Woord van het jaar is niet bokitoproof

Duyvendakken, obamania, paktaks, nahuwelijk en horroropa, lifehacking, wiiën, smirten, zwemboerka en algenkerosine. Een greep uit de groslijst van de honderd leukste, mooiste, belangwekkendste of kenmerkendste nieuwe woorden, bij elkaar geharkt door Van Dale-hoofdredacteur en ‘wordwatcher’ Ton den Boom. Bosbank, nahuwelijk en rokerskerk, ook al nieuwe woorden die mogelijk voldoende houdbaarheid bezitten, om in de dikke Van Dale te worden opgenomen.
Maar het woord van het jaar werd ‘swaffelen’, en dat vooral omdat een ons allen bekend weblog dit geintje onder haar bezoekers pushte tijdens de internetverkiezing, die de afgelopen twee weken plaatshad. Liefst 57 %, tegen 12 % voor de nummer twee: ‘wiiën’. In ieder geval weten nu veel GS-reaguurders dat er zoiets als een Genootschap Onze Taal bestaat.
Onderwijl zien we op de journaals eindeloos vaak dat youtube-filmpje langskomen van de piemelzwaaier tegen de Taj Mahal. Een trendy dingetje dus en als woord eerder puberdialect. Ik schat dat tijdens het Brabantse en Limburgse carnaval heel wat zal worden afgeswaffeld, maar daarna is dit woord net zo hard weer uitgeluld. Gaat dus dezelfde kant op als de nummer één uit 2007: bokitoproof, allang weer in onbruik geraakt. Swaffelen, gewoon een lelijk woord ook. Duyvendakken bekt een stuk lekkerder en gastroseksueel is zeker een blijvertje. En waar is wiettop eigenlijk gebleven?

 1. 2

  Terzijde: In china met 52.000 tekens en 100 familienamen is men behouden in de zin van, geen nieuwe tekens het is al bijna niet te behappen. Als je er ‘maar’ 2000 kent kan je niet lezen.

  Nieuwe dingen worden samengesteld uit oude begrippen. Alles met stroom begint met “bliksem”.

  Een computer heet dan ook een “bliksem-brein”..prachtig vind ik dat.

 2. 7

  Toiletlectuur, 2 the point.

  Een van mijn wekelijkse iChat in China moest vreselijk lachen toen ik hem vertelde van onze toiletlectuur. Kalender met namen..je gaat zitten als je op bezoek bent en kijkt..sta ik erop? Nee. NEE?..en waarom dan niet..enzo.

 3. 8

  @ buur 19:19
  ik wil net zeggen, ik lijk uit de tekst op te maken dat onze auteur niet bekend is met het zgn. swaffelen. Is toch al vele jaren een bekend fenomeen …. ik ben eerder verbaasd dat het er nog niet in stond..

 4. 12

  #6 #8 Dat maakt het dan des te merkwaardiger dat dit als Woord van het jaar 2008 wordt gekozen, toch?
  Persoonlijk hou ik het liever op piemelzwieren, de peniswave of de eikeltjessamba

 5. 13

  Altijd grappig dat er uit de hoogte wordt gedaan als het over GeenStijl en haar reaguurders gaat. Vooral als je kijkt hoe weinig deze site er toe doet met 10 replies en 77 (haha) views in ruim anderhalf uur op een frontpage artikel. Complete misplaatste arrogantie, en compleet kansloos.

 6. 14

  Ach Gs bestond nog niet eens 7 jaar geleden dickstar en naakte 15 jarigen zie je hier niet.
  Dat scheelt in de pageviews.
  Tevens heb je een balk voor je kop aangezien ze op hetzelfde matras “slapen”.

  De beide hoerenblogzusjes zien aanleiding elkaar weer te linken, bezoekers rondpompen.
  U is een van de vele die in de marketing drol stappen.

  Het stuitende bewijs dat den Nederlander een willig en volgzaam volk is.

 7. 15

  Wiettop is geen nieuw woord, gewoon een samentrekking zoals die elke dag in de krant staan. Duyvendakken is iedereen al vergeten. Swaffelen is een al lang bestaand woord waarvan het 50+deel van de bevolking er opeens achterkomt dat het bestaat. Goede keuze dus, los van wat geenstijl er mee te maken heeft. En zekertje en blijverdje, het heeft zichzelf immers al bewezen.

 8. 16

  Hemaworstje..waarom niet een nick van je nick..”paling”..niet te pakken. BTW ik zie je hier maar niet ‘daar’, hoe zit dat precies?

  Met je billen bloot Hema..eigenlijk vindt je deze plek best wel leuk…don’t forget:

  Was sich liebt, das neckt sich

  Mijn zuchtend over de schouder heen kijkende Equadoriaan:

  uién bien te quiere te hará llorar

  (als het spaans iets naars betekend heb ik daar nix mee te maken)

 9. 19

  Ik leerde het woord swaffelen kennen via mijn introductieleiders tijdens de KEIweek, de introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen, zeseneenhalf jaar geleden. Ik en mijn groepsgenootjes gingen de eerste avond eten bij drie tiendejaars die ons die week zouden begeleiden. Het meisje naast mij op de bank werd aangewezen door de dikste en ze kreeg te horen dat ze die week nog gezwaffeld zou worden. Twee dagen later was ze gezwaffeld en wisten wij allemaal wat het betekende. Een nieuw woord is het dus niet en sowieso een blijver. Hoe moet je zwaffelen anders gaan noemen? Van Wiien heb ik trouwens nog nooit gehoord.

 10. 20

  @18 Ja ok maar wiettop is wel heel onorgineel en de betekenis zo voor de hand liggend dat het weinig zin heeft om het als een nieuw woord te beschouwen alleen omdat iemand er een keer een georganiseerd heeft.

 11. 21

  Ik bedoel openbaar vervoertop, een top over het openbaar vervoer, klimaattop, een top over het klimaat, iraktop, een top over de oorlog in irak, eutop, een top over de europese unie, swaffeltop, een top over swaffelen. Alleszins is de samenstelling top niet orgineel.

 12. 23

  Ach wat zuur nou. Swaffelen is cool ! Laten we gewoon gaan voor een meer breed gedragen acceptatie voor het fenomeen en een wereldkampioenschap organiseren. Deelnemers uit allerlei landen met diverse lengte- en gewichtsklassen die hier bijvoorbeeld om het hardst, verst of mooist de Bonifatiuskerk in Mestrich komen beswaffelen. Met voorrondes op televisie, gepresenteerd door Robert ten Brink, want die is toch werkeloos.

 13. 24

  @23: Maastricht heeft heel veel kerken, maar je mag me vertellen waar ik er de Bonifatiuskerk zou kunnen vinden. Overigens is swaffelen (LB: Zjwaffele) ook in Maastricht al vele jaren onderdeel van de studententaal (al moet ik eens testen of schwaffeln ook onder Duitse studenten bekend is).

 14. 25

  Even terzijde: wat is die reportage van Robbie Muntz op Geenstijl??? Ik begrijp eerlijk gezegd de strekking niet zo?

  Probeert hij nou op een hunter s thompson achtige wijze verslag te doen van het bestaan van nueva germania?

  Waarom is het zo vreemd geformuleerd allemaal?

 15. 26

  Larie kanarie,
  hoe bedoel je ik zie je hier maar niet daar ?
  GS ?

  Dat is meer iets voor mijn kids.
  maar ja ze vinden het een goedkope site en verdomd ik geef ze nog gelijk ook

  Geenstijl is zo dun als een D.D, tijdens het schijten heb je m al uit.
  Tevens is het volgen en proactief reageren op stompzinnige pubers niet mijn hobbie.

  Veel andere “zenders” heb je niet in Nederland, VK en RC , tja. i rest my case voor de rest geef ik maar geen commentaar ik ben geen jaggle tiep.
  Triest feit genoeg dat U en ketsman hier uithangen zoveel fietsenhokken zijn er dus niet.
  Sargasso vult dat gat dus slechts voor een magere 3 %,
  De enige lol hier bestaat in het afkafferen van jeugdige hippies met vage idealen die werken voor een ietwat vadsige salonfähige stichting die ondertussen wel incasseert als een hoer op de Wallen.
  Ons zijn de ijdele bloggers crying for attention.
  Het lijkt misschien zo dat ik uren spendeer alhier maar net als Godron en Gerard Joling of een P.De Leeuw , er is geen competitie.
  I am a zapper.

  maar ik heb nu geen tijd ik wil even checken hoeveel mensen mijn mp3 tje hebben afgeluisterd van mijn interview op de bnnradio op 1..Oh jolly i am so important, ik maak er nieuws van
  twitter de twit

 16. 28

  In 2007 was het nog leuk. Maar 2008? Swaffelen?
  Flikker toch op. Spreekt totaal niet tot de verbeelding en klinkt voor geen meter. Dat woord hoor je nu nog een paar weken en daarna NOOIT meer.
  Van Dale kan ik al helemaal niet meer volgen: zoiets belachelijks neem je anno 2008 toch niet meer serieus?
  Stop maar meteen met de woord-van-het-jaar-verkiezing 2009, want op deze manier wordt het nooit meer wat…