China & Europa willen dorp op de maan bouwen

NIEUWS - ESA wil samen met z’n Chinese tegenhanger een ruimtebasis op de maan bouwen:

A ‘lunar base’ is a phrase previously used mostly by Bond villains, but the Chinese and European space agencies are discussing creating exactly that in a new collaborative effort. The discussions were confirmed by the ESA’s Pal Hvistendahl, speaking to Bloomberg on Wednesday, and involve working together to build a human-occupied “moon village” from which both agencies can potentially launch Mars missions, conduct research, and possibly explore commercial mining and tourism projects.

Open waanlink

Nachtmerriescenario voor vastgoedeigenaren aan de kust van Florida

NIEUWS - Bloomberg had vorige week een lezenswaardig artikel over de risico’s van klimaatverandering en de daarbij horende zeespiegelstijging voor eigenaren van woningen langs de kust van Florida. Hoewel het daadwerkelijke moment nog even op zich kan laten wachten, overweegt een deel van de bewoners toch al zijn huis te verkopen. Deels uit angst voor het instorten van de markt op het moment dat meer mensen hun huis te koop gaan zetten.

De burgemeester van Coral Cables noemt de boten die in de kanalen liggen en een brug door moeten om naar zee te gaan de kanarie in de kolenmijn:

These boats are going to be the canary in the mine When the boats can’t go out, the property values go down.

Een daling van de huizenprijs kan effecten hebben op de bereidheid van banken om lang lopende hypotheken te verstrekken, waardoor de waarde nog verder daalt. Nu al heeft het waterbedrijf enorme pompen moeten installeren om het zoute water buiten de deur te houden.

De hoofdeconoom van Freddie Mac waarschuwde al in een rapport dat de impact van een huizencrisis in de kustgebieden groter kan zijn dan dat van de Grote Depressie, alleen dan zonder de kans op herstel van de economische waarde van het betreffende vastgoed.

Open waanlink

Bosnische geestelijk leiders overbruggen tegenstellingen

Geestelijk leiders van vier verschillende religieuze gemeenschappen bezochten gezamenlijk oorlogsbegraafplaatsen.

De Servisch-Orthodoxe bisschop Vladika Grigorije, de Rooms-Katholieke kardinaal Vinko Puljic, de plaatsvervangend groot-moefti Husejin Smajic en Boris Kozemjakin, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap, bezochten samen met de Bosnische minister voor mensenrechten en vluchtelingen Semiha Borovac begraafplaatsen van slachtoffers van verschillende oorlogen in de regio.

Religieuze verschillen speelden een belangrijke rol in de laatste Balkanoorlog.

“We could say this is coming late – it is something they should have started to do right after the war in Bosnia,” Edina Becirevic, author of the book ‘Genocide on the Drina River’, told BIRN.

Open waanlink