

Overigens heeft Trumps voorganger Obama meer lekkende ambtenaren vervolgd en journalisten gevangen gezet dan alle eerdere regeringen samen. Barr is kennelijk niet van plan met deze trend te breken. Zijn staatssecretaris Rosenstein is al een tijdje bezig de restricties op het aanpakken van de media te versoepelen, schrijft de Freedom of the Press Foundation.  Rosenstein zou twee maatregelen willen nemen:

“The first is to lower the threshold that prosecutors must meet before requesting subpoenas for journalists’ records; the second is to eliminate the need to alert a media organization that Justice intends to issue a subpoena.”

 

Open waanlink

Uitgezette journaliste had relatie met jihadist

Correspondente Ans Boersma van het Financieel Dagblad is Turkije uitgezet vanwege haar voormalige relatie met een Syriër, die ervan wordt verdacht te hebben gestreden voor Jabhat al-Nusra. De man werd herkend tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie, en is vorig jaar oktober gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie zegt de Turkse autoriteiten van de relatie op de hoogte te hebben gesteld in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Turkije heeft vervolgens besloten Boersma uit te zetten. Volgens het OM staat Boersma zelf ook onder verdenking, al is onduidelijk waarvan. Ze zou niet verdacht worden een terroristisch misdrijf.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten maakt zich zorgen over de wijze waarop een Nederlandse journaliste in gevaar is gebracht.

Update: Bronnen melden aan Nieuwsuur dat Boersma ervan wordt verdacht de bewuste Syrië aan een visum te hebben geholpen met documentatie, die feitelijk onjuist was.

Open waanlink

Forum voor Democratie laat het afweten in het belangrijkste democratische orgaan van dit land, de Tweede Kamer

Forum voor Democratie laat het afweten in het belangrijkste democratische orgaan van dit land, de Tweede Kamer. Ze schitteren in afwezigheid bij het wetgevende proces met een rotsmoes. Ze komen niet op voor het belang van hun kiezers op deze wijze. Dus opnieuw is de vraag waar hun “Democratie” in de naam precies naar verwijst.

Open waanlink

Is een halve brexit misschien de oplossing?

Laat Schotland en Noord-Ierland in de EU blijven en Engeland en Wales uittreden, betoogt de Amerikaanse hoogleraar Kim Lane Scheppele in de Guardian.

Dat doet recht aan de uitslag van het referendum en geeft de pro-brexit aanhangers volop de gelegenheid nieuwe, voordeliger (handels)verdragen te sluiten met de EU. Engeland en Wales zouden dan een status krijgen die vergelijkbaar is met die van de Kanaaleilanden, het eiland Man en de met EU-landen verbonden voormalige koloniën.

Open waanlink