Japans ontwikkelaar kolencentrales stapt over op hernieuwbare energie

De Japanse bouwer van kolencentrales Marubeni heeft deze week bekend gemaakt te stoppen met het bouwen van nieuwe kolencentrales. Ook wil het bedrijf in 2030 zijn aandeel in kolencentrales gehalveerd hebben ten opzicht van het portfolio in 2018. Marubeni heeft momenteel voor 3,5 GW aan kolencentrales in de boeken staan en werkt aan 13,6 GW aan kolencentrales in Japan, Botswana, Egypt, Mongolia, Vietnam, Thailand, Indonesia en Myanmar. In plaats van uitbreiding kiest Marubeni voor uitbreiding in hernieuwbare energie. Medewerkers worden volgens het Japanse zakenblad Nikkei overgeplaatst van de ontwikkeling van kolencentrales naar de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten.

Open waanlink

Hevig verzet tegen vernieling bedoeïenendorp

De ontruiming van Khan al-Ahmar is begonnen onder hevig protest.

Het dorp dat zou moeten wijken voor uitbreiding van Joodse nederzettingen ligt tussen Jeruzalem en Jericho op een strategische plek in de zogenaamde E1-zone tussen Jeruzalem en een aantal grote nederzettingen. Als die nederzettingen worden doorgetrokken, wordt de Westelijke Jordaanoever definitief in tweeën gesneden.  Activisten vrezen dat de sloop van Khan el-Ahmar een domino-effect heeft op de andere bedoeïenendorpen in Area C, het door Israël gecontroleerde gedeelte van de Westelijke Jordaanoever. „Er worden vaker huizen gesloopt, maar dit is voor het eerst een hele gemeenschap”, zegt David Zonscheine van mensenrechtenorganisatie B’tselem.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft in mei bepaald dat de sloop van het dorp door kan gaan omdat de bewoners geen vergunning hebben van Israël om daar te wonen. De bewoners zeggen dat ze er al sinds 1950 wonen, toen ze door Israël verdreven zijn uit de Negev woestijn. De vergunningen waar het Hooggerechtshof zich op baseert worden overigens zeer zelden gegeven aan Palestijnen of bedoeïenen.

Het verzet tegen de sloop van het dorp is internationaal. Het Europees Parlement heeft vorige week een motie aangenomen die Israël waarschuwt voor de vernieling van Khan al-Ahram. Frank Romano, de Fransman die door de Israëlische autoriteiten was vastgezet is inmiddels weer vrijgelaten.

Open waanlink