Belastingadviseurs voor heroverwegen afschaffing dividendbelasting

Het kabinet moet kijken naar alternatieven voor het volledig afschaffen van de dividendbelasting. 

De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, Bartjan Zoetmulder, plaatst kanttekeningen bij het huidige kabinetsplan, schrijft het FD (€)

Zoetmulder plaatst als eerste belastingspecialist kanttekeningen bij het kabinetsplan. De partner bij advocatenkantoor Loyens & Loeff is sinds 21 juni voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. ‘In de basis is de NOB voor afschaffing, maar wij zeggen tegen het kabinet: kijk naar alle aspecten, ook naar de neveneffecten.’

Tegenover een aantrekkelijker vestigingsklimaat voor hoofdkantoren staan volgens Zoetmulder echter ook nadelen. Hij wijst erop dat vanuit de beursgenoteerde vastgoedfondsen kritiek klinkt. De vastgoedfondsen moeten nu belasting inhouden over het dividend dat zij uitkeren aan hun beleggers. In de kabinetsplannen gaan zij vennootschapsbelasting (vpb) betalen.

De heffing van straks 21% vennootschapsbelasting gaat ten koste van de rendementen van de zogeheten fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s) in vastgoed, zegt de NOB-voorzitter. Daar zijn onder andere pensioenfondsen de dupe van. Die beleggen via deze instellingen en krijgen op dit moment de ingehouden dividendbelasting terug.

[Laurens Berentsen, FD]

Open waanlink

Bijverdiensten Europarlementariërs roepen vragen op

Transparancy International heeft uitgezocht hoeveel bijverdiensten Europarlementariërs hebben.

Dat blijkt heel wat te zijn, minstens 18 miljoen euro en misschien wel 41 miljoen volgens berekeningen van de onderzoekers. Maar liefst 104 parlementsleden verdienden meer dan €100.000 bovenop hun salaris als parlementslid. Dat roept vragen op over hun onafhankelijkheid, concludeert TI.

In de lijstjes van de meest verdienende parlementsleden staan geen Nederlanders. De overgrote meerderheid zit bij de rechtse partijen, EPP (christendemocraten), ENF (FN en PVV) en EFDD (UKIP en M5S).

Open waanlink